Skocz do zawartości
rados

Mobo Ze Zint. Graf. Vs Mobo Bez Zint. Graf.

Rekomendowane odpowiedzi

Mój kolega cały czas kłuci się, że nie ma różnicy w wydajności płyt głównych ze zintegrowaną grafą a bez zintegrowanej grafy. Ponadto twierdzi, iż modele ze zintegrowaną grafą wcale nie są ekonomiczne tzn. tańsze kosztem gorszej wydajności. Nie wiem jaka jest naprawdę różnica ale przypuszczam, że może dochodzi do około 10% - 15% między jakimś najtańszym Asrock-iem, a Asus-em czy MSI. Ciekawe jak jest z płytami w podobnej cenie czyli np. Gigabyte ze zintegrowanym układem 6100 za 300zł, a bez zintegrowanego układu również za 300zł. Płyta główna to w końcu jeden z ważniejszych elementów PC i nie należy na niej oszczędzać. Proszę o opinie bo chce jakiegoś uwierzytelnienia mojego zdania tym bardziej, że gościu cały czas się wcina z poradami jakiego mam sobie kupić nowego kompa. Co jest dość wnerwiające.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

same płyty trudno porównywać, bo to zazwyczaj osobna półka, jeśli chodzi o wyposażenie to zazwyczaj są mocno okrojone, a sama grafika nadaje się co najwyżej do filmów i neta.

miałem dwie takie płyty i zdecydowanie nie polecam, no chyba że gry omijasz z daleka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli będziesz korzystał z wbudowanej grafiki szybkość całego zestawu spadnie. Jeżeli do takiej płyty podepniesz inną grfikę wydajność wzrośnie i nie będzie widać różnicy między nią a płytą bez wbudowanej grafiki. Na necie był zresztą test w którym wyszło, że płyta Gigabyte GA-K8N51GMF jest nawet troszkę wydajniejsza od modeli bez grafiki (z podpiętą zewnętrzną grafiką oczywiście).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi