st_szer Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 (edytowane) Witam Mam pytania na temat napedów: 1. czy ma znaczenie przy podłączeniu HDD i CDROM która wtyczka (tasma sygnałowa) bedzie podłączona jako Master a która jako Slave? 2. czy każde urządznie jak HDD czy CDROM musi miec zworkę? 3. czy \Device\CdRom0 mam na myśli zero oznacza IDE-0? 4. czy to sa oznaczenia portu IDE: IDE-0 Primary Master IDE-1 Primary Sleve IDE-2 Secondary Master IDE-3 Secondary Slave Podczas operacji stronicowania wykryto błąd urządzenia \Device\CdRom0. CDROM to DVD-ROM Edytowane 3 Lutego 2006 przez st_szer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caleb59 Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 ad.1. Tak ma znaczenie chodzi tu o optymalna wydajność poszczegolnych napedów...jesli w kompie posiadasz tylko CD-ROM i HDD to podlacz je na oddzielnych kanalach IDE.Wtedy HDD podlacz jako Primary Master a CD-ROM jako Secondary Master wtedy bedzie najwydajniej... ad.2. Z tego co mi wiadomo to raczej tak... ad.3. Hmm...I don't know!:-P ad.4 Tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 (edytowane) ad 2 - nie ( w SATA ) ( w IDE zresztą też - cable select w niektórych dyskach jest bez zworki w innych zworka musi być umieszczona w CS ) Edytowane 4 Lutego 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...