Skocz do zawartości
prenrzyk

Kupno Laptopa I Wielki Dylemat !

Rekomendowane odpowiedzi

Czytam te wszystkie posty i jest mi w pewnym sensie przykro.Wiem,że za mnie nikt nie wybierze laptopa tym bardziej,że to ja bedę płacil i użytkował.Ale dwie strony kłótni o wyższości Acera semprona nad innymi nic mi nie daje a służy ? -właściwie nawet nie wiem do czego.Na pewno nie pomaga mi w podjęciu decyzji.

Do prawdziwego grania mam w domu koputer stacjonarny.

Laptop służyłby mi do prac biurowych - word, office,excel.Od czasu do czasu obróbka zdjęć foto.poniewaz często wyjeżdżam to w podróży i na miejscu po pracy chciałbym mieć możliwośc pograć i obejrzeć film.dlatego szukam czegoś z własną grafiką.

chodzilo mi głównie o opinie jak się sprawują na codzień,ich głośność, długość pracy na baterii,jakość klawiatury i touchpada.Tego nie da się sprawdzić w sklepie.

HP rozczarowuje mnie matrycą.Widziałem go i panorama mi nie odpowiada.A nie wydam 4 tys. aby po pół roku stwierdzić,że mam racje i na tym nie da się pracować.

Można oczywiście stwierdzić że wszystko co nie jest Dell lub IBM i kosztuje 7 tys. nie sprosta moim wymaganiom.

Ale nie o to pytałem.

Dziękuję za wszelkie sugestie i oczekuje na kolejne.

Szkoda ze tak jasno nie sprecyzowales tego wczesniej, takie kryteria to juz inna perpekrywa niz laptop do grania, pewnie bym sie tak nie zagalopwal. Jako ze zrezygnowalem z PC na rzecz lapka nieco ostrzeje podchodze do paramterow, niedokonca rozumiem przeplacanie za gorsze parametry lepszej marki gdyz to do mnie nie przemawia. Ciezkie zycie ci wroze skoro panoramy cie nie pasuja. To obecnie dominujacy trend, szczegolnie do ogladania filmow wspaniala rzecz. Coprawda dalej nie wydalbym swoich 4k na przedstawione przez ciebie laptopy, gdybym nie zrezygnowal z pc moze mialbym wiekszy luz, ale postanowilem nie marnowac przestrzeni na dwa kompy i raczej musialem zaopatrzyc w mocniejsza jednostke. Matryca wedlug mnie jest super, pewnie to nie jest konkurent VAIO ale tez watpie czy mozna znalezc lepsza matryce w tym przedziale cenowym, crystalbrite jest idealna do filmow, te kolory i kontrast powalaja. W grach tez nie ma rzadnego smurzenia. No jasne sa wady chocby to ze sie grzeje, i moze robi sie czasem troche glosny, to moze niektorym przeszkadzac. Chociarz nijak nie moge sie dopatrzyc wrozonej przez pewne osoby kiepskiej jakosci, plastik jak plastik to napewno nie obudowy jak w hp, ale tez nie wiem co im mozna zarzucic. Matryce te co ogladalem w innych lapkach wymiekaja, gdy go kupowalem to byl jedyny laptop z Glare ponizej 4000. Lapek jest wmaire cienki, niespcjlanie ciezki i na baterii przy www z wifi wyciagnalem 3h, jak na amd to bym powiedzial rewelacja, wiec sorrry ze nie jestem w stanie sie zachwycic celkiem z x600. Niestety ciezko mi przyjac ze inni tego nie widza.

manfred

Nie mow, 3613 jak na sprzecik za 3000 to super maszna, nowoczesny, 512mb ddrII, panorama z crystalbrite, intel900, wielu takich bajerow nie uswiadczy w drozszych lapkach. Gdybym mial bardziej ograniczony budget, jak nic to bylby moj drugi typ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mow, 3613 jak na sprzecik za 3000 to super maszna, nowoczesny, 512mb ddrII, panorama z crystalbrite, intel900, wielu takich bajerow nie uswiadczy w drozszych lapkach. Gdybym mial bardziej ograniczony budget, jak nic to bylby moj drugi typ.

:lol2: :lol2: :lol2: Popieram wypowiedź w całej rozciągłości - bardzo dobry lapek w tej cenie. Posiadam - i oprócz wymiany lapka po 3 dniach od zakupu (walnięty dysk albo płyta) NIC się nie dzieje :blink: Żadnych badów na matrycy, kłopotów z nagrywarką, skrzypiących plastików ani pękających obudów... Po prostu solidna całość jak narazie...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

psy szczekaja karawana jedzie dalej (czyt. Acery sie sprzedaja najlepiej)

Co do SPASOWANIA. Limmero, ja tez napisalem o idealnym spasowaniu - wiesz dlaczego? Bo te plastiki.... sa idealnie spasowane. Pomijam JAKOSC tych plastikow ktora jest lepsza w HP. Natomist doleganie wszystkich krawedzi, brak uginania sie w roznych miejscach, skrzypienia plastik o plastik, sprawia ze taka jest wlasnie opinia uzytkownikow tego sprzetu. Szkoda ze przeciwnicy Acera tak sie bronia i nie chca za wszelka cene dopuscic tego faktu do swojej swiadomosci.

A mialem wczesniej sony vaio PCG-FR130 i na kolana mnie nie powalil (klawiatura tylko lepsza niz ta w IBM(!) ) poza tym bawilem sie wieloma lapkami i bez oporow sie zdecydowalem na Acera.

Co do Aristo to widzialem serie Prstige z lakierowana klapa matrycy - robi jak najbardziej pozytywne wrazenie. Niestety nie uzytkowalem nawet ednego dnia tylko w sklepie sie bawilem ale naprawde fajny sprzet.

Tak naprawde to jest tak ze jak ktos nie wpadl jak w bagno w te cale dywagacje o wyzszosci jednego nad drugim a kupi po prostu Acera czy Aristo to jego wali ta cala argumentacaj, bo ma laptopa ktorego uzywa, ktory ma szybkie bebechy, na ktorym mozna pograc, KTORY SIE W REKACH NIE ROZPADA (takie mozna odniesc wrazenie po niektorych postach) a nie tylko stoi na biorkiu i kurz osiada na lepszej jakosci plastik i logo HP na klapie.

Owszem trzymanie HP w rekach to mile odczucie ale... kuzwa mi by przeszlo po 2-3 dniach podniecenie a pozniej? CO pozniej?

Ja np. jak kupilem swojego Acera to bylem tak podjarany jaka mam szybka maszynke ze naprawde HP by mi ze swoimi plastikami nie dalo wiecej radosci.

I jeszcze jedno limerro - Acer by wygladal jak krowie z gardla jak by go wsadzic krowie do gardla. Pewnie Fujistu lub inna marka po wsadzeniu krowie do gardla wygladala by podobnie - to tyle na temat barwnych porownan rodem z ksiazek elizy ozeszkowej.

Edytowane przez kurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol2: :lol2: :lol2: Popieram wypowiedź w całej rozciągłości - bardzo dobry lapek w tej cenie. Posiadam - i oprócz wymiany lapka po 3 dniach od zakupu (walnięty dysk albo płyta) NIC się nie dzieje :blink: Żadnych badów na matrycy, kłopotów z nagrywarką, skrzypiących plastików ani pękających obudów... Po prostu solidna całość jak narazie...

Pozdrawiam

Szczerze - http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=2...1775dbc34b2f753 - staniala i bylbym sklonny doplacic te 500 zl, najwieksza wada - brak wifi ale za to matryca prawdopodobnie VA (pracowalem chwile na M70 a to ze acer dodal filterek na zwykla TN to troche przereklamowane, moze jestem za wybredny ale tak jest i jeszcze do tego skopal ustawienia fabryczne krzywych rgb, odpalcie jakis program graficzny - czerwony to pomaranczowy dla acera dopiero power strip zalatwia sprawe ale tez nie do konca.

Wiem ze sie czepiam ale dla mnie akurat matryca to jeden z wazniejszych elementow - faktycznie nie gram bo nie mam czasu :) wiec wszelkiej masci x700, x30000, x700000 do mnie nie przemawiaja :)

PS co do HPkow - robili ladne lapy, ale te ostatnie serie przy calej mojej wierze w ich niezawodnosc i wytrzymalosc sa wstretne ale to tylko moje zdanie :) - jeszcze w tych modelach do 4000 montuja kiepskie matryce, niestety widzialem 4 hpki te 6000 cos i z ostroscia problem.

Edytowane przez manfred

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok a jak bym bral HP to pogram sobie w Emergency 3, NFS u2, GTA VC i ROME TOTAL WAR ?

Bo roznia sie tylko prockiem i grafika. Jest jakias wieszka roznica miedzy x600 128 a x600 64 ?

Tylko ze HP ma panorame... W grach tych co napisalem wyzej to bedze odczuwalne ? Bo ogldadajc film to tylko lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

manfred >> oznaczenie TNT stosuje do pewnego materialy ktory na szczescie z matrcyami ma niewiele wspolnego :) Podejzewam ze chodzi ci o matryce TN. Dalej piszesz VA, ale czy PVA czy MVA ? bo roznica jest zasadnicza :)

prenrzyk >> jesli do grania to ten Asus odpada na starcie, grafika..

Aristo ma lepszy konfig no i super matryce (pieknie siweci), ale... no wlasnie, zobacz czy rozdzialka 1400x1050 nie jest dla ciebie za duza (wszystko jest malutkie :)) i tez z grami moze byc problem, bo ktora z nowszych na celku i x600 pojdzie w tak duzej rozdzialce ?

HP do grania chyba w takim razie z tych 3 najlepszy, ale lepiej poszukaj jeszcze czegos bo jest z czego wybierac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prenrzyk NFS U2, GTA VC i ROME TOTAL WAR beda dzialac ale to juz jest maksymalny prog dla x600 (tym bardziej 64mb) Jak zbalansujesz detalami (zeby to jeszcze przyzwoicie wygladalo a nie wszystko na minimum :-) ) to gra jeszcze bedzie plynna na w/w tytulach.

x200? - zapomnij

Edytowane przez kurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

manfred >> oznaczenie TNT stosuje do pewnego materialy ktory na szczescie z matrcyami ma niewiele wspolnego :) Podejzewam ze chodzi ci o matryce TN. Dalej piszesz VA, ale czy PVA czy MVA ? bo roznica jest zasadnicza :)

prenrzyk >> jesli do grania to ten Asus odpada na starcie, grafika..

Aristo ma lepszy konfig no i super matryce (pieknie siweci), ale... no wlasnie, zobacz czy rozdzialka 1400x1050 nie jest dla ciebie za duza (wszystko jest malutkie :)) i tez z grami moze byc problem, bo ktora z nowszych na celku i x600 pojdzie w tak duzej rozdzialce ?

HP do grania chyba w takim razie z tych 3 najlepszy, ale lepiej poszukaj jeszcze czegos bo jest z czego wybierac.

Faktycznie - rabnalem sie TNT to raczej z mieszanka wybuchowa zwiazane ;), oczywiscie TN. Wlasnie VA jako ogolna technologia a to czy odmiana PVA czy MVA to wedlug mnie mniej istotne - juz tak w szczegoly bym nie wnikal ;).

PS - tak sie wlasnie zastanawiam czy sa lapy z matryca ips ?

Edytowane przez manfred

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok a jak bym bral HP to pogram sobie w Emergency 3, NFS u2, GTA VC i ROME TOTAL WAR ?

Bo roznia sie tylko prockiem i grafika. Jest jakias wieszka roznica miedzy x600 128 a x600 64 ?

Tylko ze HP ma panorame... W grach tych co napisalem wyzej to bedze odczuwalne ? Bo ogldadajc film to tylko lepiej :)

z testow wynika ze roznica powemiedzy 64 a 128mb to kilka procent. Co do rome total w trybie mapki mozesz ustawic rozdizlecozsc panoramiczna i to jest bardza ladna powierzchnia, co do bitwy u mnie tez nie bylo problemow z ta rozdzielczoscia, na x600 pewnie bedziesz musial zjechac na low, albo zmienic rozdzielczosc na nizsza i sie przyzwyczaic do efektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dwoch moich znajomych ma aristo z czego jeden z nich posiada model z serii 700 (700S to w sumie wyglada na unowoczesniona troche 700). ten aristo 700 akurat jest dosc przyjemny. plastiki ok spasowane, matryca 1400x1050 tez nienajgorsza, ogolnie mi tylko nie podobala sie dosc twarda klawiatura. o wiele wygodniej pisalo mi sie na hp.

rozwazania na temat tego jak bardzo fajny, czy nie fajny jest acer sensu nie maja. najlepiej patrzec na konkretny model, a marke brac pod uwage przy takich rzeczach jak serwis( ktory notabene jest akurat tutaj nieciekawy:) )

ja kilka ogladnalem, rozwazalem zakup 3023,ale nie potrzebuje sprzetu do grania, a model w vobisie, ktory ogladalem bynajmniej idealnie spasowany nie byl.

acera 3023 uznalbym za rozwiazanie jakbym szukal taniego DTR. jak na sprzet mocno mobilny to dla mnie troche go wytrzymalosc na baterii dyskwalifiuje, poza tym nie kazdy lubi semprona :)

jezeli to ma byc maszyna mobilna, a granie ma byc czyms co jest mozliwe,ale nie glownym celem to rozwazalbym hp nx8220 albo tego aristo. hp jest mniejszy, przyjemnie zrobiony, plus ladnie trzyma bateria(choc swoje minusy tez ma, na forum jest caly temat o tym), bawilem sie juz troche nim i w sumie watpie zebym zalowal zakupu.

aristo proponuje dopiero rozwazac po pobawieniu sie konkretnym egzemplarzem.

sam mam taki sam problem w doborze lapka, poki co pomimo nedznej matrycy to stawiam na hp. ale sprzet kupuje za miecha, tak wiec moze cos sie jeszcze ciekawego pojawi(albo ceny sie zmienia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na x600 128 MB lepiej by chodzily te gry? Na full detalach ?

PS. Jak gram zawsze 800.x600 badz 1024x768

Wieksza pamiec jak juz pisalem minimalnie wplywa na wydajnosc, w rome podczas bitwy mozesz zapomniec o full detalach przy 1024x768, niewielke roznica wzgledem rozdzielczosci panoramy, moze na 800x600 ale efekt bedzie wymagal przyzwyczajenia. Szkoda ze nie bedziesz mial okazji przetestowac w sklepie jak to wyglada, ja przyznam sie szczerze nie pomyslalem przed zakupem o konkekwencjach posiadania lcd z referecyjna rozdzielczoscia i proby gry na rozdzialce 1024x768 byly cholernie niemilym doswiadczeniem, efekt taki ze czesto mi sie odechciewa grac jak nie moge ustawic panoramicznej rozdzialki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATI RADEON Xpress 200M - 128 MB jest to karta integrowana ? Jak na tej karcie gry by chodzily ?

nie wiem czy bys odpalil menu...

a na x600 128 MB lepiej by chodzily te gry? Na full detalach ?

PS. Jak gram zawsze 800.x600 badz 1024x768

a kto ci powiedzial ze na x600 (128mb) pograsz na full detalach w dzisiejsze gry typu Rome Total War, Doom3 GTA SA itp... :blink: ?

Edytowane przez kurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bra bym HP, nie chodzi tu o cene nawet.

Hmm dochodzimy tutaj do FUNDAMENTALNEJ kewstii. Trzeba rozroznic wogole 2 rodzaje graczy.

1. Gracz ktory po prostu pogrywa we wszystkie nowosci i nie instaluje prawie wogole starszych gier (po co tyle nowych jest, czasami tylko wlaczy, zobaczy ze ma na max detali 60fps popyka i wylacza - i to sie czesto tyczy rowniez nowych gier...) ale generalnie goni za nowosciami.

2. Gracz ktory po prostu czerpie przyjemnosc z samej rozgrywki i dla niego Baldurs Gate, Falllout, q2, itp stanowia przednia zabawe i nie musi on grac w cywilizacje IV bo III tez jest dobra (chociaz CIV na x600 bedzie plywac).

Ja sie zaliczam do tej drugiej kategorii. Jeszcze pol roku temu mialem lapka na gf-4mx i mialem niezly ubaw grajac w CoD, Fallouta2, Fallouta Tacticsa, i stare rpg, naprawde grania wbrod!!! Tylko ze ogolnie gf4mx to juz starsza karta a mialem mozliowosc pracy za niezla kase. Jak by nie to dalej bym wygrzebywal starsze gierki i sie bawil setnie tak jak teraz z Rome Total War itp...

Jezeli zaliczasz sie do 2 grupy to mozesz sie pokusic o HP, lepiej na tym wyjdziesz o tyle ze jest to lapek ktory jest lepiej wykonany niz Aristo.

Edytowane przez kurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na allego jest promcja tego 150 zł z gwarancja koles sprzedal juz 50 sztuk http://allegro.pl/show_item.php?item=83378861

Podobno sie grzeja ?

Mam lacze 1 MB/s dialog modem xDSL. Do routera podlaczony by byl PC przez kabel a z lapopoem przez Wi-Fi. Zasieg i przeszkoda maksymalna w moim domu to 3 sciany i 15 m. Blok z 96r.

Edytowane przez prenrzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba sie pomyliles i masz 1Mbit/s, - chyba ze masz 1 MEGABAJT/SEKUNDE 8O (pogratulowal).

NIE POLECAM ci modelu DI-514 jak masz wymieniac pliki miedzy lapem a desktopem poniewaz pracuje w standardzie "b". Ja mam taka sytuacje ze moj ruter pracuje jako acces point i nie mam zadnego dodatkowego komputera na tym ruterze. Tobie jest potrzebny ruter o standardzie "g" bo "b" jest po prostu za wolny jak masz zamiar wymieniac pliki typu filmy, iso itp. Jesli chodzi o zasieg to oba rutery daja rade pod tym wzgledem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

b to 1megabitow/s czyli tylko 1.4 megabaja na sekunde - pociac sie mozna kopiujac film czy iso. (film 1.4gb sie kopiuje 17 minut - zenada)

g to "tylko" niespelna 7 megabajtow na sekunde, teoretycznie 3 minuty na film.

Ja czesto wole podpiac swoja przewodowa karte gigabitowa :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie znam opini na temat DI-524, musisz sie zapytac o opinie na subforum poswieconym sieciom. Mozesz tez zapytac na subforum o sieciach na www.PClab.pl. Tylko koniecznie wpisz w wyszukiwarke DI-524 zanim zadasz nieprzemyslane pytanie :-) - powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi