Skocz do zawartości
LQL69

Co Mogło Się Zwalić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym się dowiedzieć, bo może ktoś już miał podobny efekt wymiany radiatora na gfx-ie.

Ponieważ postanowiłem wyciszyc radka 8500 więc kupiłem i wymieniłem radiator, oczywiście nie poszło to zbyt łatwo bo stary był nieźle przyklejony, więc podgrzałem go suszarką i podważyłem, aż odskoczył (niezbyt delikatnie to poszło). W każdym razie nie widać żadnego ukruszenia itd. Zarzuciłem nowy (duży) radiator na klej Zalman.

Po odczekaniu 15 minut podlaczylem do kompa i tu [gluteus maximus]...

Obraz wygladał jakby kilka obrazów było no siebie nałożonych z przesunięciem. Tak więc lekka kaszana, ale jako tako coś się udawało odczytać. Resetowałem kilka razy i było to samo.

Tak więc zdjąłem radiator (metoda jak wczesniej) i zostawiłem bez chłodzenia. Po włączeniu to samo się działo.

Więc zaczałem zeskrobywać klej z gpu. Podłaczyłem ponownie i się pojawił dobry obraz, który po jakiejs minucie zaczał się zniekształcać jak poprzednio. Myslalem, ze to kwestia chlodzenia, wiec suszarka nawiew robiłem na gpu, ale to nie pomogło. Czasami sie w miare normalnie na minute wlaczal, ale czesciej od razu byla kaszana.

Sprobowałem jeszcze zwolnic go w windowsie, bo może jakis komponent sie zbytnio przegrzewał, ale nawet obnizenie gpu z 250 --> 100, czy pamięci z 550 --> 400 nic nie dawało.

Może ktoś ma pomysł co się mogło zepsuć i czy jest szansa na wskrzeszenie grafy ??

Później wrzuce fotki przedstawiajace zniekształcenia i wyglad grafy.

Z góry dzieki za jakieś sugestie (poza tymi dotyczacymi mojego braku umiejetnosci zdejmowania radiatora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslalem, ze to kwestia chlodzenia, wiec suszarka nawiew robiłem na gpu, ale to nie pomogło.

choćbyś nie wiem jak sia spiął to suszarka nie masz szans schłodzić czegokolwiek B) a na wskrzeszenie grafy to juz raczej nie masz co liczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi