Skocz do zawartości
psk

Ddr 333 I 400

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mialem kosc goodramu 256mb ddr 333 i dokupilem sobie druga kosc tez gooramu 256mb tyle ze juz ddr400 i gdy sa podlaczone obydwie kosci w systemie wyskakuja nonstop jakies bledy itd, komp sam sie resetuje albo zawiesza, wiece o co moze wtym chodzic?

zgory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mialem kosc goodramu 256mb ddr 333 i dokupilem sobie druga kosc tez gooramu 256mb tyle ze juz ddr400 i gdy sa podlaczone obydwie kosci w systemie wyskakuja nonstop jakies bledy itd, komp sam sie resetuje albo zawiesza, wiece o co moze wtym chodzic?

zgory dzieki

jaka masz płyte głowna, podaj zreszta cały konfig, daj screeny z cpu-z z zakładki spd i tyuch dwoch kosci oraz z memory.

Moze łyta wykryła kosci jakp 400 i ta 333 nie wyrabia, a moze płyta nie chce wspolpracowac z koscmi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamieci nie wspolpracuja ze soba tak jak powinny

to jest ten problem

rozwiazan jest kilka

1 podlacz kosc 400mhz w pierwszym banku

2 333 w drugim, lub czasami w trzecim, a drugi wolny

3 wejdz do biosu i ustaw taktowanie pamieci na 333 a nie na auto!!! to wazne!

4 sprawdz czy pamieci maja te same opoznienia CL tzn czy sa 3.0 czy 2.5, 2.0

5 ustaw CL na wartosc taka jaka ma twoja "najwolniejsza" pod tym wzgledem kosc

6 wlacz kompa na jakies 20 minut w wymagajacej aplikacji, np jakiejs grze, jesli wszystko bedzie dobrze, popracuj na nim pare godzin lub najlepiej ze 2 dni zeby sie upewnic czy wszystko gra i nie ma juz przeklaman

7 jak wszystko bedzie git to mozesz zaczac experymentowac z podnoszeniem MHz-ow z 333 na 350, potem malymi krokami wyzej... Moze kosc 333 ma jakis zapas i da sie ja "pchnac" na 400MHz (czasami tak da rade)

8 napisz jaka masz plytke glowna, moze to ulatwic diagnoze i ktos CI pomoze szybciej (nie zawsze wina lezy po stronie pamieci)

Mialem kiedys cos podobnego, mam kosc 256MB 333 Seiteca CL 2.5, dokupilem 512MB Kingstona 400MHz CL 3.0 i czasami nie byla wykrywana ta 256ka,albo wyskakiwaly rozne bledy z zawiechami lacznie. Jak wymienilem Kingstona na 512MB 400MHz CL 2.5 moje klopoty sie skonczyly, ale musialem sporo kombinowac w BIOSie (ustawienia reczne, nie auto) zeby ladnie hulaly. Teraz obie chodza na 366 i nie mam zadnych problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamieci nie wspolpracuja ze soba tak jak powinny

to jest ten problem

rozwiazan jest kilka

1 podlacz kosc 400mhz w pierwszym banku

2 333 w drugim, lub czasami w trzecim, a drugi wolny

3 wejdz do biosu i ustaw taktowanie pamieci na 333 a nie na auto!!! to wazne!

4 sprawdz czy pamieci maja te same opoznienia CL tzn czy sa 3.0 czy 2.5, 2.0

5 ustaw CL na wartosc taka jaka ma twoja "najwolniejsza" pod tym wzgledem kosc

6 wlacz kompa na jakies 20 minut w wymagajacej aplikacji, np jakiejs grze, jesli wszystko bedzie dobrze, popracuj na nim pare godzin lub najlepiej ze 2 dni zeby sie upewnic czy wszystko gra i nie ma juz przeklaman

7 jak wszystko bedzie git to mozesz zaczac experymentowac z podnoszeniem MHz-ow z 333 na 350, potem malymi krokami wyzej... Moze kosc 333 ma jakis zapas i da sie ja "pchnac" na 400MHz (czasami tak da rade)

8 napisz jaka masz plytke glowna, moze to ulatwic diagnoze i ktos CI pomoze szybciej (nie zawsze wina lezy po stronie pamieci)

Mialem kiedys cos podobnego, mam kosc 256MB 333 Seiteca CL 2.5, dokupilem 512MB Kingstona 400MHz CL 3.0 i czasami nie byla wykrywana ta 256ka,albo wyskakiwaly rozne bledy z zawiechami lacznie. Jak wymienilem Kingstona na 512MB 400MHz CL 2.5 moje klopoty sie skonczyly, ale musialem sporo kombinowac w BIOSie (ustawienia reczne, nie auto) zeby ladnie hulaly. Teraz obie chodza na 366 i nie mam zadnych problemow.

gratuluje wytrwalosci ze chciało ci sie to pisac :]

co do pogrubionego fragmentu to zaznacze ze cl3 jest najwolniejsze (mogło by sie wydawac ze 2 ;) )

no i przede wszsytkim podaj config, na 90% jest to socketA, bo na intelu nie ma takich cyrkow, na amd k8 tez nie ;] alke moze sie okazac za jednak nie. Podaj tez na jakim chipsecie jest plyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asrock k7s8x, athlon xp 2000+, pamieci goodram, chipset SiS746, zasilacz 300W

@stv ustawilem wszystko tak jak napisales i nadal wyskakuja nonstop bledy a po dluzszym czasie(~30min) sie restartuje ;/

screeny:

http://img440.imageshack.us/my.php?image=14uq2.jpg

http://img145.imageshack.us/my.php?image=24jn1.jpg

została mi jeszcze jakas opcja czy wymiana kosci(333)?

Edytowane przez psk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asrock k7s8x, athlon xp 2000+, pamieci goodram, chipset SiS746, zasilacz 300W

@stv ustawilem wszystko tak jak napisales i nadal wyskakuja nonstop bledy a po dluzszym czasie(30min) sie restartuje ;/

screeny:

http://img440.imageshack.us/my.php?image=14uq2.jpg

http://img145.imageshack.us/my.php?image=24jn1.jpg

daj jeszcze memory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi