Skocz do zawartości
DeKriss

Amd Athlonxp 1700+ Palomino - Różnie Się Wykrywa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zdobycznego procka (został mi po serwisie zlikwidowanej firmy komputerowej. Jest to AMD AthlonXP 1700+ na jądrze Palomino (chyba, bo opis trochę dziwny - końcówka MT3C zamiast DMT3C).

Dokładne oznaczenia procesora:

AMD AthlonTM

AX1700MT3C

AG0IA0221MPM

444689199251

(m) © 1999 AMD

Problem z prockiem polega na tym, że gdy wcześniej pracował na płycie MSI K7T266 Pro2-RU podobno dość często się zwieszał. Później sprawdzany był na ECS K7S5A v1.0 i tam wykrywał się w "cały świat" - raz jako 650, potem znowu jako 866, czasami jako 1900 a bardzo rzadko jako 1700. Ostatnio zapiąłem go na Jetway'u 830CH v3.0. Płyta ta podobnie jak ECS nie pozwala na zmianę mnożnika ale przy ustawieniu FSB na 100MHz (efentywnie 200) procek wykrywany jest jako 650MHz. Po zmianie magistrali na 133MHz (efektywnie 266) procek wstaje jako 866MHz. Jednoznacznie widać, że mnożnik jest ustawiony na 6,5. Stąd moje pytanie - czy procek jest walnięty (pomijam fakt, że przy ustawieniach 650 i 866 pracuje stabilnie) czy też wymaga specjalnej płyty głównej, która pozwoli ustawić mnożnik na sztywno ?? I jeszcze jedno - może ktoś wie jaki to dokładnie rdzeń - Palomino czy może Athlon mobilny jak twierdzą niektórzy.

Z góry dzieki za zainteresowanie i odpowiedzi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AGOIA - to raczej wygląda na palomino - zresztą zobacz w cpu-z.

Wygląda jakby miał odblokowany mnożnik, zobacz czy mostki L1 nie są przypadkiem połączone, albo zapaćkane pastą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!! Dziwna sprawa z tym procem ale skoro na trzech plytach zachowuje sie tak samo to znaczy ze proc jest walniety!!! A co do twojego pytania o jakies specjalne mobo to odpowiedz brzmi NIE. Ja bym jeszcze sprubowal na twoim miejscu wsadzic tego proca do jakies firmowej mobo np abit AN7 wtedy bedziesz na 100% pewny ze to proc. Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

do jakies firmowej

A ecs nie jest firmowy?? :huh: :blink: Jeżeli procek ma tabliczke znamionową, a nie ma serii na rdzeniu to jest wykonany w technologi 0.13. Może pomogła by aktualizacja biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ecs nie jest firmowy?? :huh: :blink: Jeżeli procek ma tabliczke znamionową, a nie ma serii na rdzeniu to jest wykonany w technologi 0.13. Może pomogła by aktualizacja biosu.

No spoko, tylko nieporownuj ecs do abita czy tam asusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może właśnie trafił się 0.13 a to oznacza że mnożnik jest odblokowany!!! jeśli tak jest to gratuluje!! dobra płyta i można zniego wycisnąć bardzo dużo!!!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...