Skocz do zawartości
michal_s

Plyta Asrock I Napiecie Vcore

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam plytke Asrocka k7vt6c, siedzi na niej sempron 2300+ 9.5x202. Probowalem dac mu wieksze fsb ale powyzej 202 jest juz niestebilny. Napiecie standardowe. Teraz mam takie pytanie. Plytka ta jest dosc uboga do podkrecania ale w opcjach znalazlem takie pozycje Vcore Voltage Adjust i mozliwosci ustawien AUTO, LOW, HIGH. Czy mzoe mi ktos powiedizec czy to ustawienie jest do zmiany napiecia ? Jesli tak to jakie wartosci sa przyporzadkowane do fraz low, high ?

Znalazlem jescze cos takiego VCCM Voltage i tam podobnie AUTO, LOW, HIGH. Co to takiego ?

Aha obydwa te ustawienia mam na AUTO.

Wersja biosu: AmiBios v3.31a 19.1.2005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam plytke Asrocka k7vt6c, siedzi na niej sempron 2300+ 9.5x202. Probowalem dac mu wieksze fsb ale powyzej 202 jest juz niestebilny. Napiecie standardowe. Teraz mam takie pytanie. Plytka ta jest dosc uboga do podkrecania ale w opcjach znalazlem takie pozycje Vcore Voltage Adjust i mozliwosci ustawien AUTO, LOW, HIGH. Czy mzoe mi ktos powiedizec czy to ustawienie jest do zmiany napiecia ? Jesli tak to jakie wartosci sa przyporzadkowane do fraz low, high ?

Znalazlem jescze cos takiego VCCM Voltage i tam podobnie AUTO, LOW, HIGH. Co to takiego ?

Aha obydwa te ustawienia mam na AUTO.

Wersja biosu: AmiBios v3.31a 19.1.2005

no jak sama nazwa wskazuje, jest to napięcie procka, a ile się podnosi to sprawdź najlepiej w programie cpu-z ustawiając każde z nich, ale podejrzewam że wygląda to tak:

AUTO - domyślne napięcie

LOW - napięcie +5%

HIGH - napięcie +10%

zajrzyj jeszcze do manuala, być może będzie tam coś opisane ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie nic nie napisali. Wszystko czarna magia. Jak by nie mogli zamias tych high, low napisac po ludzku. Boje sie zmienic zeby niczego nie spalic . Ale widze ze Ty masz podobna plytke do mojej czy masz tez takie ustawienia jak ja ? Jak uzyskales napienie 1.75V na tym Athlonku ?

Link do manuala: http://www.asrock.com/Drivers/Manual/K7VT6-C_UM.pdf

a to VCCM Voltage wychodzi ze jest napieciem na memkach.

Edytowane przez michal_s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój athlon mobile ma domyślne napięcie 1.65, 1.75 uzyskałem podnosząc u siebie napięcie o 5% (co chyba u ciebie jest odpowiednikiem LOW). Ściągnij program CPU-Z i zobacz jakie masz aktualnie napięcie, po czym ustaw opcje low i zobacz czy napięcie w CPU-Z się zmieniło. Nic się nie powinno spalić :) a VCCM to nie wiem za co odpowiada (pierwszy raz się z tym spotkałem :P ), ale wydaje mi się że nie za pamięci, od pamieci było by coś w stylu VDIMM Voltage, albo Memory Voltage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa wyglada tak. Na ustawieniu AUTO napiecie na cpu wynosilo 1.64. Po zmianie na LOW uzyskalem napiecie 1.5, po zmianie na HIGH uzyskalem 1.7. Na napieciu 1.7 procesor doszedl do 210mhz i uzyskal 2ghz ale byl juz nie stabilny. Obecnie chodzi na 207 i 1.7V full stable. Czy takie ustawienie jest bezpieczne ? Dzielnik na pci mam 6 czyli 207/6=34,5 - to chyba jeszcze w granicach normy.

Edytowane przez michal_s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...