Skocz do zawartości
Varrol

Mój Nowy Komp W Obudowie Po Odtwarzaczu Cd

Rekomendowane odpowiedzi

Nie musi sie podobać, liczy się efekt, jak Ci sie nie widzi to nie pisz tak komuś bo tylko zniechecasz jak ktos sobie cos rozkminil takiego. Kazdy ma prawo do wlasnego zdania, ale chłop sie stara zamawia towar to nie krytykuj ;)

heh... Nie musi sie podobać, liczy się efekt - czyli co? Co to jest efekt... wg mnie to zdanie zaprzecza samo sobie... dla mnie efekt liczy się wtedy gdy mi się coś podoba.. czyli jest efektowne w jakiś sposób :)

poza tym... po to jest forum, że każdy MA prawo , może i nawet powinien podzielić się swoją opinią... co to byłboby za forum gduby każdy pokazywał moda i miałby komantarze typu , tak grzesiu, bardzo pięknie, super, wspaniale, wręcz idealnie.... Daj żesz spokój... W każdej dziedzinie twórczości jest miejsce na krytykę, bez której nie było by sztuki. I w każdej dzidznie znajdzie się przynajmniej kilka osób, której dane dzieło się nie spodoba, nie przypadnie do gustu, będzie nieergonomiczne, bądź po prostu będize dla nich kiczem.. No i włąsnie ja jestem taką osobą i mówię, że MI SIĘ NIE PODOBA. Co nie znaczy od razu że chłopak ma se żyły podcinać nie? :wink:

Po prostu żeby nie myślał że zawładnął całą Ziemią i wszyscy ubóstwiają jego robotę...

imho krytyka nie ma charakteru destruktywnego, a razcej pobudzający działanie... też mogę sklepac pare desek i powiem ze to jest mod.. i jak kazdy pochwali to uznam że lepiej nie trzeba.. Dopiero jak pojawi się krytyka, wtedy zacznę kombinować że jednak to nie jest aż tak wyrafinowany mod jak myślałem. Z resztą, to i tak nei u mnie będize stało więc mi to wszystko jedno jak to wygląda... ale ja bym nie postawił takiego czegoś w pokoju :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh... Nie musi sie podobać, liczy się efekt - czyli co? Co to jest efekt... wg mnie to zdanie zaprzecza samo sobie... dla mnie efekt liczy się wtedy gdy mi się coś podoba.. czyli jest efektowne w jakiś sposób :)

poza tym... po to jest forum, że każdy MA prawo , może i nawet powinien podzielić się swoją opinią... co to byłboby za forum gduby każdy pokazywał moda i miałby komantarze typu , tak grzesiu, bardzo pięknie, super, wspaniale, wręcz idealnie.... Daj żesz spokój... W każdej dziedzinie twórczości jest miejsce na krytykę, bez której nie było by sztuki. I w każdej dzidznie znajdzie się przynajmniej kilka osób, której dane dzieło się nie spodoba, nie przypadnie do gustu, będzie nieergonomiczne, bądź po prostu będize dla nich kiczem.. No i włąsnie ja jestem taką osobą i mówię, że MI SIĘ NIE PODOBA. Co nie znaczy od razu że chłopak ma se żyły podcinać nie? :wink:

Po prostu żeby nie myślał że zawładnął całą Ziemią i wszyscy ubóstwiają jego robotę...

imho krytyka nie ma charakteru destruktywnego, a razcej pobudzający działanie... też mogę sklepac pare desek i powiem ze to jest mod.. i jak kazdy pochwali to uznam że lepiej nie trzeba.. Dopiero jak pojawi się krytyka, wtedy zacznę kombinować że jednak to nie jest aż tak wyrafinowany mod jak myślałem. Z resztą, to i tak nei u mnie będize stało więc mi to wszystko jedno jak to wygląda... ale ja bym nie postawił takiego czegoś w pokoju :)

e tam przesadzasz, tyle sie opisac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oooo niezłe - podoba mi się :D tylko niestety minimalne wymagania są trochę wysokie - u mnie by to skakało aż miło - procek 450MHz a wymaga 1.4GHz :D

Aha - ludzie nie kłóćcie się - może się komuś nie podobać, a to że jest ponure to prawda - ale bardzo prosto to wyjaśnić - zdjęcia przedtawiają wyłączony sprzęt - jak będzie LCD z przodu, to będzie jak należy, już kabelek LPT przygotowałem, podlączyłem kabelki do zasilania, zamontowałem potencjometry, tylko na panel czekam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wg. mnie to jest wlasnie ok ze jest takie ponure. Gownianym pomyslem wydaje mi sie wprowadzenie na rynek obudow sprzetu rtv i agd we wszystkich kolorach teczy. Ponadto jak bedzie LCD to zupelnie to inaczej bedzie wygladalo. Pracuj Varrol, ja 3mam kciuki, bo mnie sie to podoba.

edyta

// cholibka, ubiegles mnie z tym LCD...:/

Edytowane przez Carl0s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no spoko.. tylko tak mi to zalatuje takim ja wiem.. magnetowidem jakimś tanim.. taki plastik chyba :) co spraawia że dostaje konwulsji (cokolwiek to jest :D )

Musiałem fron zeszlifować i pomalować - wyszło średnio, więc dzisiaj zeszlifowałem i jutro jeszcze raz pomaluję - niestety ten odtwarzacz to był straszny syf, wykonanie tragedia, ale tym razem powinno wyglądać lepiej... Cóż prawda jest taka, że dobry sprzęt się praktycznie nie psuje, a trudno wydawać 100zł na obudowę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myśle ze jakbyś naprawde chciał i włożył w to 1,5 wiecej pracy to spokonie wyprowadziłbyć porty na tył i wszystko by sie zmiesciło w tej obudowie, samo wywalenie zasilacza z obudowy u pozostawienie samej płytki daje ogromną ilość miejsca, można zamocować ją do góry nogami nad poratmi ISA, poza tym na procek zapakować jakiś pasive radiator duży i dać dwa wiatraczki 80x80 np jakieś Arctici ciche, ukierunkowac odpowiednio przepływ powietrza, nawet jakbyś miał po bokac wyciać otwory na te wiatraki to normalne druciane grile załatwiły by sprawe i gustowny wygląd zostałby zachowany, poza tym nie miałbyś kłopotów z przesjciówkami katowymi itd ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LCD zmontowałem, wygląda lepiej jak na zdjęciu z tej aukcji: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84577410 - niestety przykra niespodzianka - nie zmieści się - wtyczka uwadza o dysk twardy - ale jeszcze popracuję, bo i tak musze go wepchnąć głębiej w panel przedni i bedzie zamontowany bez oryginalnego szkiełka.

Zdjęć nie dam, bo wyszły do niczego - w ogóle podświetlenia nie widać i obraz niewyraźny...

Niestety brakuje mi jeszcze jednej przejciówki, żeby mieć TV-out -> ta karta to nie był dobry zakup - co z tego, ze za 30zł, jak za kable muszę dać w sumie 60zł... ehh, no cóż trudno.

Dałem sobie spokuj z kątową przejsciówką i wywaliłem dziurę w obudowie - tylko mi się dremel omsknął :( no ale jakoś to zamaskuje. Ogólnie coś czuję, że i tak będę myślał nad nową obudową...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lepiej mobo jakas z grafika ? Kiedys widzialem po 49 zł jakas mobo asrocka taką co miala 150x150 i byla w niej grafike (z vivo chyba nawet) wszystko!

Idealnie by sie Varrol nadała...

Edytowane przez _oC_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matrox ma bardzo ładny i ostry obraz - do tego była tania... zresztą może mi się uda taniej... narazie czas na zasłużony odpoczynek - wracam za tydzień...

BTW - wkomponowałem lcd do panelu przedniego - czeka mnie jeszcze trochę roboty, ale ostatecznie powinien być dobry efekt.

Dołączona grafika

Jeszcze nie zdjąłem folii z lcdeka, a sam panel przedni wygląda nieciekawie, dlatego obciąłem zdjęcie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajne :D niech mówią co chcą mi się to podoba :)

jak jest głośno zainwestuj 10zł i 1h pracy i będzie po sprawie :) - zaislator - wywal obudowę, będzie i sporo miejsca i chłodniej będzie i ciszej. Procek - nie wiem jak jego chłodzenie ale jestem zwolennikiem pakowania na coś takiego dużych wentyli na małym woltazu ;-) jak jest głośny swap na 80mm @ 5v. Na dysk walnij jaiś spory radiator i będzie mu lepiej.

tyle ode mnie jeśli chodzi o sprawy techniczne, ogólnie koncepcyjnie 5/5, 5/5 za odwagę i chęcie, 4 za wykonanie ale jeszcze nie skończyłeś więc się nie liczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka zamówiłem nowego - wyrwałem za 25zł P3 667MHz - jest na niższym napięciu i będzie chodził na niższej magistrali (oryginalnie 133MHz) - wyjdzie 500MHz więc powinien wystarczyć pasywny radiator - może nawet mi się uda wykorzystać ten od P3 co już mam.

Z wyświetlaczem rozwiązałem problem - wlutowałem gniazdo kątowe i wtyczka jest teraz wpinana z boku.

Jeszcze tylko kilka zabiegów kosmetycznych z frontem. No i kabel do grafiki i bedzie gotowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, kolejny postęp - przyszedł procek P3 667MHz i to nie wszystko - sprzedający dołożył mi do paczki drugiego procka - P3 600EB - to nawet lepiej, bo mniej się grzeje - i to wszystko za 25zł bez kosztów wysyłki :)

Także procek chodzi na 450MHz i w ogóle się nie grzeje - radiator jest ledwo ciepły po pół godzinie prime 95 - a to wygrzewa jak mało co.

Ale oczywiście wszystko ułożyło się podejrzanie za dobrze - nawet myślałem, że procek nie działa - ale jednak działa, więc co - ano - radiator który mam jest za duży i nie dość, że za wysoki, to jeszcze za długi - ale coś wymyślę.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Też kiedyś coś takiego zrobiłem, dokładnie w obudowie po CD Technicsa (mam zdjęcia ale nie wiem jak się je umieszcza na forum), troszkę o tym pisałem na divx.pl 31.07.2005 i 24.01.2006, nie będę tego przepisywał więc podam link.

http://forum.divx.pl/viewtopic.php?t=9731&...er=asc&start=15 jestem tam pod kali111.

Zrezygnowałem z tej obudowy bo jednak każda modyfikacja (wymiana czy dołożenie karty) wiązała się z robieniem co raz to nowych dziur, przerabiania,itd. była bardziej "delikatna", i miała jednak swoje wady...

Teraz mam obudowe po desktopie kupioną za 30zł, narazie tylko pomalowana na czarno, przełożone nóżki i napisy "Technics" "MASH" po tej obudowie od CD Technicsa :oops: , też myślę nad tym wyświetlaczem...

Co do matroxa to podobno bardzo łatwo puścić z niego sygnał RGB na TV a wiadomo że wtedy obraz żyleta...(mam gdzieś schematy).

Z softu może spróbuj GeexBoxa dystro 8-10 MB linuxowe, uruchamiane z CD lub można zajnstalować na HDD, i jest po polsku. http://geexbox.org/en/screenshot.html

Zasilacz zawsze można wyciągnąć z obudowy, ja tak wtedy zrobiłem.

Powodzenia w budowie.

Próba zdjęć, mam nadzieje że dobrze to umieściłem..

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ten komp to już historia...

Edytowane przez k@li

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcesz mieć zimniutko i szybciutko.. polecam procki z serii tualatin. Mój 1GHz spokojnie by wytrzymał na chłodzeniu pasywnym :) gdygym dał większy radiator ijakoś wystawił bardziej na zewnątrz.. O ile dobrze pamieteam to kiedys w jakimś komputer świecie chyba kolesie zrobili kompa 0dB i użyli tualatina skręconego do 600MHz chyba... Radiator jest praktycznie zimny... :)

Tualatin - the coolest CPU ever in x86 history.

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi