Skocz do zawartości
MaSTaH

Jak jest z podkrecaniem na ECS?

Mam zmienic plyte na k7s5a czy zostac przy k7vza v3.0 ?  

1. 1. Mam zmienic plyte na k7s5a czy zostac przy k7vza v3.0 ?

• zmien na k7s5a
      11
    • zostan przy k7vza v3.0
      10

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos z was probowal podkrecic / podkrecil plyty ECS:

k7vza 3.x

lub

k7s5a

i z jakim rezultatem.

Znajomy ma K7VZA... to jest chyba "najstabilniejsza" plyta pod AMD ze wszystkich modeli ECS'a

Za duzo opcji overclokerskich tam nie ma :lol: ale zawsze mozna cos wykombinowac...sprawa napiecia nie jest problemem. Wystarczy zamalowac wszystkie mostki L7 i juz mamy 1,85V. Na tych plytach niestety zapomnij o zmianie mnoznika (chyba ze przez ciecie i laczenia mostkow na procku).

Ale zawsze mozna dobrac "odpowiedni" procek np D750, albo Atlonik 1000(10x100) i nie duzym kosztem mozna cos wykombinowac - odpowiednio D1000(7,5x133) i Atlonik 1330(10x133)...

Krecenie magistrala w przypadku ECS'ow tez jest bardzo ubogie i dostepnych jest tylko kilka przykladowych czestotliwosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie dotyczace plyty ecs k7s5a. Wyszedl nowy bios, jezeli go ktos juz testowal to bardzo prosze o wypowiedzi jak sie zachowuje co do podkrecania. Moj kolega jest w rozpaczy, ze ta plyta nie ma mozliwosci zmiany nawet mnoznika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie dotyczace plyty ecs k7s5a. Wyszedl nowy bios, jezeli go ktos juz testowal to bardzo prosze o wypowiedzi jak sie zachowuje co do podkrecania. Moj kolega jest w rozpaczy, ze ta plyta nie ma mozliwosci zmiany nawet mnoznika.

...nawt mnoznika...? to chyba nic dziwnego - najlpsze plyte maja taka mozliwosc - w przypadku ECS'a nie ma sie co dziwic i rozpaczac...raczej trzeba sie zreflektowac i pomyslec kto polecil kupno takiej plyty...i wiecej takiego bledu nie popelniac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to komp jego dziewczyny i ona mu nie pozwala na nim nawet pograc. On chce po kryjomu podkrecic jej tego Durona bo go szlag trafia, ze tak sie marnuje.

Niech lepiej sobie da spokuj...:)

za duzo z tego nie wykreci.... po kryjomu to raczej nic nie podkreci....bo jak nie zwiekszy napiecia - to nic z tego nie wyjdzie...

Zeby zwiekszyc napiecie to niestety musi wyjac procek...a to juz tak "po kryjomu" nie bedzie :lol: - chyba ze jej poda srodki nasenne :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

k7vza 3.x

lub

k7s5a

i z jakim rezultatem.

Znajomy ma K7VZA... to jest chyba "najstabilniejsza" plyta pod AMD ze wszystkich modeli ECS'a

Za duzo opcji overclokerskich tam nie ma :lol: ale zawsze mozna cos wykombinowac...sprawa napiecia nie jest problemem. Wystarczy zamalowac wszystkie mostki L7 i juz mamy 1,85V. Na tych plytach niestety zapomnij o zmianie mnoznika (chyba ze przez ciecie i laczenia mostkow na procku).

Ale zawsze mozna dobrac "odpowiedni" procek np D750, albo Atlonik 1000(10x100) i nie duzym kosztem mozna cos wykombinowac - odpowiednio D1000(7,5x133) i Atlonik 1330(10x133)...

Krecenie magistrala w przypadku ECS'ow tez jest bardzo ubogie i dostepnych jest tylko kilka przykladowych czestotliwosci.

Spoko - akurat mam D750. :)

Jak poleci to bedzie przyrost mocy o 33% samego proca (nieliczac ze sie inne podzespoly podkreca).

8)

Czemu "najstabilniejsze"?

I kupilem ja ze wzgledow finansowych - 2x tansze od innych.

A darowanemu koniowi niezaglada sie w zeby :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

k7vza 3.x

lub

k7s5a

i z jakim rezultatem.

Dlaczego tak zadalem pytanie?

Bo sam mam k7vza 3.x

a moj qmpel ma k7s5a i napewno sie zamieni (oczywiscie nic za darmo)

gdyz on kupuje komputery jak konsole - jak sie mu zestarzeje to sprzedaje w calosci - hehe.

Wiec chyba sie z nim zamienie. 8)

Chodzilo mi o to zeby sie dowiedziec co latwiej sie kreci.

Za odpowiedzi THX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo sam mam k7vza 3.x

gdyz on kupuje komputery jak konsole - jak sie mu zestarzeje to sprzedaje w calosci - hehe. 

Wiec chyba sie z nim zamienie.  8) 

Za odpowiedzi THX.

Gdyby to miala byc moja decyzja...to bym sie nie zamienil...jezeli tamta plyta jest z DDR'ami to jeszcze bym sie zastanawial tylko i wylacznie ze wzgledy na pamieci. W przeciwnym wypadku...NIE MA NAD CZYM SIE ZASTANAWIAC wg. mnie K&VZA v3.x jest duza lepsza i stabilniejsza playta!

Co do mozliwosci O/C obu plyt - to sa takie same - czyli prawie zadne!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo sam mam k7vza 3.x

Wiec chyba sie z nim zamienie.  8) 

Za odpowiedzi THX.

Gdyby to miala byc moja decyzja...to bym sie nie zamienil...jezeli tamta plyta jest z DDR'ami to jeszcze bym sie zastanawial tylko i wylacznie ze wzgledy na pamieci. W przeciwnym wypadku...NIE MA NAD CZYM SIE ZASTANAWIAC wg. mnie K&VZA v3.x jest duza lepsza i stabilniejsza playta!

Co do mozliwosci O/C obu plyt - to sa takie same - czyli prawie zadne!

Dobra a teraz inaczej.

Teraz mam D750 i takiego bede mial jescze pewien czas. Mam 256 SDR

I w przyszlosci chcialem wlozyc Athlona.

Mowisz zebym sie niezamienial.

Mozesz to jakos udowodnic (np odnosnik do jakichs testow).

Przy Duronie to wydajnosc z DDRow niebardzo poczuje.

Co bedzie lepsze k7vza v3.x + Athlon + SDR

czy k7s5a + Athlon + DDR :?: :?:

Czy moze roznica jest marginalna i nienalezy sobie 4 liter zawracac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra a teraz inaczej.

czy k7s5a + Athlon + DDR  :?:  :?: 

Opcja 2 wydajniejsza....ale sprawaiajaca wiecej klopotow..decyzje podejmij sam...ja bym sie w to gowno nie pchal... ale jezeli nie znudzi Ci sie bieganie z pamieciami i testowanie na tej plycie, ktore nie zwieszaja kompa - to biez ta K7S5A...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra a teraz inaczej.

czy k7s5a + Athlon + DDR  :?:  :?: 

Opcja 2 wydajniejsza....ale sprawaiajaca wiecej klopotow..decyzje podejmij sam...ja bym sie w to gowno nie pchal... ale jezeli nie znudzi Ci sie bieganie z pamieciami i testowanie na tej plycie, ktore nie zwieszaja kompa - to biez ta K7S5A...

Mozesz mi napisac czemu masz takie uprzedzenie do k7s5a

Jakies przyklady, linki, testy?? Moze z zycia wziete? :?:

Niewierze, zeby byla az tak do bani jak piszesz.

A narazie to chyba sie wogule wstrzymam z zamiana plyty, bo

qmpel ma na tej k7s5a tez SDR, a zamiana SDR na DDR w czasach kiedy pamieci sa najdrozsze od trzesienia ziemi na Tajwianie, niewchodzi narazie w gre :( .

A Athlona w przeciagu pol roku niezamierzam kupowac.

Podkrece zato proca tak jak pisales wczesniej

tj. mostki aby zwiekszyc vcore i szyna na 133.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz mi napisac czemu masz takie uprzedzenie do k7s5a

Jakies przyklady, linki, testy?? Moze z zycia wziete?  :?:  

Niewierze, zeby byla az tak do bani jak piszesz.

A narazie to chyba sie wogule wstrzymam z zamiana plyty, bo

qmpel ma na tej k7s5a tez SDR, a zamiana SDR na DDR w czasach kiedy pamieci sa najdrozsze od trzesienia ziemi na Tajwianie, niewchodzi narazie w gre  :( .

A Athlona w przeciagu pol roku niezamierzam kupowac.

Podkrece zato proca tak jak pisales wczesniej

tj. mostki aby zwiekszyc vcore i szyna na 133.

Czemu mam takie uprzedzenia?...Hmmm znajomy mial wlasnie k7s5a+Atlon1000(7,5x133)+256DDR...Nie dosc ze notoryczie wywalalo mu jakies bledy w win98 to wydajnosc byla calkowicie do [gluteus maximus].

Mamy identyczne karty graficzne( to u niego po raz pierwszy zobaczylem Kyro w akcji). Mialem lepsze wyniki w 3DMarku i Q3...moj duronek na KT266A bil jego Atlona na SIS735...

Teraz zmienil plyte glowna z chipstetem VIA i moge tylko sobie pomazyc o takich wynikach....glownie odstawia mnie i to dosc znacznie w 3DMarkach... I jakims cudem nagle komputer zaczal pracowac stabilnie :)

P.S.

Przyszedlem do niego kiedys z starym dyskiem 4,3GB ( jak jeszce mial k7s5a) - tak jak przyszedlem tak wyszedlem...a na moim kompie ten dysk smiga......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

k7s5a - mam to mobo od 7 miesięcy i nie moge powiedziec zlego slowa naprawde, wydajac niecale 300zl przesiadlem sie z celerona na durona, ostanio zmienilem procka na morgana 1Ghz i na ostatnim zmodyfikowanym biosie 226, dziala bez problemu na 10x112. 8) Moze mam farta ale wkladalem rozniste procki w ta plyte i zawsze dzialala stabilnie, aktualnie mam 4 dni uptime :lol: Plyta jest warta swojej ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

k7s5a - mam to mobo od 7 miesięcy i nie moge powiedziec zlego slowa naprawde, wydajac niecale 300zl przesiadlem sie z celerona na durona, ostanio zmienilem procka na morgana 1Ghz i na ostatnim zmodyfikowanym biosie 226, dziala bez problemu na 10x112.  8) Moze mam farta ale wkladalem rozniste procki w ta plyte i zawsze dzialala stabilnie, aktualnie mam 4 dni uptime  :lol: Plyta jest warta swojej ceny.

4dni to nie uptime, ja mam 30 ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw zadaj sobie pytanie czy na tym czymś da się podkręcać?:)

Zawsze sie jakos da :)

A ja zadalem to pytanie bo moge sie zamienic praktycznie za darmo.

Niemam zamiaru kupowac nowej plyty - comprende? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw zadaj sobie pytanie czy na tym czymś da się podkręcać?:)

no to bylaby porazka gdyby zaistniala taka sytuacja

ze nie moznabyloby podkrecic w zaden sposob

0 %

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zlookaj co mam w podpisie. zasilanie 1,744v fsb 150xp 1,6@1,9+ to chyba nieźle.

Moj rekord to 3 tygodniebez resetowania, potem aktualizowalem bios. MIalem wczesniej klopoty ze stabilnoscia i odkrylem ich źrodlo. Byla to wina pamieci. w tym tygodniu sprawdzilem 5 roznych kosci ramu, i stabilnosc 100% byla tylko na Kingstonie (niewazne jakie kosci) i na ramie na kosciach Nanya.

Na starym zasilaczu 230w max fsb bylo 143, i komp czasem zaliczał wiechy. Zachcialo mi sie modowania zasilałki i ją shajcalem. Teraz mam Enlighta 300w i fsb 150 smiga rockstable. Sam przesiadlem sie z k7vza i jestem zadowolony. Wydajnosc jest wiekrza stabilnosc tez.

Jak mash taka mozliwosc ze jak kumpel bendzie opychal kompa to podmien sobie na jego plytke.

k7vza w niczym niejest leprza od k7s5a jak masz taka okazje to si eniezastanawiaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zlookaj co mam w podpisie. zasilanie 1,744v fsb 150xp 1,6@1,9+ to chyba nieźle.

Moj rekord to 3 tygodniebez resetowania, potem aktualizowalem bios. MIalem wczesniej klopoty ze stabilnoscia i odkrylem ich źrodlo. Byla to wina pamieci. w tym tygodniu sprawdzilem 5 roznych kosci ramu, i stabilnosc 100% byla tylko na Kingstonie (niewazne jakie kosci) i na ramie na kosciach Nanya.

Na starym zasilaczu 230w max fsb bylo 143, i komp czasem zaliczał wiechy. Zachcialo mi sie modowania zasilałki i ją shajcalem. Teraz mam Enlighta 300w i fsb 150 smiga rockstable. Sam przesiadlem sie z k7vza i jestem zadowolony. Wydajnosc jest wiekrza stabilnosc tez.

Jak mash taka mozliwosc ze jak kumpel bendzie opychal kompa to podmien sobie na jego plytke.

k7vza w niczym niejest leprza od k7s5a jak masz taka okazje to si eniezastanawiaj.

hmm... skoro w niczym nie jest lepsza to po co robic sobie problemy i ryzykowac utrata stabilnosci?! :? :? bo nie czarujmy sie takowa mozliwosc istanieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

===>LuckyLuke

jezeli chodzi o k7s5a to poprostu twoj fumfel maial kopnieta plytke i niewiedziec czemu nieskorzystal z gwarancji zeby ja wymienic.

ogolnie wiadomo ze jest to cienka plyta ale jej cena ja uatrakcyjnia.

w domu mam dwa kompy na k7vza jest wsadzony duran 700 mojej szwagierki ja od ponad roku mam k7s5a z a1600+xp i szczeze niemialem ani z jednym ani zdrugim kompem wiekszych problemow (niewliczajac twardziela w ktorym poszla glowica naszczescie byl jeszcze tydzien na gwarancji)na k7s5a niema zmiany mnoznika ale ustawieniem fsb na 143/143 wychodzi mi ze mam a1800+ ddr a mam ich 512 i sa noname tez niema klopotu wiec czasami smiac mi sie chce z tych co tak zle sie wypowiadaja o niej .a mam kilku kumpi ktorzy na plyty wydali duzo szmalu ale nic a nic na tym niezyskali , bo w wynikach nawet przy starej karcie mialem wiecej niz oni .myslalem ze teraz pojawi sie problem bo sprawilem se radeona 9000pro ale nic z tych zeczy wszystko jest oki .i najsmiesniejsze to jest to ze radeon gozej dzialal u mego kumpa niz umnie tyle tylko ze ja za swa plyte swego czasu dalem 300 a on 640 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ECS się nie da podkręcać

no nieda sie a ja na swojej plycie ecs mam xp 1,6@1,9, i gdyby nie jezus to bym tak niemial bo sie nieda.

Lama jestes.

U mnie też chyba jakiś cud :wink: xp1700+@2000+ na ECS K7S5A

bo na niej nie da się podkręcać :wink: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...