_radek Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 (edytowane) witam, mam taki problem. mianowicie pod win98 nie mam zadnego problemu z wlaczeniem dma w menedzerze urzadzen i dysk po zainstalowaniu sterownikow ide dziala mi z zawrotna predkoscia 8MB/s :) natomiast w win xp nie moge wlaczyc dma. do wyboru jest tylko "wlacz dma jesli dostepne" a ponizej pisze ze dysk dziala w trybie pio5. w zwiazku z czym transfer spada do 3MB/s (pomiar przy pomocy HDtach) czy macie jakies pomysly jak rozwiazac ta sytuacje? :) dodam ze plyta jest oparta na sis620 Edytowane 4 Lutego 2006 przez _radek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 witam, mam taki problem. mianowicie pod win98 nie mam zadnego problemu z wlaczeniem dma w menedzerze urzadzen i dysk po zainstalowaniu sterownikow ide dziala mi z zawrotna predkoscia 8MB/s :) natomiast w win xp nie moge wlaczyc dma. do wyboru jest tylko "wlacz dma jesli dostepne" a ponizej pisze ze dysk dziala w trybie pio5. w zwiazku z czym transfer spada do 3MB/s (pomiar przy pomocy HDtach) czy macie jakies pomysly jak rozwiazac ta sytuacje? :) dodam ze plyta jest oparta na sis620 zainstalowałeś starowniki do płyty głównej ? czy na pewno jest aktywny transfer PIO 5 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 zainstaluj drivery, po resecie dma dalej nie bedzie -> usuń z men. urz. kontrolery i rebotnij, po rescie powinno działać dma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 zainstaluj sterowniki a kontrolera lepiej nie usuwaj :wink: , co najwyżej kanał kontrolera ale z tym się na razie również powstrzymaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_radek Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 sterowniki IDE sa tylko do win 95/98. dlatego dysk mi przyspieszyl w win98. natomiast dla me/2k/xp nie ma sterownikow, poniewaz system sam rozpoznaje kontroler (sis pci ide). niestety mimo tego ze kontroler jest rozpoznany nie powoduje to przyspieszenia pracy dysku. tak, w biosie jest ustawiony tryb pio5 dla dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 sterowniki IDE sa tylko do win 95/98. dlatego dysk mi przyspieszyl w win98. natomiast dla me/2k/xp nie ma sterownikow, poniewaz system sam rozpoznaje kontroler (sis pci ide). niestety mimo tego ze kontroler jest rozpoznany nie powoduje to przyspieszenia pracy dysku. tak, w biosie jest ustawiony tryb pio5 dla dysku. a w jakim trybie pracuje dysk w systemie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 to co napisalem wyzej -> wynika z moich doswiadczen z dma na sis i xp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 A jak nie zadziała zawsze mozna wklepac mu ustawienia do rejestru(archiwum, moje posty). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megawebmaster Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 Ale jak w BIOSie jest ustawiony na PIO5 to czego chcesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...