Skocz do zawartości
Pioter666

Zestawy WC z republiki.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie wada bloczkow od Miko to wlody 8mm,ale jak juz Thorn pisal maja byc nowe bloki z 12mm wlotami i mysle,ze sie nadawac zaje..Bardzo dobrze beda :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie wada bloczkow od Miko to wlody 8mm,ale jak juz Thorn pisal maja byc nowe bloki z 12mm wlotami i mysle,ze sie nadawac zaje..Bardzo dobrze beda :)

Pozdrawiam

to moze taki ?

Blok miedziany CPU MEv1 Cena brutto: 49 zł

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz reed moze jaka on ma powierzchnie oddawania ciepla?

Ciekawe jaki procek by pociagnal ten bloczek..

Pewnie jakiegos mega grzejnika,bo skoro Cpc ciagnie nawet 2000+ :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reed, ze sie tak zapytam, masz jakies profity z reklamowania mate, w kazdym mozliwym miejscu?

Nie nie mam zadnych wymiernych "profitow" poza satysfakcja z doradzenia pozadnych komponentow.

Chyba nie gadam bzdur ?

Porownaj budowe i cene tych bloczkow i dopiero wtedy wyciagaj wnioski, moze troszke mniej pochopne. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

7 kanały o średnicy 6.2mm

Policz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

reed powiesz cosik o tym?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem, ze na przyklad z obrazka i parametrow, to moge stwierdzic ze bloki miko albo disctechu, sa dobre. Nie wiem czy gorsze czy lepsze od mate bo ich nie testowalem. Wiec tobie radze reed tez nie wywyzszac blokow mate nie wiedzac czy napewno sa najlepszym wyborem w danej grupie cenowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem, ze na przyklad z obrazka i parametrow, to moge stwierdzic  ze bloki miko albo disctechu, sa dobre. Nie wiem czy gorsze czy lepsze od mate bo ich nie testowalem. Wiec tobie radze reed tez nie wywyzszac blokow mate nie wiedzac czy napewno sa najlepszym wyborem w danej grupie cenowej.

Czlowieku, ja pisze o 2 konkretnych bloczkach, porownaj je ( jak juz pisalem) dokladnie i sam wyciag wnioski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem, ze na przyklad z obrazka i parametrow, to moge stwierdzic  ze bloki miko albo disctechu, sa dobre. Nie wiem czy gorsze czy lepsze od mate bo ich nie testowalem. Wiec tobie radze reed tez nie wywyzszac blokow mate nie wiedzac czy napewno sa najlepszym wyborem w danej grupie cenowej.

Testy przede wszystkim. Ale nie skaczcie sobie do gardel tutaj :lol:

"Instytucja" mate-a istnieje w polsce od dawna, i sporo czasu uplynie, zeby mogl stracic "pozycje" tego najlepszego. Ja tak czy inaczej nigdy nie uznawalem bloczkow wierconych poprzecznie (tzn od czasu, kiedy kupilem swoj 1 4ro kanalowy), gdzy, jakby pewien moderator powiedzial, to qpa :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie ciezko stwierdzic. U mate blok ma 8 mm wysokosci a u miko 10 mm, odwrotnie jest z rurkami. W zasadzie bloki powinny sprawowac sie bardzo podobnie. Mysle ze gora 1 stopien roznicy, i sadze ze raczej na korzysc miko bo w koncu ma 10 mm wysokosci a to wiecej da niz 10 rurka. Ale to tylko dywagacje. Realny test by zalatwil sprawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie ciezko stwierdzic. U mate blok ma 8 mm wysokosci a u miko 10 mm, odwrotnie jest z rurkami. W zasadzie bloki powinny sprawowac sie bardzo podobnie. Mysle ze gora 1 stopien roznicy, i sadze ze raczej na korzysc miko bo w koncu ma 10 mm wysokosci a to wiecej da niz 10 rurka. Ale to tylko dywagacje. Realny test by zalatwil sprawe.

W naszsym przypadku (MeV1@49PLN vs. Miko@60PLN) wysokosc nie ma znaczenia, ma znaczenie natomiast ilosc i srednica kanalow, bo w tego typu prymitywnych ( :!: )konstrukcjach liczy sie w sumie owa powierzchnia oddawania ciepla, ktora w normalnych przypadkach (czyt. nie w blokach wierconych poprzecznie ze wszystkimi kanalami rownolegle) liczy sie tylko przy korzystaniu z TECow, a w innych przypadkach mozna sobie ja spokojnie darowac. Odbieglem... blok mate-a, choc ciezko mi to przyznac, bedzie lepszy, ale o gora 1C jezeli wogole. Ale ma mniejsze ograniczenia przeplywu (wiecej poprzecznych kanalow, wieksze zlaczki), mniej problemow z montazem rurek itd... do tego jeszcze tanszy :) ale ludzie, nie traccie czasu na tego typu dywagacje, bo te bloki sa naprawde bardzo zblizonych(=znikomych) mozliwosci :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie, mi, czy rzeczywiscie warto inwestowac w ten blok od mate za 125 zl? Nie wystarczy ten za 49, w koncu woda i tak bedzie przeplywac nad prockiem. Wazniejsze sa chyba inne rzeczy, jak pompka rurki czy chlodnica (ktora chyba jest najwazniejsza). Tak przykladowo, na takim samym zestawie jaka bedzie roznica miedzy blokiem za 49 a 125 zl od mate?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego Mate szoruje swoje bloczki w miejscu styku pow. z jadrem proca ?(lev3) - pow wydaje mi sie bardziej chropowata - to mi nie wyglada na polerke ..

Jaka jest szacowana roznica amp. temperatur woda/proc pomiedzy blokiem a la mate , a srednim frezowanym ?

wojek dobra rada mowi - nie dotykajcie blokow wodnych paluchami ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W naszsym przypadku (MeV1@49PLN vs. Miko@60PLN) wysokosc nie ma znaczenia, ma znaczenie natomiast ilosc i srednica kanalow, bo w tego typu prymitywnych ( :!: )konstrukcjach liczy sie w sumie owa powierzchnia oddawania ciepla, ktora w normalnych przypadkach (czyt. nie w blokach wierconych poprzecznie ze wszystkimi kanalami rownolegle) liczy sie tylko przy korzystaniu z TECow, a w innych przypadkach mozna sobie ja spokojnie darowac. Odbieglem... blok mate-a, choc ciezko mi to przyznac, bedzie lepszy, ale o gora 1C jezeli wogole. Ale ma mniejsze ograniczenia przeplywu (wiecej poprzecznych kanalow, wieksze zlaczki), mniej problemow z montazem rurek itd... do tego jeszcze tanszy :) ale ludzie, nie traccie czasu na tego typu dywagacje, bo te bloki sa naprawde bardzo zblizonych(=znikomych) mozliwosci :roll:

policzyles moze cene z zapinka bo miko dodaje i cena jest wraz z zapinka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie dobrze powiadasz w "MIKO" BLOK+zapinka+silikon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczucie mówi mi że temperatura czynnika chłodzącego ma decydujące znaczenie - bo różnice w oporze termicznym takich rozwiązań pewnie nie będą sie różniły o więcej niz parenaście % ?

czyli - najważniejsza jest chłodnica i wentylator :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze o wybaczenie, nie policzylem. W takim razie z zapinka

MIKO: 60PLN

MEv1: 49 + 29 => 78PLN

No, tu juz wyglada to inaczej. Stymze zapinke mozna bardzo latwo zrobic samemu, wystarczy kawalek szkla akrylowego (plexi) i 4 sruby. Koszt w zaleznosci od materialow od 0 - 5PLN :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczucie mówi mi że temperatura czynnika chłodzącego ma decydujące znaczenie - bo różnice w oporze termicznym takich rozwiązań pewnie nie będą sie różniły o więcej niz parenaście % ?

czyli - najważniejsza jest chłodnica i wentylator :D

I masz racje absolutna racje. Stymze jezeli juz robic, to robic porzadnie (co niestety zadko kiedy idzie w parze z rozsadkiem), a wtedy kazde pare % sie liczy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie, mi, czy rzeczywiscie warto inwestowac w ten blok od mate za 125 zl? Nie wystarczy ten za 49, w koncu woda i tak bedzie przeplywac nad prockiem. Wazniejsze sa chyba inne rzeczy, jak pompka rurki czy chlodnica (ktora chyba jest najwazniejsza). Tak przykladowo, na takim samym zestawie jaka bedzie roznica miedzy blokiem za 49 a 125 zl od mate?

Tu sie przylacze do pytania..

Takie zapinki jak ma Mate widzialem w necie za 13 zl mozna kupic. Uwazam,ze robi on dobre bloczki,ale cholernie drogi. Narazie czekam na te od Miko frezowane. Tylko kiedy one sie pojawia..

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak BTW to powiem ze bylem dzis na gieldzie i tam blok wodny, wygladajacy dosc niezle (byl gruby, nie chce wprowadzac w blad ale na oko mial chyba nawet 20 mm), podobny do tych ze zdjecia z discotechu byl za 50 zl plus 15 zl zapinka taka jak u mate czy 4max. Na dwoch stoiskach byly tez chlodnice z dwoch wiatrakami 8 cm (na oko zmierzylem) z rurkami miedzianymi i kosztowaly 150 zl co w stosunku do mate jest tanio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze na 99% to blok z discotechu. W discotechu kosztuje on 49 wiec mozliwe ze to ten. Oto jego opis ze strony: 'Wymiary: 50X50X17mm + 20mm rurki

Konstrukcja w wersji "ekonomicznej". Całość wykonana z blachy miedzianej o grubości 3mm, zalutowanej srebrem.

Konstrukcja wewnętrzna - spirala wymuszająca obieg płynu pomiędzy dwoma otworami wylotowymi. Rurki wylotowe skierowane do góry.

Wyjścia: 8/10 zewn.

Do zastosowania z zapinką Z-1"

Teraz w sumie stwierdzam ze jesli ten blok ma takie paramtry to jest lepszy i od cpc i od miko i od mate za 49 zl. Ciekawe bo jeszcze nic o nim nie bylo mowy na forum tweaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi