wheelerfan Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 (edytowane) Witam! Przeszukalem większą część forum znalazlem kilka tematów pokrewnych, ale odpowiedzi na mój problem w nich nie było :( Zgłasza się najstarszy psujek na forum :( Rzecz dotyczy instalacji Windows'a XP Prof. Wczoraj chciałem przy pomocy Partition Magic zmienić rozmiary partycji na jednym z dysków - po prostu zmniejszyć partycję (pech chciał, że systemową), a zwiększyć jej kosztem drugą Niestety coś się kompikowi nie spodobało i rozwaliło mi bootowanie. Spróbowałem instalowania od nowa, to nakładki na istniejąca partycje nie pozwoli zrobić (to nie Win 98 SE, gdzie taki numer przechodził). W końcu zwolłiłem jedną z patycji drugiego ( z czterech) dysku, z której wcześniej zrobiłem obraz. Najpierw pyszczyło mimo jej sformatowania, że pliki nie mogą być zainstalowane. Sformatowałem inną partycje malutką, która iutworzyłem wcześniej na niepodzielonym obszarze dysku. Wtedy pozwoliło na instalację - choć dalej mam 2 partycję jedną dużą a drugą kilka MB - za chiny nie mogę ich scalić, ale o tym później. Udało mi się zainstalować system, na tej wyczyszczonej i sformatowanej partycji. dzięki temu mogę tu pisać. Pytanie mam następujące: Czy i jak mogę spowodowac, żeby partycja C: była ponownie systemową?? Na pierwszy rzut oka dane na niej nie uległy zniszczeniu, partycja jest widoczna, dane też. Uprzedzę porady, próbowałem boot.ini zmienić, nawet teoretycznie wiem jak, ale przy 4 dyskach i 9 partycjach nie jestem pewien kolejności i oznaczeń, a nie chce utracić kontaktu z obeznym sytemem niechcący. Na razie ładuje się tylko stary system i tyle. Nie wiem czy stara partycja jest aktywna i czy jest Primary, choć DriveImage XML twierdzi, że tak. Ja mam wrażenie, że chyba jednak nie, ale nie wiem jak to sprawdzić i ewnetualnie zmienić? A instalka Windy, nie oferowała systemu na C: jako do naprawy. Prónowalem fixboot i fixmbr, ale to nic nie daje. Nie chce mi się po raz fafnasty instalować wszystkiego od nowa, ale jak mus to trudno. Przy okazji pytania na zapas. Czy znacie jakiś freeware'owy program którym, można wgrać z dyskietki lub bootowalnego CD, obraz partycji systemowej?? Ww. DriveImage XML potrafi zrobić obraz partycji systemowej - jeśli "lock on" znaczy jej blokowanie podczas robienia obrazu (zresztą to feralne C: w postaci obrazu w formacie XML mam), ale działa wyłącznie z pod Windy i co naturalne nie można aktywnie dzialającej partycji systemowej zamienić w trakcie działania z niej systemu. Drugie pytanie na zapas - jak będę miał już nagrywarkę DVD zaarchiwizuje co wartosciowe, a z dyskami chciałbym zrobić porządek. Stąd kolejne pytanie Czy dobrze jest do tego celu uzyć opcji "low level format"? Sprawa dotyczy 3 dysków Maxtor'a a PowerMax oferuje taką opcję. Pytam bo używam czasem Magic Partition 7.0 - (pełna wersja z Komputer Świat Expert'a) i co rusz dostaje komunikaty, że jaks tam partycja nie nie aktywna i czy jestem pewien, że chce kontynuować - przewaznie chcę zmienić rozmary partycji na dysku- jedną zmiejszyc inną powiekszyć. Długi ten post, ale i problemów sporo. Prosżę o rady Edytowane 4 Lutego 2006 przez wheelerfan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 no przeciez w PQ Magic partycje możesz przywrócić.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simonoj Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 Czy dobrze jest do tego celu uzyć opcji "low level format"? Sprawa dotyczy 3 dysków Maxtor'a a PowerMax oferuje taką opcję. Pytam bo używam czasem Magic Partition 7.0 - (pełna wersja z Komputer Świat Expert'a) i co rusz dostaje komunikaty, że jaks tam partycja nie nie aktywna i czy jestem pewien, że chce kontynuować - przewaznie chcę zmienić rozmary partycji na dysku- jedną zmiejszyc inną powiekszyć. Formatowanie niskopoziomowe ("low level format") raczej nie wyjdzie dyskowi na zdrowie... Stosuje się je tylko w ostatecznościl (np. bardzo duża liczba bad sectorów, itp.); jego efektem jest nowy podział dysku na cylindry, scieżki, sektory, a nawet nowa pozycja parkowania głowic... Raczej bym nie poprawiał producenta :) Co do pytania pierwszego: odpal fdiska i tam będziesz miał opcję wyboru aktywnej partycji, oczywiście w PQMagic również. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...