Skocz do zawartości
kbam

Temperatura Dysku Wdc160gb 50'c !

Rekomendowane odpowiedzi

na tym forum wszyscy sa per TY ;)

chodzi o to zeby w obudowie pod zasilaczem byl wiatrak ktory wyciaga cieple powietrze z budy, a wlotowy z przodu zeby chlodne powietrze wciagal do srodka ;)

mozesz tez dodac jakis wiatrak puszczony na 5 lub 7v ktory bedzie wial bezposrenio na dysk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam na swoim samsungu 35* - a wisi sobie w gumkach w zatoce 5,25 oblozonej matami bitumicznymi :) zadnego nawiewu. Jesli chcesz obnizyc temp dysku to moze zaloz po bokach radiatorki ? - np te z allegro

a w podpisie:

|Samsung Spin Point 160 GB/ 7200 rpm cooled by Fander 120mm - ale czepiam sie ;)

Ja nie mam problemu - Everest przy dwoch takich samych dyskch (raid) pogubil sie i nie wyswietla temperatur HDD :) Dyski wisza w zatoce 5.25 na X-Swing 'u, ktory swoja droga bardzo dobrze spelnia swoje zadanie.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fander jest nad PSU - jakies 20pare cm od dysku - wyciaga powietrze z budy.. :) a w sigu tak zostalo bo kiedys dysk byl w sankach za fanderem

Mój Samsung z samym wiatraczkeim miał 21C, jak go obłozyłem radiatorami to ma 15-17C

To ile ty masz czlowieku stopni w pokoju ? 10?! Troche dziwne te temperatury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Comam rozumiec przez wlotowy z przodu? chodzi o jakis wiarak tak? Moze Pan jakiegos linka dac?

tak to mozna zrobić istotne są te wentyle które są na białej uszczelce reszta to inna sprawa, ten z tyłu wyciąga ten z przodu wpycha powietrze do budy Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fander jest nad PSU - jakies 20pare cm od dysku - wyciaga powietrze z budy.. :) a w sigu tak zostalo bo kiedys dysk byl w sankach za fanderem

To ile ty masz czlowieku stopni w pokoju ? 10?! Troche dziwne te temperatury

wlasnie tak srani.e w banie z tymi temperaturami. Gdyby oprocz radiatorow byl nawiew to pewnie ponizej 10C by zeszla..

Edytowane przez SlowsilVa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kbam ja sugeruje ten dysk sprzedać na allegro, a nie inwestować w niepotrzebne chłodzenie... Gufno prawda że to przez to że buda źle wentylowana, sam miałem 40gb maxtora, która nie dość że chodziła jak traktor to temperatura była zawsze powyżej 45 stopni(obojętnie czy był nawiew czy nie). Rzaden czujnik nie kłamał...bo maxtorek był tak rozgrzany ze w dłoni nie mozna go bylo utrzymać :D.

Kupuj samsunga ... rewelacyjne dyski, nie dość że ciche, szybkie to na dodatek chłodne! teraz mam 28 stopni :] bez nawiewu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kbam ja sugeruje ten dysk sprzedać na allegro, a nie inwestować w niepotrzebne chłodzenie... Gufno prawda że to przez to że buda źle wentylowana, sam miałem 40gb maxtora, która nie dość że chodziła jak traktor to temperatura była zawsze powyżej 45 stopni(obojętnie czy był nawiew czy nie). Rzaden czujnik nie kłamał...bo maxtorek był tak rozgrzany ze w dłoni nie mozna go bylo utrzymać :D.

Kupuj samsunga ... rewelacyjne dyski, nie dość że ciche, szybkie to na dodatek chłodne! teraz mam 28 stopni :] bez nawiewu

jak masz już głośny dysk na tyle głośny że zagłusza reszte (zawsze można go powiesić na gumkach w kieszeni 5,25? tej od napędów cd DVD będzie znacznie cichszy na niektórych komputerach przestanie go być w ogóle słychać (tam gdzie wentyl na procu np jakiś whisper rock chodzi na 12 Volt) i troszkę się grzeje a udaje się go schłodzić za pomocą nawiewu ja osobiście polecam nawiew z dołu na 5 Volt juz wiatraczek 60 mm ( jest lepiej niż jak dysk był w przykręcony i wiał na nego zallman na 5 volt 90 mm nawiewający do budy powietrze ) robi kolosalną różnicę

w to że dysk się nie schłodził przez porządny nawiew po prostu nie wierzę bzdura IMO tylko chłodzenie musi być pod spodem tak żeby rozpraszać powietrze na dużej dolnej powierzchni dysku jak dałem ten sam mały wiatraczek z przodu dysku efekt był mizerny

no i jak już skompletujemy cały potrzebny sprzęt : gumka metr (nawet na bandażu elastycznym powiesiłem u kumpla i działa), jeden wentyl 70 mm, kilka opasek samozaciskowych do sprytnego umieszczenia wentylka dwie wolne kieszenie 5,25, razem jakieś 10 zł, a wymiana dysku kupowanie sprzedawanie koszty ile razem? fajnie że macie suuper samsunga zamienicie sie tak 1 za 1 ? ja wd wy samsunga swojego :D nie sądzę <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Chemik89

witam

mam samsunga jak w podpisie :)

u mnie jest 45-50* bez chłodzenia :)

położyłem na nim ostatnio cooler od a64 box i spadło do 38* :)

otworzyłem okno to spadło do 29 :P

chyba założe na niego jakiś większy ale niższy radiator , walne go na sam dół obudowy :)

wentyl bedzie na niego wiał :) tylko że bedzie mi grzał powietrze zanim dojdzie do grafy i procaa :/

hehh

chyba powróce do chłodzenia freonem :D:D:D

na k6-2 500@600 miałem -3 do 2* w stresie :D:D

w budzie było ~8 * :)

Edytowane przez Chemik89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mam samsunga jak w podpisie :)

u mnie jest 45-50* bez chłodzenia :)

nie grzejący się samsung :blink: albo masz pecha i taki egzemplaż albo reszta posiadaczy samsungów łże albo prawda jest gdzieś po środku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź zwykłą gąbkę, połóż na spodzie obudowy na niej hdd, przed nim na przodzie obudowy zamontowany wentyl dmuchający bezpośrednio na hdd.

dzięki temu wyciszysz hdd a przede wszystkim obniżysz temp nawet o kilka stopni, obowiązkowo dorzuć wentyl wydmuciach!ący bo wreszcie cały komp Ci %$*^(*% :)

a druga kwestia to taka, że jestem przeciwnikiem WD, bo temp to ich przypadłość (teraz sięzacznie, fani WD się na mnie rzucą i mnie tu ukamieniują;) (prawda jest taka, że mam złe doświadczenia z WD i samsungiem, a jak najlepsze z seagate, co do maxtora to różnie bywało, ta seria w której hdd miały rok gwarancji była.... ale ja chyba temat pomyliłem:] nie otym miało być;)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Chemik89

nie grzejący się samsung blink.gif albo masz pecha i taki egzemplaż albo reszta posiadaczy samsungów łże albo prawda jest gdzieś po środku icon_biggrin3.gif

o co ci chodzi ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak to technicznie zrobic? zeby jeden wentyl wdmuchiwal a drugi wydmuchiwal powietrze? gdzie je mam umiescic? i do czego podpiac. najlepiej jakby ktos polecil dobra stronke dla laika w tym temacie:)

jak??? stary pomyśl na logikę masz wentylator to w jedną strone dmucha:] i tą dmuchająca stronę na dole dajesz tak aby wiała w obudowę, a drugi wentyl dmuchajaca stroną z tyłu do obudowy:] przykręcasz i wszystko

Ja mam na samsungu 120 gb PATA 18 C z nawiewem bez radiatorów :mellow: To dobrze czy źle? :>

pytanie retoryczne, więc nie odpowiadam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Chemik89

a ja mam 36* :P z coolerem boxowym od a64 :P

nie mam wentylatorów przód/tył :/ jutro se kupuje

a niewiecie ile mój dysk przepisowo wytrzymuje ??

bo czasami jak ma 50* to głośniczek na płycie pika ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi