Skocz do zawartości
99tomcat

Kupno Winbondów 512mb Pod Wpływem Impulsu..

Rekomendowane odpowiedzi

bardzo nie polecam tych pamięci - mam 2 sztuki, testowane na A64 i intel i865,

po pierwsze - nie bootują w 1T

po drugie - max to ok. 200@3,4V :lol: na intelu troche więcej, jakieś 210

straszna kaszanka - tu jest jakiś haczyk w oznaczeniach tych pamięci w pierwszej linijce - PH10 - ja mam identyczne. występują jeszcze inne wersje.

pamiętam że ktoś na forum zdawał się twierdzić że rozszyfrował te oznaczenia i wersje Kxxx podobno kręciły się przyzwoicie, ale niestety nie pamiętam żeby podzielił się tą wiedzą...

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bierz ich, są na kiepskim laminacie, jeśli już będą chodzić to albo na nf2 albo na 2T, sam mam teraz mam bardzo dobry dual, w najbliższym czasie bede testował następną kostke 512mb i pójdzie na sprzedaż;) jeśli ktoś coś chce wiedzieć o seitecach - niech pyta;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiteki 333 były też robione na AH-6 a to są padaczki. Jedną taką kostkę 512 kupiłem kumplowi i max jaki udało mi się wycisnąć to 400 MHz przy 3,3v na lanparty nf3 Przewinęło mi się kilka takich kostek póżniej i ze wszystkimi były problemy.

Edytowane przez Pewin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale z jakiej serii? dobra seria to k710 oraz pa10 bo są robione na lepszych pcb, natomiast ph10 mają słaby laminat (chociaż widziałem dosłownie jeden wyjątek) oraz k850 to wogóle nie winbondy;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze bo mam taki dylemacik, mam 4 takie same pamieci na kosciach Winbond BH-6 tylko jedna z nich na remarkowanych Infineonach AT-6. Chcialbym mieć 1Gb ramu a na kazdym nforce2 tylko 3 sloty, a jak juz bede sie przesiadal na A64 to moga mi te 4 pamieci nie pojcs na 1T. Wiec najlepszym wyjsciem byla by zamiana 4x256 na 2x512, a przekonalem sie juz do tych Winbondow wiec poszedl bym tez w ta sama strone. Z tymi 512 to ciezko trafic. Mozecie mi cos polecic, jakies takie optymalne rozwiazanie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma tanich i optymalnych , ciezko cokolwiek kupic - na allegro wszystko praktycznie przebrane a 4x256 na pewno nie pojdzie z 1T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie ciężko jest się teraz pozbyć kostek 256mb no chyba, że jest to naprawde dobry dual, natomiast jeszcze ciężej znaleść jakąś 512 (mi się nie raz udaje B) ). Zawsze możesz kupić uccc no ale wiadomo, że to nie to samo...

http://allegro.pl/item106966028_seitec_256...700_cl_2_5.html jest parka 256 seiteców z dobrej serii i na dobrym laminacie, a http://allegro.pl/item106966863_512_mb_ddr_twinmos.html 512mb twinka

Edytowane przez banti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak na pewno bedzie

sam kupilem 2x512 od jednego z uzytkownikow forum ktore sprzedawal je jako nie do konca przetestowane na allegro ....oczywiscie tak nie bylo ale mniejsza o to , i chodza tylko i wylacznie na 2T ,dobrze ze chociaz spore mhz osiagaja ,na 1T nawet na 333mhz odrazu wywalaja , no ale w standardzie maja 2T wiec pamiatki sprawne i tyle

Edytowane przez robot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

memki wracają na allegro ale przynajmniej postaram sie nikogo nie naciągnac z pure...bo sprzedajacy też to forum przynajmniej czytuje...nieco nieładnie... :-|

robot to wyglada na seiteci-one tak maja...

a ile wyciągłeś z tej kości przy 2T ? Mam Seitec 512 ddr400 PH10 które chodzą tylko 2T i szukam czegoś do pary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj odbieram je z tstu nma stanowisku pomairowym bo myslałem,ze mozę są zrąbane ale sprawne...

Postaram sie dziś potestować ale raczejte seiteci to bęą duzo lepsze...moim zdaniem lepiej nie tylkać tej kostki...a jest na allegro :wink:

acha jak szukasz parki seiteca to to jest na allegro:

http://www.allegro.pl/item106146000_seitec..._mhz_cl2_5.html

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

memki wracają na allegro ale przynajmniej postaram sie nikogo nie naciągnac z pure...bo sprzedajacy też to forum przynajmniej czytuje...nieco nieładnie... :-|

robot to wyglada na seiteci-one tak maja...

ehh

ja kupiłem już tak 3 kości i dałem sobie spokój z kupnem niesprawdzonych memek . .

wszystkie 3 były od userów tweaka/pure . .

najlepsze jest to że koleś w żywe oczy kłamał że kostki nie sprawdzał i nie wie nawet co to oc .. . potem znalazłem jego profil na tweku z DFI NF4 venicem @ 3ghz etc . .

ehh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety ale dowiediałem się już ze co najmniej 2 osoby z forum miały w łapach tę moją padake :lol:

teraz to faktycznie strach kupic coś na allegro z memków 333 bo to 50% odrzuty które ktoś spyla licząc na łosia

:/

juz lepiej dołozyć te 20-30zl czy nawet 50zl i meć stestowane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe... jakby bylo tak latwo dorzucic 30zl do stestowanych to lajt (oczywiscie dobrych i dobrze stestowanych), raczej to trza dorzucic ze 100zl do porzadnych 512mb (a czasem wiecej ale juz nie bede palcami pokazywal :lol:) :wink:

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1-sze: jeśli kupujecie 333 i chodzą na 333 bezbłędnie to wydaje mi się że jest ok i nie ma zbyt dużych podstaw do tego żeby rościć do sprzedawcy pretensje lub czuć się oszukanym. nie wszystkie pamięci kręcą się jak burza. niestety coś o tym wiem :(

oczywiście w sytuacji kiedy kupujesz od kogoś kto próbował podkręcać te pamięci i nie szły lecz stwierdzi że zupełnie nie wie co to OC to jest to małe świństewko.

po 2-gie: testowanie pamięci raczej się nie opłaca, ja sprzedałem 3 pary dokładnie przetestowanych pamięci 2x256 winbond, dwa 270, drugi 275+ (ostatnio mushkiny bh-5) - wiadomo że oglądam aukcje trwające przed moją i te już po mojej, i wychodzi mi że za moje testowane pamięci mogę uzyskać max 15-20zł więcej niż inne (często trefne) nietestowane. sorry ale totalnie się to nie kalkuluje, prąd więcej mnie wyniesie... :P nie wspominając o czasie

po prostu jeśli masz pamięci gruntownie przetestowane nie oznacza to wcale że uzyskasz za nie lepszą cenę niż za dokładnie takie same, ale nietestowane

już któryś raz słyszę płacz na forum, że nie ma przetestowanych pamięci, tylko okazuje się że jak są (dszywala, ja i jeszcze parę osób z forum) to jakoś nie ma na nie chętnych...

a potem znowu płacz "kupiłem nietestowane i idą do bani"

nie zamierzam nikogo urazić :)

musiałem po prostu wylać z siebie żal za straconymi godzinami i proszę o wyrozumiałość :)

Ten post nie jest skierowany personalnie do kogokolwiek, po prostu staram się uzmysłowić pewną sytuację/zjawisko.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe... jakby bylo tak latwo dorzucic 30zl do stestowanych to lajt (oczywiscie dobrych i dobrze stestowanych), raczej to trza dorzucic ze 100zl do porzadnych 512mb (a czasem wiecej ale juz nie bede palcami pokazywal :lol:) :wink:

no dszywala sie ceni jak by miał w avie gwiazde ale mercedesa :wink:

Jezus Maryja i wszyscy Święci .. trzymajcie mnie bo zaraz [ciach!]a mnie coś trafi . ..

Wiesz nie mam siły już dalej tego tłumaczyć i nie miałem więcej zamiaru ale poprostu się nie da ..

Przewaliłem kilkadziesiąt GB wionbondów zresztą Hary ty też miałeś ich troche . .

głównie kupowałem kości 512 i głównie BH-6, i jak dobrze wiesz trafić na ładnie latającą kość 512 nie jest łatwo.

miałem czas kiedy kupowałem chyba 4 kośc jedna za drugą które nie robiły głupich 230mhz nawet na 3,4v niemówiąc już o 1t . . trafiało się mase 240@3,5v i podobnych . .

myślisz że na takich kościach zarobiłem cokolwiek? nie sprzedawałem w cenie nonama albo wkładałem do kompów które składałem znajomym . . . mimo że miałem taką myśl nie wystawiłem ich na allegro bo wydawało mi się to nie fair . .

Nieraz dawałem za kość ~180zł bo jak wiesz na allegro jest mase ,,detektywów " a sprzedawałem za 130-150 . .

kiedy trafiłem juz na jako takie perełki robiące 250 na 3,1v 260 na 3,3v i 270 na 3,7+0,03v qwa nie mogłem sprzedać ich za normalną cene bo szlag by mnie trafił

Dobrze wiesz ile czasu trzeba poświęcić żeby przetestować pożądnie kość . .

Wystawiłem najpierw aukcje za 799zł fakt, szczerze mówiąc na farta, nawet nie dawałem ogłoszeń na forach . . a nóż ktoś się trafi . .

nie trafił się więc jechałem z ceną w dół było 699, a potem 600zł i za 600zł własnie się sprzedały ..

skoro już tak strasznie mi wypominasz i niemożesz ścierpieć ile to ja zarabiam, powiem Ci że zarobiłem na nich 220zł, a takie memki trafiają się 1 na xxx

To tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie musisz mi mówić że nie jest łatwo dobre kostki znaleźć tym bardziej 512 ale tu akurat była dyskusja ile trza dołożyć do dobrych kostek nie ile ktoś se zarabia na tych kostkach...

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtarzać się można w dodatku jeśli to prawda, sam też się staram nie raz kupować jakieś fajne 512mb ale rzadko to się udaje, nie licząc seiteców. Ceny mem cały czas spadają i nawet pożądne kostki co raz gorzej sprzedać...

Edytowane przez banti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem ramik kostka 512 kingstona pc3200 cl3 trochę mnie to dziwi bo wygląda jak winbond a te nie lubią cl3, ale dołożyłem do mojej bh6 infineona, clear cmoss i komp wstał. Pomyślałem nie jest źle. I zacząłem oc:

1. -200 mhz 2 2 2 napięcie bez znaczenie w mem test (5 test) błędy około 1200 na pas

2. -200 mhz 2 3 2@2,6v mem test i wszystkie benche bezbłędne

3. -do 225mhz 2 3 2@2,8v mem test i reszta czysto

4. -powyżej nawet o 1 mhz kupa błędów Podnoszenie napięcia na razie do 3,2v nic nie pomaga. Luzwanie alf tez nic nie daje

Jeszcze biosów nie badałem, Popracuje nad nawiewem na nie ale czy ktoś może mi powiedzieć jakie to mogą być kostki??

Ps muszę jeszcze dodać że obie kości mocno się grzeją a jak ta bh6 sama chodziła to była zaledwie letnia

Edytowane przez Pewin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi