Skocz do zawartości
paprotek

Szprajowanie obudowy :)

Rekomendowane odpowiedzi

oddaj to do lakiernika jak mash znajomego ja tak zrobilem i onic sie jush nie martwilem a hjak sam chcesz to zrobic to najpierw jakims papierkiem sciernym od 300 w zwyz (szorstkosc) a potem jush spraj 2x i bedzi git nie plynie i bedzie sie trzymalo ;) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dawaj od razu farbe na obudowe, bez podkladu

tak potem puknie niechcący i odpadnie kawał lakieru. njpierw trzeba okolnie zmatowic blache, przetrzec rozcięczalnikiem lub benzyna ekstrakcyjna w celu odtluszczenia powierzchni, nastepnie warstwa podkladowa ( gruntujaca ) ona reaguje z podlozem, po wyschnieciu jest chropowata nato dopiero spray. matowy bądź z połyskiem.

ja wolal bym kolor matowy, ale ciekawy efekt mozna uzyskac lakierując sprayem z połyskiem, tak z 3,4 warstwy, potem papierem sciernym wodnym 1500 delikatnie wyrownujemy powierzchnie, po tekim zabiegu niepowinno byc nawet minimalnie zgrubien, zaciekow i fal. nastepnie polerujemy powierzchnie za pomocą pastu polerskiej, efekt to bardzo mocny połysk - tak jak lakier amochodów na wystawach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam zamiar przerobic sobie zwykla bialo obudowe na taki fajny czarny matowy kolor tak jak ma to spiderman (widzalem gdzies te zdjecia i sa zajebis... :) ) tylko na razie nie bede mial okna, ledow i neonu :( no ale kasa

a wlasnie jak zrobic taki fajny matowy kolorek no bo gdzie nie spytam qmpli albo w sklepie to nikt nie wie :? podklad na pewno bede kladl no bo dzis mi znajomy powiedzial ze bez podkladu to dlugo to nie wytrzyma!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widziałem w hipermarkecie spray HAMMERITE i pytanie czy to sie nadaje???Do malowania budy bo kosztuje 24 pln i myslalem ze jak to jest taka zajebista farbka to se kupie i po prostu walne kilka warstewek na bude????

Co wy na to czy musze oczyszczac bude?????Nie wystarczy ze se pomaluje kilkoma warstwami????Przecia Hammerite to farba na wszysko:)

Szacuneczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dawaj od razu farbe na obudowe, bez podkladu

njpierw trzeba okolnie zmatowic blache,

przeczytaj dokladnie co napisal Paprotek a potem dopiero pisz

daj ja tak jak pisali do lekiernika i bedziesz mial swiety spokoj, a jak farba odpadnie to bedziesz mial na kogo wine zwalic:))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie kladzie na stra farbe,lekko zmatowana papierkiem sciernym to podkladu walic nie trzeba. Na gola bleche jak najbardziej,bo jak mowili koledzy wyzej - pukniesz i odpanie..

Ja malowalem moja bude jakims niemieckim sprayem czarnym matowym, akrylowym. Efekcik super.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jak malowałem to zwykłym dekolakiem wyczysciłem papierem sciernym .Aż miałem białe ręce :D :D.A później pokolei malowałem cienkimi warstwami bez zadniego podkładu malowałem tydzien temu i nic pukam stukam i nic nie odlatuje .Mam z przodu plastikową a reszta metal i na obu sie super trzyma tylko na plasatiku szybciej schnie .Cały dzien robory i obudowa skonczona zaczolem od 9 a skonczylem o 18 .Najlepij malowac w poziomie kałdziesz np bok osudowy na taborecie (ja tak zrobiłem) teraz ajkas gazeta na niego i malujesz i tak karzda czesc tylko w poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jak malowałem to zwykłym dekolakiem wyczysciłem papierem sciernym .Aż miałem białe ręce :D :D.A później pokolei malowałem cienkimi warstwami bez zadniego podkładu malowałem tydzien temu i nic pukam stukam i nic nie odlatuje .Mam z przodu plastikową a reszta metal i na obu sie super trzyma tylko na plasatiku szybciej schnie .Cały dzien robory i obudowa skonczona zaczolem od 9 a skonczylem o 18 .Najlepij malowac w poziomie kałdziesz np bok osudowy na taborecie  (ja tak zrobiłem) teraz ajkas gazeta na niego i malujesz i tak karzda czesc tylko w poziomie.

Nie odpryskuje do czasu kiedy lakier dobrze stwardnieje, tydzien to za malo by stwierdzic jednoznacznie, ze nieodprysnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pomalowałem obudowe zwykłym sprayem bez podkładu ,pozniej połozyłem na to lakier bezbarwny-wazne jest zeby pomieszczenie w którym malujesz było w miare czyste <bez kurzu>bo kurz szybko sie osadza i robia sie brzydkie kuleczki.A co to za przyjemnosc jesli oddajesz obudowe do malowania???Ja uwazzam ze jak modyfikowac to robic wszystko samemu -bo wtedy jest najwieksza przyjemnosc i satysfakcja.Uczyc sie trzeba na własnych błedach:-)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak otzrymac taki fajny matowy kolorek budy (czarny) jak ma sir Afeen (sorki jesli zle napisalem nicka - juz zmienilem)

Nic nie szkodzi :wink:

Ja malowalem czarnym matem "Fast Finish" (DHO Kraq). Nie byłem zadowolony z efektu (troche niejednorodna powieżchnia) i przeszlifowałem wszystko papierem 2000, a potem Automaxem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja kupilem dupli-color :-) w castoramie taka dupna puszka bo 50% gratis bylo i tez dupli-color lakier samochodowy, oby dwa czarne maty. Najpierw oczywiscie solidnie przetarlem papierkiem :) zeby czyszciucha byla. Nawaliłem chyba z 5 warstw :D najpierw tym zwylkym potem lakierem. Dosyc takie cienkie warstwy zeby uniknac zacieków. Bałem sie ze bedzie problem z plastikiem, ale ten lakier musialbyc na jakims gownie :) i po 2 dniach tak sie plastiku chwycil ze za cholere nie da sie go zdrapac :)...na weekend daje kumpeli zeby mi cos malneła na boczku :) bo ja niestety zbyt utalentowany nie jestem ;-). Jak skoncze wszysdtko lacznie z okienkiem (ktore tak nawiasem mowiac moglem zrobic przed malowaniem) to postraam sie pokazać fotki. Mam pytanie do was.....u kogo wywalic dziure w boku BUDY?!?! myslalem o tym zeby do szklarza isc po prostu :) zeby wycial i od razu cos dopasował a ja bym potem uszczelke kupił. Co polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie szkodzi  :wink: 

Ja malowalem czarnym matem "Fast Finish" (DHO Kraq). Nie byłem zadowolony z efektu (troche niejednorodna powieżchnia) i przeszlifowałem wszystko papierem 2000, a potem Automaxem.

sorki juz poprawilem ale i tak jak ktos mnie cytowal to jest moj blad :(

Wiecie co teraz to juz maluje bude na 100% tyle co się od was dowiedzialem to by mi nikt nie powiedzial :) wielki thx dla wszystkich :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do was.....u kogo wywalic dziure w boku BUDY?!?! myslalem o tym zeby do szklarza isc po prostu :) zeby wycial i od razu cos dopasował a ja bym potem uszczelke kupił. Co polecacie?

szklana szyba to jest to :D

nie rysuje się, łatwo utrzymać w czystości i nie jest droga

Możeśż wstawić szybę na uszczelkę, zrobiłem to Wczoraj Makonarowi.

wygląda to tak

Dołączona grafika

lub podkleić szybę od spodu + jakieś fajne wzorki np takie jak Thorn

Dołączona grafika

BTW ja w swojej będę robił coś podobnego

A i pamiętaj by pomalować przed wstawieniem okna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi