karolkomp Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Chcę uruchomić serwer ftp wewnątrz lan ale tak żeby można z niego korzystać również z zewnątrz. Mamy łącze neo podzielone routerem planet. Korzystam z serwera Serv-u i mam zainstalowanego klienta z no-ip.com oraz przekierowany port 21 jednak dalej nie mogę się połączyć z zewnątrz. Proszę o podanie mi konfiguracji serv-u najlepiej krok po kroku bo przypuszczam że tam coś jest źle. Wewnątrz lanu wszystko działa ale z zewnątrz kiedy próbuję się połączyć za pomocą adresu ftp//xxxxx.xxxxxx.com to nic z tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Chcę uruchomić serwer ftp wewnątrz lan ale tak żeby można z niego korzystać również z zewnątrz. Mamy łącze neo podzielone routerem planet. Korzystam z serwera Serv-u i mam zainstalowanego klienta z no-ip.com oraz przekierowany port 21 jednak dalej nie mogę się połączyć z zewnątrz. Proszę o podanie mi konfiguracji serv-u najlepiej krok po kroku bo przypuszczam że tam coś jest źle. Wewnątrz lanu wszystko działa ale z zewnątrz kiedy próbuję się połączyć za pomocą adresu ftp//xxxxx.xxxxxx.com to nic z tego Ten router pewnie nie ma ładowanego śledzenia połączeń FTP. Jeśli faktycznie tak jest, to w grę wchodzi tylko transfer aktywny. FTP, z racji swojej budowy, jest dosyć kłopotliwy w udostępnianiu zza zaporty ogniowej. Spróbuj, czy ftp jest widoczy w przypadku transferu aktywnego (nie pasywnego) - jeżeli łączysz się z publicznego adresu, powinno to działać. Jeżeli łączysz się również zza routera NAT, to on musi mieć włączone śledzenie połączeń FTP. Jeżeli żaden z routerów tego śledzenia nie będzie miał uruchomionego, to FTP nie uda się udostępnić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkomp Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Dzięki za radę, mogę przekonfigurować router ale nie wiem co i gdie przestawić. Przekierowałem porty ale nie widzę nigdzie tego śledzenia połączeń. Firmware jest po angielsku więc szukam follow connection. A może ktoś też ma taki router (Planet) i podpowie co i gdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Jeśli masz SP2 (a zapewne masz), to możliwe iż Zapora systemu Windows macza w tym palce. Wyłącz ją na chwilę i zobacz, jak się sprawy mają. Jeśli używasz innego firwalla, to też sprawdź. Każdy szanujący się firewall potrafi rozgraniczyć połączenie lokalne i połączenie z poza sieci lokalnej. Ostatecznie coś jest nie tak z tym przekierowaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Chcę uruchomić serwer ftp wewnątrz lan ale tak żeby można z niego korzystać również z zewnątrz. Mamy łącze neo podzielone routerem planet. Korzystam z serwera Serv-u i mam zainstalowanego klienta z no-ip.com oraz przekierowany port 21 jednak dalej nie mogę się połączyć z zewnątrz. Proszę o podanie mi konfiguracji serv-u najlepiej krok po kroku bo przypuszczam że tam coś jest źle. Wewnątrz lanu wszystko działa ale z zewnątrz kiedy próbuję się połączyć za pomocą adresu ftp//xxxxx.xxxxxx.com to nic z tego a czy podczas ustawiania ftpa ustawiłeś mu ip "unknown or dynamic"? mój znajomy ma też serv-u i router i normalnie działa wszystko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkomp Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 A czy mógłbyś bardziej szczegółowo opisać jak to jest skonfigurowane, chodzi mi o ustawienia rputera, coz dns i ddns, co wpisać w pozycji dns w serv-u, czy ma to być adres przydzielony przez no-ip? Proszę o pomoc bo chyba niewielu ludzii nteresuje temat ftp, wszędzie są tylko wskazówki jak ma działać wewenątrz lanu a nigdzie nie znalazłem przykadowej konfiguracji a wyściem na zewnątrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...