Neuer Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 (edytowane) Witam Mam nową obudowę THERMALTAKE Tsunami i płytę główną Asus P5WD2 Premium i mam problem z kabelkami. Otóż obudowa ma na "dachu" wyjścia usb, audio itd. Stamtąd odchodzą kabelki, które oczywiście należy dopiąć do płyty głównej. Jednak mam problem z oznaczeniami. Otóż podłączyłem wszystkie wtyczuszki (każda wiązka ma osobną wtyczkę, na 1 pin, i strasznie trudno się je wtyka bo są takie tyci) oprócz dwóch: na jednej wtyczce jest oznaczenie Line in, na drugiej Line Out, natomiast, jedyne piny, które zostały wolne to Sense_Return_1 i Sense_Return_2 oraz Presence# i Sense_Send. Tak więc sobie myślę że ponieważ te Return'y są jakby w parze, to do nich należy podłączyć line'y. Tylko który do którego? Line_in do Sense_Return_1 czy do Sense_Return_2, analogicznie z drugą wtyczką. Czy jeśli podłącze np. na odwrót, to czy coś się może spaprać? W ogóle oznaczenia jakieś takie różnawe są na wtyczkach i na mobo: podłączyłem już MIC_IN do MIC2 (inneg "mica" na płycie nie ma), MIC VCC do MIC_PWR (tu akurat użyteczna była instrukcja trochę tłumacząca oznaczenia z obudowy na mobo - przykład na płycie asusa, jednak z tymi returnami to nie ma pomocy :(. Wszystkie części w kompie są nowe, kosztowały kupę kasy, wszystko podłączyłem, jedyny problem z tymi wtyczkami. Jeszcze kompa nie uruchamiałem, a jakakolwiek awaria czy spalenie czegoś nie wchodzi w grę. Ludzie, pomóżcie... Edytowane 2 Lutego 2006 przez Neuer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekservice Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Witam. Nie możesz podłączyć czujników obecności wtyczek one są odpowiedzalne za identyfikacje co w danej chwili podpiołeś do danego gniazda (mikrofon wzmacniacz) i przełączają mixer karty aby to gniazdo odpowiednio działało. Na mobo Asus w srodku jest do wykorzystania bezpośrednio tylko mic 2 i zasilanie tego mikrofonu (elektret) oraz phones (słuchawki) resztę możesz podpinać wtedy jak masz panel Asusa. Nic nie sfajczysz po prostu nie będzie dzałać. B) ps. mam starsze mobo też Asus nie wiem czy u ciebie jest podobnie (daję fote) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neuer Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 a co mic_pwr i ground? Je chyba mogę podpiąć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekservice Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Mic pwr to zasilanie mikrofonów elektretowych, ground to masa. Docztytałem na stronce Asus'a AAFP to skrót Asus Audio Front Panel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...