Skocz do zawartości
Gość

kolor znakow w konsoli

Rekomendowane odpowiedzi

Uzyj tzw ESC Characters. Sa tam kody poszczegolnych kolorow... nie mam teraz pod reka linuxa, zeby Ci to sprawdzic, ale wyglada to mniej wiecej tak (z tego co pamietam):

\033[0;31m

Gdzie, \033 to kod, mowiacy ze chcesz uzyc ESC Char, 0; - okresla czy kolor ma byc jasny (0) czy ciemny (1), a 31m to kod koloru - nie wiem czy cos nie przestawilem, bo teraz nie pamietam, jak cos sprawdz man bash. Zakladajac jednak, ze to jest dobrze - ustaw sobie po prostu prompt, konczacy sie danym kolorem i wszystko bedzie Ci sie ladnie wyswietlalo w tym kolorze :wink:, czyli np:

export PS1="u@w$ \033[0;31m" by miec wszystko na komunistyczny kolor :twisted: Nie dam sobie reki uciac ale chyba lepsze efekty (nie urywajace sie linie komend, bo mozesz miec z tym problem przy kolorach), dawalo wstawienie [ przed ESCChar i ] za nim. Poeksperymentuj i man bash :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie moze jak, co i gdzie ustawic azeby ls mialo domyslnie opcje kolorowania wynikow? bo wg man'a ta opcja jest tylko "Slackware only", ale wlasciwie to nie wiem czy to oznacza, ze to nie dziala w innych linuxach, czy ze w slacku jest to domyslnie wlaczone

jak robie ls --color=auto (czy jakos tak) to jest tak, jak chce

ale domyslnie jest brak kolorow :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi