Skocz do zawartości
THORGAL

Odtwarzacz DVD/DivX juz na polskim rynku !

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

powodzenia z takim złomem!!!

jak sobie odpalisz kilka razy prawdziwy film z pradziwego DVD na prawdziwym odtwarzaczu to nigdy nie będziesz chciał oglądać pixelozy z divixa na telewizorze

A skąd wiesz ze to jest złom? testowałeś? wogóle wiesz jaki sprzęt siedzi w tym odtwarzaczu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat z www.idg.pl proszę zwrócić uwagę na datę:

4 września 2002 13:42:35

DVD i DivX w jednym

oryginalny tekst

Duńska firma KiSS Technology zamierza wprowadzić na rynek pierwszy stacjonarny odtwarzacz potrafiący odtwarzać płyty DVD oraz filmy w formacie DivX.

Sercem DP-450 jest chipset Sigma Designs EM8500 ( www.sigmadesigns.com/products/em8500.htm ) odczytujący formaty MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 oraz DivX od wersji 4.02. Za jego pomocą będzie można również obejrzeć zawartość płyt Video-DVD, Audio-CD, (Super) Video CD oraz Picture CD. Urządzenia ma odtwarzać dźwięk MP3 oraz WMA i będzie wyposażone w łącze Ethernet. Producent ( www.kissnordic.dk ) zapowiada, że DP-450 będzie dostępny na początku października, a jego cena ma wynosić 499 Euro.

Wspomniany chipset EM8500 posiada także ograniczenia. Nie potrafi odtwarzać filmów zakodowanych DivX'em 3.11, a także nie obsługuje technik Global Motion Compensation (GMC) oraz QPel zawartych w kodekach DivX 5.02 Pro.

Kolejnym producentem, który szykuje się do udostępnienia odtwarzacza opartego o EM85000 jest Yamakawa ( www.yamakawa.de ). Firma ta na razie nie podała specyfikacji technicznej swojego urządzenia. Wiadomo jedynie, że ma być ono znacznie tańsze. Jego cena ma wynosić 270 Euro.

W MediaMarkt były (może i są obecnie) takie hybrydy- niestety nie znam firmy, ani innych szczegółów, a nie chce mi się szukać!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZenUs_

Nie, nie testowałem. Nigdy by mi do głowy nie przyszło testowanie takiego czegoś. A priori odcinam wszystkie kombajny i wynalazki z zakresu moich zainteresowań.

Divix jest kompresją prawdziwego filmu (cienka jakość) i formatem ciągle rozwijanym w nieprzewidywalnym kierunku (za rok taki odtwarzacz będzie obsługiwał tylko niektóre filmy).

Dobrych lat temu kupiłem odtwarzacz DCC. Format sie nie przyjął i mam fajny mebelek za trochę kasy (1995 -1200zł ) ;-)

Więc odradzałbym kupno, ale Twój wybór, Twoja kasa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Duńska firma KiSS Technology zamierza wprowadzić na rynek pierwszy stacjonarny odtwarzacz potrafiący odtwarzać płyty DVD oraz filmy w formacie DivX.  

Wspomniany chipset EM8500 posiada także ograniczenia. Nie potrafi odtwarzać filmów zakodowanych DivX'em 3.11, a także nie obsługuje technik Global Motion Compensation (GMC) oraz QPel zawartych w kodekach DivX 5.02 Pro.  

KiSS jest już do kupienia w MediaMarkt. Ewentualnie w Veracomp'ie. http://www.veracomp.pl/kiss/

Co do obsługi DivX 3.11 to nie ma jej (tylko) dlatego że kodek jest nielegalny.

Firmware urządzenia jest Flashowalny, więc można włożyć płytę z nagranym nowym firmware i odtwarzać np OGG Vorbis.

Na własne oczy nie widziałem, ale wydaje się być rozsądną alternatywą do zwykłego odtwarzacza DVD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...