k@li Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Witam Wszedłem w posiadanie laptopa Chicony NB6600 na procesorze 386SL (nie mylic z taktowaniem :lol: ), 6 MB pamięci z dyskiem właśnie nie wiem jakim, dostanie się do niego fizycznie żeby przeczytac dane jest nieco utrudnione, czy jest jakiś program DOSowy który może to odczytac, pojemnoś, cylindry, sektory, itd.? W biosie niema opcji AUTO. Czy jest sens instalowac na to Win95 czy 3.11 a może lepiej pozostac przy DOSie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@li Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 (edytowane) OK doszedłem jaki tam jest dysk, jednak rozebrałem wpisałem jakieś dane na googlu i wyszło że mam aż 64MB dysk. Zainstalowałem DOSa 6.22 ale laptop nie chce mi zabootowac z twardziela. Skopiowałem dyskietke startową poleceniem sys c: też nie bootuje z twardego Jedyną opcją w biosie, która wydaje się miec coś wspólnego z bootowaniem to Auto-park Disk zmieniałem i też nic nie daje. Ten złom powoli mnie wkurza. :mur: Edytowane 3 Lutego 2006 przez k@li Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytuz Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Jedyną opcją w biosie, która wydaje się miec coś wspólnego z bootowaniem to Auto-park Disk zmieniałem i też nic nie daje. Ten złom powoli mnie wkurza. :mur: A to nie jakas opcja zwiazana z parkowaniem glowic dysku? Pamietam mialem taki program na swoim XT co przed wylaczeniem kompa sie uruchamialo wlasnie w tym celu. Nowe kompy tego juz nie wymagaja ale moze ten tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@li Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 (edytowane) No fakt, coś takiego kiedyś było. To co z tym bootowaniem Z HD, czy po zainstalowaniu DOSu 6.22 trzeba było coś jeszcze zmieniać w plikach startowych żeby zabootowało z twardego? I drugie pytanie czy można połączyć, przerzucić dane z kompa z XP na laptopa z DOSem przez RS lub równoległe? Edytowane 4 Lutego 2006 przez k@li Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 (edytowane) No fakt, coś takiego kiedyś było. To co z tym bootowaniem Z HD, czy po zainstalowaniu DOSu 6.22 trzeba było coś jeszcze zmieniać w plikach startowych żeby zabootowało z twardego? I drugie pytanie czy można połączyć, przerzucić dane z kompa z XP na laptopa z DOSem przez RS lub równoległe? Z tym bootowaniem to cholera wie jaki moze byc problem. Ja mam NEC`a Ultralite Versa/25 to jest 486SL, 500 mb dysk i 32 mb Ram - kupilem na allegro niedawno ;-). Dysk normlanie bootuje bo zainstalowaniu systemu przez sys c: . A dane najlepiej przeslyac w dosie przez port LPT (jest szybszy niz szeregowy). Potrzebujesz do tego kabel LPT, ale musisz zrobic cos w rodzaju SKROSSOWANIA, jezeli nie uda Ci sie kupic juz takiego gotowego (mnie sie nie udalo). Instrukcja ktore kabelki we wtyczce zamienic jest w total commanderze w helpie. Jezeli chodzi o soft to styknie Norton Commander , nie jestem pewien od ktorej wersji, ja mam wersje 5.5 i na tej mi dziala. Przsylanie z szybkoscia ok, 50 kB/s, działa jak ta lala :-). Aha tylko jak odplaasz tego NC pod XP, to jest wolniej, sprobuj uruchomic kompa z plyty startowej i odpalic tego NC u siebie w dosie, wtedy wyciszniesz wiecej. http://www.bootdisk.com/ - tutaj sa dyskietki startowe. Generalnie lapek fajny, picło mi sie z tym ramem ma go duzo, ale procek 486SL (25mhz) troszke za slaby niestety ... ps. co do tego parkowania, to tez pamietam w XT`ku ctrzeba bylo zaparkowac dysk przed wylaczeniem kompa. Ta opcja to epwno automatyczne parkowanie, luksus :-) Edytowane 5 Lutego 2006 przez Szymon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vitucky Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 taki przewod LPT mozna kupic w Media Markt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...