Skocz do zawartości
ziomallz

Komputer Nie Widzi Dysku - Wirus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytkich.

Mam spory problem z dyskiem twardym.

Jakiś czas temu, pracując na kompie, otrzymałem kilka ostrzeżeń o wirusie w komputerze (miałem zainstalowany NAV 2004). Program informował, że nie może go usunąć. Po restarcie kompa okazało się, że w informacjach jakie pokazuje bios, podczas uruchamiania, wogóle nie widać mojego dysku z zainstalowanym systemem (WinXP Pro). Zamiast jego nazwy w biosie widać kropkę (.). Próbowałem na wszystkie sposoby przywrócić dysk do "życia", ale ani dyskietka startowa Win98 i fDisk, ani Norton Recovery Disc nie pomaga. W pierwszym przypadku pojawia się informacja, że nie ma żadnych dysków w komputerze, a NRD dysku nie widzi. Czy jakiś wirus może działać aż tak skutecznie?

Proszę o pomoc.

Opisywany dysk to Seagate 40GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź ten dysk u kogoś innego na komputerze. Będziesz wtedy wiedział czy jest to wina dysku czy też może komputera. Sprawdź też tasiemki czy są dobre, nie uszkodzone.

Jak dobrze rozumiem to bios nie widzi dysku wiec wyglada na to ze ten wirus namieszal cos z firmware tego seagata. Wejdz na strone producenta i sciagnij jakiegos dysktoola i zdiagonozuj dysk tym programem.

Zeby go odpalic musisz u kogos odpalic tego programa pod winda a o zrobi sam dyskietke lub plytke startowa i z ta plytka odpal kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi