Gość Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 jak go zmienic? :> bo mam chwilowo monitor zastepczy, ktory nie ma jednego koloru i textu w konsoli praktycznie nie widac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 Uzyj tzw ESC Characters. Sa tam kody poszczegolnych kolorow... nie mam teraz pod reka linuxa, zeby Ci to sprawdzic, ale wyglada to mniej wiecej tak (z tego co pamietam): \033[0;31m Gdzie, \033 to kod, mowiacy ze chcesz uzyc ESC Char, 0; - okresla czy kolor ma byc jasny (0) czy ciemny (1), a 31m to kod koloru - nie wiem czy cos nie przestawilem, bo teraz nie pamietam, jak cos sprawdz man bash. Zakladajac jednak, ze to jest dobrze - ustaw sobie po prostu prompt, konczacy sie danym kolorem i wszystko bedzie Ci sie ladnie wyswietlalo w tym kolorze :wink:, czyli np: export PS1="u@w$ \033[0;31m" by miec wszystko na komunistyczny kolor :twisted: Nie dam sobie reki uciac ale chyba lepsze efekty (nie urywajace sie linie komend, bo mozesz miec z tym problem przy kolorach), dawalo wstawienie [ przed ESCChar i ] za nim. Poeksperymentuj i man bash :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 thx!! to juz jakis slad.. bede walczyl :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3ho Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 wiecie moze jak, co i gdzie ustawic azeby ls mialo domyslnie opcje kolorowania wynikow? bo wg man'a ta opcja jest tylko "Slackware only", ale wlasciwie to nie wiem czy to oznacza, ze to nie dziala w innych linuxach, czy ze w slacku jest to domyslnie wlaczone jak robie ls --color=auto (czy jakos tak) to jest tak, jak chce ale domyslnie jest brak kolorow :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulinek Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Witam :) A moze by tak... alias ls='ls --color' ?? Pozdrawiam Bulinek :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3ho Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 no juz mam od jakiegos czasu alias ls="ls --color=auto -F" obecnie staram sie o to, zeby karta dzwiekowa wydala z siebie jakies odglosy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 A jaka to karta jesli mozna spytac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3ho Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 es ess1869 czy jakos takos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...