Skocz do zawartości
Paszczu

Jak rozebrać wtyczkę typu molex...?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma jakieś sprawdzone sposoby na ten temat, bo ja próbowałem metody "nóż+paznokiec ew. nożyczki" i nic nie szło. Wtyczki wyglądają na "nierozbieralne" jakby były montowane (zgrzewane na ciepło). Chciałem podłączyć kabelki od wentyla do "tyłu" wtyczki, zacisnąc i założyć samą wtyczkę żeby to ładnie wyglądało i nie wylatywało ale mam problem z rozbrojeniem wtyczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale widzisz, to nie jest takie łatwe bo jak już wyciągnę kabel - to te blaszki (co zabezpieczają kable przed wypadnięciem) na nim się pozginają i kabelki będą wypadać. A jak wyprostuję te blaszki tak jak były to już nie ni mieszczą we wtyczce. Nie da się tej wtyczki jakoś rozebrać??? Czy to jedyny sposób...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej jedyny ...ja podpinalem dodatkowy wiatrak w ten sposob i wszystko mi sie elegancko zmiescilo ..Bolec wchodzi do konca , a jak kable sa grube to nic nie cskodzi bo to i tak nie wchodzi do konca do wtyczki tylko miesci sie w tej szerszej czesci ..A jak ci te blaszki nie obejmuja kabelkow to lutownica w łape i poprostu przylutuj .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki, spróbuję najpierw na rozgałęzniku 1>2 bo mam trochę drewniane ręce i nie chciałbym sobie rozpieprzyć wtyczki bezpośrednio z zasilacza.

Jezeli masz maly waski srubokrecik to mozesz min sprobowac, lub duza igla.

Patrzac od strony w ktora wklada sie druga czesc, widac takie dwa "skrzydelka" ktore blokuja wypadanie bolcuff.

Jezeli delikatnie je wcisniesz, zeby byly na rowno z rezta bolca, to wylezie , i po problemia.

Potem odginasz je na zewnatrz i wkladasz z powrotem na miejsce.

Jezeli zrobisz to delikatnie, da sie tak kika razy zrobic 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi