rados Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Mój kolega cały czas kłuci się, że nie ma różnicy w wydajności płyt głównych ze zintegrowaną grafą a bez zintegrowanej grafy. Ponadto twierdzi, iż modele ze zintegrowaną grafą wcale nie są ekonomiczne tzn. tańsze kosztem gorszej wydajności. Nie wiem jaka jest naprawdę różnica ale przypuszczam, że może dochodzi do około 10% - 15% między jakimś najtańszym Asrock-iem, a Asus-em czy MSI. Ciekawe jak jest z płytami w podobnej cenie czyli np. Gigabyte ze zintegrowanym układem 6100 za 300zł, a bez zintegrowanego układu również za 300zł. Płyta główna to w końcu jeden z ważniejszych elementów PC i nie należy na niej oszczędzać. Proszę o opinie bo chce jakiegoś uwierzytelnienia mojego zdania tym bardziej, że gościu cały czas się wcina z poradami jakiego mam sobie kupić nowego kompa. Co jest dość wnerwiające. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocurek Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 same płyty trudno porównywać, bo to zazwyczaj osobna półka, jeśli chodzi o wyposażenie to zazwyczaj są mocno okrojone, a sama grafika nadaje się co najwyżej do filmów i neta. miałem dwie takie płyty i zdecydowanie nie polecam, no chyba że gry omijasz z daleka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcz Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Jeżeli będziesz korzystał z wbudowanej grafiki szybkość całego zestawu spadnie. Jeżeli do takiej płyty podepniesz inną grfikę wydajność wzrośnie i nie będzie widać różnicy między nią a płytą bez wbudowanej grafiki. Na necie był zresztą test w którym wyszło, że płyta Gigabyte GA-K8N51GMF jest nawet troszkę wydajniejsza od modeli bez grafiki (z podpiętą zewnętrzną grafiką oczywiście). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...