Z@buza Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Witam Postaram sie wam przedstawic moj problem w jak najzrozumialszy sposob ( co moze okazac sie dosc trudne). Czas zaczac ;) Obecnie posiadam: AMD Barton 2600+ @ 3200+, PENTAGRAM QC-80ALCU, ABIT NF7-S v2, Gigabyte Radeon 9550pro ;) - juz sprzedany Hynix D-43 512Mb + 256 TwinMose (400MHz), Segate Baracuda 80 GB, CHIEFTEC HPC-360-302DF Poniewaz chcialem zmienic grafe sprzedalem swojego randka. Na oku mialem 6600Gt za ok 540zl lub GF6800Xt z odblokowanymi potokami http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84445572 - ok 750zl Ostatno jednak wpadl mi do glowy nastepujacy pomysl... Chcialbym sprzedac procka z chlodzeniem i plyte glowna ( planuje za to dostac conajmniej 500zl). Kase ktora zarobie chcialem przeznaczyc na Athlona 3000 64bit http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85391378 ( aukcja przypadkowa, ma sluzyc jak przyklad cenowy). Dodatkow chcialem kupic jakas tania plyte glowna ( najlepiej doradzcie mi jaka bo sie nie znam, cos w granicach 200zl :) ) . Kase z plyty glownej wzialbym z kasy na karte czyli ; 750zl - 200zl ( na plyte) daje 550zl- i za ta kase czyli za ok 550zl kupil bym cos na PCi-E - np 6600GT. Mam nadzieje ze w miare zrozumiale to napisalem ;) . Powiedzcie mi czy oplaca sie zmieniac moje stare podzespoly czyli procka z chlodzeniem i plyte na wypisane powyzej. Oczywiscie tak jak wspomnialem cala zamiana odbedzie sie kosztem karty graficznej. Czyli zamiast 6800xt z odblokowanymi potokami bede mial 6600gt na PCI-E. Co byscie zrobili na moim miejscu czy oplaca sie taka zamiana??...a jezeli tak to jaka plyte glowna mi doradzacie i jaka karte graficzna czy za miast 6600Gt oplaca sie dorzucic ok 100zl do x800gto . Pozdrawiam i prosze o szybka odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 ASRock dual sataII, sempron 3000+, 6600ge albo jakiś 6800-ale tu już ciemny jestem. Reszte przekładasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z@buza Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Czekam na dalsze wypowiedzi. Czyli wedlug Ciebie oplaca sie zmienic niektore komponenty kosztem karty graficznej...aha i czemy jako przyklad podales Semptrona??czy Athlon 64bit ktorego podalem nie jest lepszy?? sorka za glupie pytania, ale "ostatnio" nie sledzilem rynku czesci komputerowych ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Athlon jest szybszy ale stosunkowo drogi więc lepiej zaoszczędź na CPU i kup lepsze GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Na egiełdzie był test, imo nie warto przepłacać dla kilkunastu klatek w doom3 albo kilku w innych grach. Chyba że to Cie zbawi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z@buza Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Grzechu_1990 rozumiem ze mowisz o karcie graficznej...ale czy tak samo nie jest z prockiem?? Sempron ktorego zaproponowales nie jest o wiele wydjaniejszy od mojego bartona ( po podkreceniu) za to roznica w kartach jest znaczaca. Prosze dalej o odpowiedzi bo nadal mam metlik w glowie i nie wiem co robic;) Glowny powod ktory pcha mnie w storne zmainy jest berdziej przyszlosciowa platforama 64bitowa i zlacze pCI-E...gdyz za rok jzu raczej nic ciekawego nie znaide na AGp (..o ile wogole cos znaide ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Powiem Ci że platforma była ta sama, tylko procki zmieniali. Lepiej brać sempka i dopłacić do grafy/ramu tak jak napisał Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z@buza Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Mam jeszcze takie pytanie. Jak zaoszczedze na procku bede mogl spokojnie kupic x800GTo...powiedzcie mi jak ma sie stosunek wydajnosci x800GTO do 6800Xt na AGP z 16 potokami odblokowanymi. Bo rozumiem ze x800GTO ma 12 potokow i swoja wydajnoscia jest porownywalny z GF6800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 GeForce wygrywa względem ps i vs w wersji 3.0, jeżeli nie chcesz wymieniać grafy za +/- pół roku to bierz geforca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z@buza Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Pytalem czysto teoretycznie bo po zmianie procka( nawet jezeli bedize to Sempron) i plyty nie bedze mnie stac na nic wiecej niz x800GTO czyli ok 640zl. 6800xt kosztuje ponad 800zl a tyle kasy nie bede mogl przeznaczyc. Wlasnie dla tego zalozylem ten temat, bedzie mnie stac na 6800xy z odblokowanymi potokami ale pod warunkiem ze nie bede sie przesiadal na platforme PCI-E i 64bit procka. Dlatego wracam do punktu wyiscie czy lepiej zostawic moje stare komponenty i kupic GF z odblokowanymi potokami, ktory starczy mi na dosc dlugi okres czasu, czy zmienic procka i plyte i kupic x800GTO, ktory ewidentnie jest slabsza karta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z@buza Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 moglby mi ktos podac jakiegos linka do sklepu gdzie bedzie TANI Sempron 3000+ na 939 i najlepiej jkies wydajne/tanie chlodzenie do niego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Apollo.pl, proline.pl esc.pl tam są napewno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 w komputroniku tez powinny byc ostatnio kosztowaly 379 zł a teraz 399 :(:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 w komputroniku tez powinny byc ostatnio kosztowaly 379 zł a teraz 399 :(:( A mógłbys dac linka ?? na komputroniku widze tylko w zestawie z płyta a samych nie <_< pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...