Skocz do zawartości
lukk_

Pytanie Natury Biologiczno/medycznej

Rekomendowane odpowiedzi

mozecie mnie wysmiać, nominoac do topica roku itp..wali mnie to ;) ale chcialalbym dostac odpowiedz na dreczące mnie pytanie..a że akurat jestem przeziębiony to prosze o to ono:

DLACZEGO podczas choroby gdy mamy zapchany nos (powiedzmy w nocy gdy idziemy spac) zapycha nam sie TYLKO 1 dziurka w nosie?? dlaczego nie zapchaja sie nigdy 2 naraz ?? (tzn dlaczego to przypuszczam ze wtedy by sie mozna było udusić)..ale jaki jest powód??

męczy mnie to od jakiegoś czasu i stwierdziłem ze jest to pytanie z rodzaju "Jak to działa" (nawet taka książke mam ;) )..może ktoś studiuje medycyne/biologie i wie?? albo rodziców ma którzy wiedzą?? a mozę po prostu tak jest i basta?? czekam na odpowiedzi :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo masz kinola w wersji SE i masz zablokowany dodatkowy potok i dlatego ci smarki nie przechodzą ;)

a tak na powaznie to ja podczas ostrego kataru mam nieraz zaktane obydwie dziurki, a nieraz jedną, chyba nie ma na to jakiejś reguły, jak sie zatka to tak będzie :P ale przerąbane mieć zatkane obywdwie, bo jak się rano budzę to taka szusza w gębie że aż głowa mała ... :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo masz kinola w wersji SE i masz zablokowany dodatkowy potok i dlatego ci smarki nie przechodzą ;)

Ja tez mam chyba wersje SE :lol2: - zawsze mam tylko jedna dziurke zatkaną, czasami jak ide spac mam zatkana lewa dziurke a budze sie z zatkana prawą, chyba smarki u mnie migrują <_< :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no wiadomo, ale czy w nocy organizm jest na tyle "madry" aby oddychać buzią (nienaturalnie w sumie dla niego)??

ale też chyba nie jest na tyle głupi żeby pozwolić się doprowadzić do zagłady (czy. uduszenia) - jak się nosek zatka to przechodzi w tryb awaryjny i uruchamia buźkę :P

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się na tym najlepiej, ale myślę że to ma związek z zatokami i/lub uchem środkowym. Jutro mam biole to się może spytam:p

to juz druga osoba sie zaoferowala że sie zapyta..byłoby miło dowiedzieć sie "prawdy"..ja jako że biologii już dwano nie mam, a studia tez nie są powiązane w zaden sposób z biologią (dzieki Bogu :) ) to nie mam jak się dowiedziec :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wtedy rownomiernie sie zatyka po czesci lewa i po czesci prawa dziurka.

to by troooszeczke tłumaczyła ze zalezy na którym boku spimy na ta część nosa spływa to [ciach!]o..ale po pierwsze NIGDY nie mialem zapchanych 2 naraz..a po drugie czasami jest tak że spie na lewym boku a dziurka prawa zapchana :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temat jak temat. Niepotrzebnie sie podniecasz.

Moim zdaniem zatykanie jednej dziurki jest spowodowane tym, ze zazwyczaj jedna z dziurek 'wewntarz' sie zweza, gdyz mamy wtedy lepszy wech. W przypadku lekkiego kataru, latwiej jest zatkac cos malego niz cos wiekszego. All in all, aktualnie mam teraz piekny katarek i rano smarkam z dwoch dziurek ;] . Przed chwila poszlo z krwia [; ;] [; ;].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nic zagadkowego - grawitacja

2. To ze tobie nigdy 2 na raz sie nie zatkaly to juz bardziej zagatkowe (masz jakis skrzywiony nos)

3. Zatkanie nosa nie zagraza zyciu (jak mozna bylo na takie cos wpasc), chyba ze ktos ma nie drozna jame ustna. (sprobujcie sobie zatkać nos i starac sie nie oddychac ustami - nie wytrzymacie dlugo - ogranizm sam otworzy usta. Nawet jak wam sie uda wytrzymac te kilka minut to potem wam organizm świadomosc odetnie i zacznie oddychac czym chce - ogranizm sprytna bestia tez swoj rozum ma :lol: )

4. Fakt faktem topik glupi, a ośla nie znaczy ze mozna pytać o wsyztsko co mnie ciekawi, bo nie cieawki was np. czemo krowie łajno bardziej śmierdzi niz końske, a koń i krowa jedza to samo ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamkneli testowe to szturmujemy osla:P

ja tez tak mam. tylko ze jak spie na plecach to mi smarki do gardla plyna i mam obie dziurki wolne tylko ze wtedy odruch wymiotny jest:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamkneli testowe to szturmujemy osla:P

ja tez tak mam. tylko ze jak spie na plecach to mi smarki do gardla plyna i mam obie dziurki wolne tylko ze wtedy odruch wymiotny jest:P

ROTFL :lol:

Zapytałem pani od bioli i powiedziała mi że to ma związek właśnie między innymi z zatokami, a dokładniej z tym że jak masz jeszcze w miarę płynne smarki to mogą sobie one przepływać w przegrodzie nosowej z jednej do drugiej dziurki i dlatego masz tylko jedną zatkaną. A jak są dwie zatkane to znaczy że masz już zaawansowaną infekcję i smarki zgęstniały czopując tym samym obie dziurki:) Fajny topic:D Pozdrawiam, wracaj szybko do zdrowia i niechaj Ci się przydadzą te uwagi na przyszłość:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi