Skocz do zawartości
K0$tek

Komp Na 754 Za Ok 1000 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupuje nowe pudlo, ma ono byc EKONOMICZNE. Mam juz dvdrw i flopa. Moj wybor padl na poznisze komponenty, i nie - 939 nie wchodzi w gre, bo komp nie bedzie rozbudowywany (co najwyzej dojdzie grafa na pcie i troche ramu). Ma on byc pod kazdym wzgledem optymalny (znaczy ze nei bedzie jakiejs super czesci spowalnianej przez cala reszte). Bedzie to komp ogolnego przeznaczenia - troche gry, torche office, filmy itd. Wydajnosc nie musi byc kosmiczna, ale chce zeby za ta cene byla jak najlepsza :)

Procesor - [754] AMD Sempron 2800+ OEM 64-bit za 290 zł

Płyta - [AMD][754] Asrock K8NF4G-SATA2 za 190 zł lub Gigabyte GA-K8N51GMF za 239 zł

Pamiec - DDR 512MB PC3200 400MHz Kingston CL2,5 za 152 zł

Dysk - [sATA2] Samsung 80GB 7200 8MB NCQ HD080HJ za 212 zł

Blacha - jakas ATX za 60 zł

Zasilacz - Fortron 400W za 85 zł

Wychodzi z wysylka okolo 930 zł a w wypadku gigabyte 980 zł

Nie wiem ktora z tych dwoch plyt wybrac, ktora waszym zdaniem jest stabilniejsza i daje wieksze mozliwosci OC? Najchetniej widzialbym tego asrocka, ale sprzedawca odradzal mi go - mial ostatnio dwa i oba szybko wrocily zjarane. Chce zeby ten sprzet w miare dobrze sie podkrecal - zwlaszcza procek, ram tez by mogl, a w przyszlosci i grafa.

No i oczywiscie Wasze opinie o tym zestawie beda mile widziane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ah faktycznie nie podalem :P A co do procka to sie zastanawiam czy oem czy box (cena jest do boxowego, OEM kosztuje 265 zł). Na oem chciakbym wrzucic Arctic Silent 64 Ultra - http://allegro.pl/show_item.php?item=84201482. Kosztuje on 40 zł z wysylka i jest oczywiscie mniej wydajny niz 64 pro, ale sporo tanszy. I tu sie rodzi pytanie :) Czy jest on wydajniejszy od boxowego? Przypominam ze zalezy mi na OC.

A i jeszcze jedno :) - ktore pamieci z tych tanich dobrze sie kreca, albo inaczej - ktorych kategorycznie nie brac? To ze Geil jest dobry to wiem, ale on do najtanszych nie nalezy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja moge sie wypowiedziec tylko co do coolera

mam sempa 2600 i na tym coolerze chodzi stabilnie na 1,6@2,6, wiecej nie probowalem, ale mysle ze jakies 200Mhz wielkiej roznicy nie dam a jak na razie to mi zupelnie wystarcza @2,4:)

BTW - co wy wszyscy tak sie na to 939 pchacie?

jakas wydajnosc wieksza za tym idzie czy jak?

Edytowane przez bozar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- 939 nie wchodzi w gre, bo komp nie bedzie rozbudowywany

@s4t1n ---> czytam sobie temat "co kupić" i mam nieotparte wrażenie że prubujesz sobie nabić jak największa liczbe postów

co do Frezzera 64 PRO to moge ci z czystym sumieniem polecić tego gościa KLIK

do mnie Frezzer dotarł od niego w dwa dni ;)

Edytowane przez bublus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wziałem taki zestaw :)

Procek - Sempron 3000+ OEM

Kuler - Arctic 64 PRO

Płyta - Asrock 939-DUAL

Ram - 512 Kingston 400 MHz

Dysk - Samsung Spinpoint 80 GB

Zasilacz - Fortron 400W

Pomyslalem ze oszczedze 200 zl na tym 754 i pozniej bede sie wkurzal "czemu nie wzialem troszeczke drozszego...". Nie zamierzam go ulepszac (co najwyzej jeszcze 1 kosc ramu) ale w sumie kto wie, lepiej miec drzwi otwarte :) Pozostaje teraz pytanie... jaka grafe. Zastanawiam sie nad 4 kartami:

MSI 6600GT - 450 zł http://www.apollo.pl/do_cmd_win.php?mod=st...detail&id=14651

Galaxy 6600 Gamers Edition - 439 zł http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...roducts_id=3046

Gigabyte 6600 - 342 zł http://www.apollo.pl/do_cmd_win.php?mod=st...detail&id=16418

Saphire 9500 8p - 269 zł http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84327766

Poradzcie - nie gram az tak duzo i nie wiem czy warto wydawac ekstra 200 zl na grafe

Edytowane przez K0$tek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz kase to bierz 6600gt albo 6600ge i podkrecaj, bo jak mowiłeś po co oszczedzić pare złotych a później sie wkurzac B)

Choc brałbym pełne GT juz bo róźnica w cenie mała ...

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poradzcie - nie gram az tak duzo i nie wiem czy warto wydawac ekstra 200 zl na grafe

Powiedziałbym, żebyś brał radka 9500 8 potoków, gdyby nie nieśmiałe sygnały od niektórych userów o problemach z kartami 9700/98000/pro na tej płycie. Na ile jest to przypadek, a na ile problem z płytą/chipsetem nie wiadomo. Zamiast GF6600 128mb wolałbym X1300pro 256mb - do dostania w cenie 360zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedziałbym, żebyś brał radka 9500 8 potoków, gdyby nie nieśmiałe sygnały od niektórych userów o problemach z kartami 9700/98000/pro na tej płycie. Na ile jest to przypadek, a na ile problem z płytą/chipsetem nie wiadomo. Zamiast GF6600 128mb wolałbym X1300pro 256mb - do dostania w cenie 360zł.

A po co Ci 256 Mb na x1300? :rolleyes: szkoda kaski...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi