MaciekCi Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Otóż chciałem przetoczyć jedną wiadomość jaka ostatnimi dniami krąży w sieci ... dotarła nawet na konkurencyjne fora więc tu też musi być ;] ... a więc rozchodzi się o cyfrową lustrzankę Canona EOS 3000D ... Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to, że "lustereczko" ma kosztować 450-500 $ ( ~ 1600zł ). Canon ma wprowadzać nową klasę aparatów nazwaną "Entry" (z ang. - wejście ). Oto jak się aparat prezentuje : tutaj daję tzw. wishlist Canon'a na którym jest potwierdzenie, że taka "Zabawka" ma wyjść : http://www.dialogen.no/foto/EOS_cameras.pdf ... teraz troszkę info co do samej lustrzanki : Matryca: CMOS (22.2 x 14.8mm) Rozmiar: 6.3 efektywnych megapikseli Klatki na sekundę : 2 (do 4 ujęć) Crop: 1.6x Pamięć: SD lub MMC ISO : 100 - 1600 Migawka : 1/4000 do 30 sec. ( bez Bulb :mad: ) LCD: 1.8" (115,000 pikseli) TYp Baterii: NB-2LH Autofocus: TTL-CT-SIR Waga: 492g Punkty AF : 3 (sick ! :mad: ) - Brak blokady lustra ( :? ) - Plastykowe mocowanie na obiektywy ( wrrr :mad: porażka na całej lini ! ) - Brak RAW, tylko JPEG ( :blink: n/c ) Oczywiście wszystko to nie oficjalne dane , jeśli będzie coś nowego to będę o tym informował lub wy to róbcie ;) Jak widać aparat nie jest doskonały ale jak sama klasa mówi "Entry" czyli dopiero początek przygody z DSLR , i racja - laikowi nie będzie potrzebne MLU czy RAW , punkty AF mogą bardzo dokuczać ale jak za taką cenę ... myślę, że można to wszystko wybaczyć ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 punkty AF mogą bardzo dokuczać ale jak za taką cenę ... myślę, że można to wszystko wybaczyć ;] Ale w czym potrzebne są do szczęścia punkty inne niż center? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Ale w czym potrzebne są do szczęścia punkty inne niż center? ;] :huh: Nie wiem jak Ty ... ale dla mnie to ma bardzo duże znaczenie ... Jeśli nie nawet przy kadrowaniu (bo wkońcu jest AF block) to chociażby dla samego AI Servo ... (podążanie AF za poruszającym się obiektem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario128 Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Ludzie ale weźcie pod uwage cenę, nie wymagajmy cudów za te pieniadze. To raczej nie nedzie reporterska maszyna więc śledzenie AF jest raczej zbedne. Karzy za to moze poczuć ręczne ustawianie ostrości, przeostrzenia itp. bo na małych monitorkach w kompaktach raczej nie było to możliwe. Ludzie ale weźcie pod uwage cenę, nie wymagajmy cudów za te pieniadze. To raczej nie nedzie reporterska maszyna więc śledzenie AF jest raczej zbedne. Karzy za to moze poczuć ręczne ustawianie ostrości, przeostrzenia itp. bo na małych monitorkach w kompaktach raczej nie było to możliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 dario -> czytaj ze zrozumieniem ... napisałem przecież, że za te pieniądze to da się przeboleć a mój drugi post jest odpowiedzią na post Dijkstry który twierdzi, że w ogóle potrzebny jest tylko 1 punkt AF ;] ehh.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario128 Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Masz rację "MaciekCi" nie doczytałem a co do jednego pukntu AF to raczej mało. Bardzo ciekawi mnie rozwój ten konstrukcji i odzew innych firm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 hmm a ja im więcej czytam o tym to słyszę coraz więcej opini, że to fake ;] ale nawet jeśli to fake to Canon imho szybciutko zrobi ten aparacik :] (bo zainteresowanie nim jest ogromne) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 (edytowane) Hmmm jak to napisales to mi sie przypomnialo ze kiedys o tym slyszalem, chyba w wakacje i pisalo ze to FAKE. Nie pamietam tylko teraz na jakim to bylo forum. Byc moze na cyberfoto. Edytowane 4 Lutego 2006 przez SKRYTOBOJCA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 (edytowane) TUTAJ jest inny PDF (1.1MB) zwiastujący nadejście tego aparatu - data utworzenia tego PDF'a 2005-08-12 :blink: więc potwierdzają się słowa SKRYTOBÓJCY. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Edyta Z ciekawości sprawdziłęm datę utworzenia PDF'a od Maćka - 2005-02-22. Sprawdźcie dla pewności u siebie - ja sprawdzałemw Foxit Reader. Edytowane 4 Lutego 2006 przez PiotruśPan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Podobno 370d też ma być tani Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Podobno wszędzie na świecie widują ufo, tylko u nas matkę boską ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...