Majster Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 Proponuję rozpoczęcie następującego tematu: Modyfikacje i ulepszanie obudów komputerowych (może nawet ktoś mi powie jak obudowę przetaktować :) ) Na początek mam pytanie dotyczące obudowy kompatybilnej z normą ISO 9999 (norma overclockerska): Jak rozpoznać elektronicznie (chodzi mi o np. jakiś poziom napięcia) czy komp jest w stanie pracy, czy w trybie suspend? Odpowiedź na te pytanie pozwoliłaby zmodyfikować mój pokładowy sterownik wentyli i zbudowanie czegoś bardziej inteligentnego. Człowiek się starzeje i niestety ciągła praca 9 wentylatorów (w szczycie formy mojej obudowy) stała się troszkę denerwująca. Tak powstała pierwsza wersja ADVANCED FAN CONTROLER (plug and play), pozwalająca sterować tymi ścierwami. Aktualnie chciałbym właśnie go troszkę zmodyfikować, aby automatycznie zwalniały po przejściu kompa w suspend mode (dlatego właśnie zadałem takie pytanie). Ponadto planuję aplikację najnowszej technologii SMART CUG. W skrócie: jeśli któryś wentyl spowolnisz ( Uzas<12V), to SMART CUG raz na ok. 2 minuty przytrzyma go przez powiedzmy 12 sek. na full, żeby przewietrzyć obudowę. Czekam cierpiwie na helpa z Waszej strony. P.S. Nie pogardzę też uwagami na temat mojego projektu. Oprócz tego chwalcie się swoimi BIG BLACHAMI (powiedzmy h>=55cm), co z nich robicie, najakie kolory malujecie i co w nie pakujecie, jako wyposażenie pokładowe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 21 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2002 ja dolozylem do mojej obudowy 2 wiatraki systemowe i to jest dla mnie wielki sukces :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
millor Opublikowano 21 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2002 można pokolorować :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 21 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2002 Proponuję rozpoczęcie następującego tematu: Modyfikacje i ulepszanie obudów komputerowych (może nawet ktoś mi powie jak obudowę przetaktować :) ) Na początek mam pytanie dotyczące obudowy kompatybilnej z normą ISO 9999 (norma overclockerska): Jak rozpoznać elektronicznie (chodzi mi o np. jakiś poziom napięcia) czy komp jest w stanie pracy, czy w trybie suspend? Odpowiedź na te pytanie pozwoliłaby zmodyfikować mój pokładowy sterownik wentyli i zbudowanie czegoś bardziej inteligentnego. Człowiek się starzeje i niestety ciągła praca 9 wentylatorów (w szczycie formy mojej obudowy) stała się troszkę denerwująca. Tak powstała pierwsza wersja ADVANCED FAN CONTROLER (plug and play), pozwalająca sterować tymi ścierwami. Aktualnie chciałbym właśnie go troszkę zmodyfikować, aby automatycznie zwalniały po przejściu kompa w suspend mode (dlatego właśnie zadałem takie pytanie). Ponadto planuję aplikację najnowszej technologii SMART CUG. W skrócie: jeśli któryś wentyl spowolnisz ( Uzas<12V), to SMART CUG raz na ok. 2 minuty przytrzyma go przez powiedzmy 12 sek. na full, żeby przewietrzyć obudowę. Czekam cierpiwie na helpa z Waszej strony. P.S. Nie pogardzę też uwagami na temat mojego projektu. Oprócz tego chwalcie się swoimi BIG BLACHAMI (powiedzmy h>=55cm), co z nich robicie, najakie kolory malujecie i co w nie pakujecie, jako wyposażenie pokładowe. A masz moze w plycie glownel wyprowadzenie SP-LED "suspend led " ? Jak tak to nie ma problemu 8) tylko napisz czy masz takowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 21 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2002 Właśnie niby mam, tylo ono coś nie działa, bo dioda non stop świeci (bez względu na stan pracy kompa). Być może to wada tej płyty ,ale z taką pierdułką nie będę latał z gwarancją, bo mnie wyśmieją. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 22 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2002 Właśnie niby mam, tylo ono coś nie działa, bo dioda non stop świeci (bez względu na stan pracy kompa). Być może to wada tej płyty ,ale z taką pierdułką nie będę latał z gwarancją, bo mnie wyśmieją. a to szkoda , bo na podstawie tego wyjscia mozna zrobic bardzo prosty uklad rozpoznajacy czy komp jest suspend czy nie i wylaczanie lub zmiana napiecia wentyli , a tak to kiszka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2002 co można zrobic z obudową? teoretycznie wwszystko - granicą jest Twoja wyobraźnia i grubość portfela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackk Opublikowano 22 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2002 Ja właśnie się przymierzam aby pomalować całą obudowe na czarno. Tylko musze jeszcze znaleźć zaślepki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Dres Opublikowano 22 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2002 A ja wale sobie jako wszystkie włączniki takie cynkoskie pstryczki jakie mają w helikopterach na suficie 8) Do tego pomaluje go ala viper z dwoma pasami pośrodku 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 22 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2002 Czarna to może wyglądać wypas. Jeszcze jakby był to metalic... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...