Skocz do zawartości
AdamAGP

Martwe Piksele

Rekomendowane odpowiedzi

Czy martwe piksele są widoczne gołym okiem bez szczególnego przygladania? Czy dopiero klaster z uszkodzonymi pikselami przeszkadza? Żeby wykryć martwe piksele trzeba sprawdzać to jakimś programem? Bo przecież mi raczje nikt nie pozwoli w sklepie tego sprawdzać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AdamAGP napisał(a):

Czy martwe piksele są widoczne gołym okiem bez szczególnego przygladania?

zdechly pixel (stale swiecacy/stale zgaszony) tak - subpixele nie

AdamAGP napisał(a):

Żeby wykryć martwe piksele trzeba sprawdzać to jakimś programem? Bo przecież mi raczje nikt nie pozwoli w sklepie tego sprawdzać?

program NEC/Nokia Monitor Test i wlaczasz plansze kontrolne RGB + biala + czarna

sklepy w ktorych nie daja odpalic monitora omojal bym szerokim lukiem - widocznie maja cos do ukrycia - na szczescie takich sklepow jest coraz mniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam - u siebie pojedynczy pixel widze, subpixela bez lupy nie daje rady ;] Inna sprawa czy jak bedzie on na srodku ekranu to czy nie bedzie przeszkadzal... Ale sadze ze nie bardziej niz kurz na monitorze czy inne zabrudzenia ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie bym tam przeszkadzała tak plamka np. czarna, bardziej niż kurz. Szczególnie na jasnym tle to by mnie raziło. Już tak mam, że mi przeszkadzają szczegóły. Za każdym razem gdyby mnie "ukuła" w oko szlak by mnie trafiał :mur:

Z kolei słyszałem, że się już bardzo rzadko zdarzają?????

Edytowane przez AdamAGP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie dyskusji...

Z martwymi pikselami to jest loteria sa normy które firma produkujaca monitor posiada i np : samsung jezeli trafisz na 1 martwy to ci nie przyjmie bo spełnia takie normy (dokładnie jej nie opisuje) natomiast LG daje miesiąc na wymiane.

Kupujac nikt Ci nie zagwarantuje ze bedzie OK jesli na zamówienie bierzesz, co innego jak masz w sklepie na wystawie,

Ja jak kupowalem poszedłem z programem do sklepu i robiłem dokładny wgląd

Ogólnie kupisz bez matwych a po np: roku uzywania pojawi ci sie martwy

Sprawdz sobie programem Tireal tft test lub LCDTest najlepiej widać na czerwonym, bialym lub np: czarnym tle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to fakt, tylko w sklepie, w którym pozwolą mi go sprawdzić pewnie kosztuje 300 zł więcej. Na jakiej zasadzie działają te programy? Czy to się wiele różni od tego jak sam będę sprawdzał na różnych kolorach tła?

Edytowane przez AdamAGP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na swoim 15 calowym LCD martwy subpixel widzę gołym okiem, ale tylko wtedy gdy na ekranie jest wyświetlany kolor niebieski. Wtedy subpixel ma troszkę inny odcień. Wieć jeśli podczas oglądania monitora w sklepie nie wyświetli się tła w różnych kolorach wtedy można nie zauważyć takiego subpixela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi