Skocz do zawartości
elh

Wygaszacz ekranu: ochrona monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiscie widzialem monitory w ktorych zostalo wypalone czytelne menu od NC ;)

Dlatego kcialbym uchronic swoj monitor i poszukuje w miare efektownego wygaszacza ekranu, ktory jednoczesnie nie jest zbyt jasny albo co gorsza statyczny. Aktualnie zostawiam czesto po prostu pulpit ktory jest czarny, no ale tam gdzie sa ikonki moze sie luminofor wypalic.

2kwestia: Moze jestem ciut paranoiczny, ale ciagle wlaczam i wylaczam wygaszacz ekranu we własciwosciach ekranu. Co musialby zmieniac program, zeby wlaczac lub wylaczac dany wygaszacz ekranu, edytowac rejestr, sytem.ini, a moze win.ini, bo juz nie pamietam...

Oczywiscie nie chodzi mi uruchamianai wygasza, tylko o jego uaktywnianie, tak aby wlaczal sie po x minutach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekka paranoja jednak :-) Luminofor potrzebuje wielu lat palenia intensywnego, coby sie wypalilo na nim cokolwiek. Przez ten czas zdazysz wymienic monitor na nowy. Ja mam stary monitorek 21 calowy z 1996 i nie mam jakiegokolwiek wypalenia, wiecej obraz ostry, jedynie kolory juz nei tak zywe jak na nowkach ze sklepu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do nc wypalone na stale to potwierdzam : widzialem na jakim archaicznym at/xt z herkulesem komp byl do obslugi spektrografu rendgenowskiego (wygladalo to kosmicznie: monitor i spektrograf),

co do programiku to nie mam bladego pojecia jaki i skad, ale kolega bigfan ma racje zdazysz zmienic ze 2 razy monitor zanim by ci sie wypalilo cos na stale (do tego potrzeba duuuuuuuuzo czasu i raczej jednego ekranu ktory sie nie zmienia) wiec chyba nie ma takiej koniecznosci, pozaty dzisiejsza technologia materialow uzywanych do budowy monitorow jest ciut inna niz ta z 10 lat temu.

ale jak ktos chce ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej w ustawieniach zarządzania energią włączyc wyłanczanie monitora po określonym czasie. No chyba że monitory mają określoną ilość włączeń ale o tym nire słyszałem :)

Co do wypalenia to widziałem jak na monitorze obraz się zmniejszył. Czarna ramka dookoła, ale to byla stara 14". W końcu stracił możliwość wyświetlania rozdzielczości 800x600. Ale działa nadal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie widzialem monitory w ktorych zostalo wypalone czytelne menu od NC ;)

Dlatego kcialbym uchronic swoj monitor i poszukuje w miare efektownego wygaszacza ekranu, ktory jednoczesnie nie jest zbyt jasny albo co gorsza statyczny. Aktualnie zostawiam czesto po prostu pulpit ktory jest czarny, no ale tam gdzie sa ikonki moze sie luminofor wypalic. 

2kwestia: Moze jestem ciut paranoiczny, ale ciagle wlaczam i wylaczam wygaszacz ekranu we własciwosciach ekranu. Co musialby zmieniac program, zeby wlaczac lub wylaczac dany wygaszacz ekranu, edytowac rejestr, sytem.ini, a moze win.ini, bo juz nie pamietam...

Oczywiscie nie chodzi mi uruchamianai wygasza, tylko o jego uaktywnianie, tak aby wlaczal sie po x minutach...

Proponuje monitor schować do schronu. A wejście zabetonować To go powinno uchronić od usera:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi