paprotek Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 Mam pytanko (jak zwykle :) ): wyczyscilem juz blache od budy znaczy nie ma juz standardowej farby i nie wiem czy mam najpierw położyc na to jakis podklad albo pomalowac hamerajtem albo coś czy od razu walnac na to szpraj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 oddaj to do lakiernika jak mash znajomego ja tak zrobilem i onic sie jush nie martwilem a hjak sam chcesz to zrobic to najpierw jakims papierkiem sciernym od 300 w zwyz (szorstkosc) a potem jush spraj 2x i bedzi git nie plynie i bedzie sie trzymalo ;) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
--=KOBE=-- Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 albo lakiernik , albo ze 2-3 warstwy sprayu ( cienkie) a na to lakier bezbarwny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black Raider Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 dawaj od razu farbe na obudowe, bez podkladu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 dawaj od razu farbe na obudowe, bez podkladu tak potem puknie niechcący i odpadnie kawał lakieru. njpierw trzeba okolnie zmatowic blache, przetrzec rozcięczalnikiem lub benzyna ekstrakcyjna w celu odtluszczenia powierzchni, nastepnie warstwa podkladowa ( gruntujaca ) ona reaguje z podlozem, po wyschnieciu jest chropowata nato dopiero spray. matowy bądź z połyskiem. ja wolal bym kolor matowy, ale ciekawy efekt mozna uzyskac lakierując sprayem z połyskiem, tak z 3,4 warstwy, potem papierem sciernym wodnym 1500 delikatnie wyrownujemy powierzchnie, po tekim zabiegu niepowinno byc nawet minimalnie zgrubien, zaciekow i fal. nastepnie polerujemy powierzchnie za pomocą pastu polerskiej, efekt to bardzo mocny połysk - tak jak lakier amochodów na wystawach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 dawaj od razu farbe na obudowe, bez podkladuInteligentnie nie powiem, a potem lakier odpadnie i bedziesz zbieral go z biurka ;) Podklad na metal musi byc i tyle, zreszta na plastik tez musi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 ja mam zamiar przerobic sobie zwykla bialo obudowe na taki fajny czarny matowy kolor tak jak ma to spiderman (widzalem gdzies te zdjecia i sa zajebis... :) ) tylko na razie nie bede mial okna, ledow i neonu :( no ale kasa a wlasnie jak zrobic taki fajny matowy kolorek no bo gdzie nie spytam qmpli albo w sklepie to nikt nie wie :? podklad na pewno bede kladl no bo dzis mi znajomy powiedzial ze bez podkladu to dlugo to nie wytrzyma! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 normalnie sa spraye matowe, ja takim malowałem felgi w rowerze (aluminiowe). tylko kretyn maluje metal bez podkładu.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 to gdzie ty kupiles taki szprej bo u mnie w o-ce nigdzie takich nie maja (nie ma jak to mieszkac we wsi :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 normalnie w sklepie z farbami sprzetem do malowania kafelkowania itp, byly wersje matowe kazdego koloru, troche drozsze od zwyklego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Ja widziałem w hipermarkecie spray HAMMERITE i pytanie czy to sie nadaje???Do malowania budy bo kosztuje 24 pln i myslalem ze jak to jest taka zajebista farbka to se kupie i po prostu walne kilka warstewek na bude???? Co wy na to czy musze oczyszczac bude?????Nie wystarczy ze se pomaluje kilkoma warstwami????Przecia Hammerite to farba na wszysko:) Szacuneczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black Raider Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 dawaj od razu farbe na obudowe, bez podkladu njpierw trzeba okolnie zmatowic blache, przeczytaj dokladnie co napisal Paprotek a potem dopiero pisz daj ja tak jak pisali do lekiernika i bedziesz mial swiety spokoj, a jak farba odpadnie to bedziesz mial na kogo wine zwalic:)))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Jak sie kladzie na stra farbe,lekko zmatowana papierkiem sciernym to podkladu walic nie trzeba. Na gola bleche jak najbardziej,bo jak mowili koledzy wyzej - pukniesz i odpanie.. Ja malowalem moja bude jakims niemieckim sprayem czarnym matowym, akrylowym. Efekcik super. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 A jak malować na plastiku?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Do plastiku polecam najpierw podkladzik. Sa nie drogie,a efekt koncowy wychodzi bardzo ladnie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 ja jak malowałem to zwykłym dekolakiem wyczysciłem papierem sciernym .Aż miałem białe ręce :D :D.A później pokolei malowałem cienkimi warstwami bez zadniego podkładu malowałem tydzien temu i nic pukam stukam i nic nie odlatuje .Mam z przodu plastikową a reszta metal i na obu sie super trzyma tylko na plasatiku szybciej schnie .Cały dzien robory i obudowa skonczona zaczolem od 9 a skonczylem o 18 .Najlepij malowac w poziomie kałdziesz np bok osudowy na taborecie (ja tak zrobiłem) teraz ajkas gazeta na niego i malujesz i tak karzda czesc tylko w poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 ja jak malowałem to zwykłym dekolakiem wyczysciłem papierem sciernym .Aż miałem białe ręce :D :D.A później pokolei malowałem cienkimi warstwami bez zadniego podkładu malowałem tydzien temu i nic pukam stukam i nic nie odlatuje .Mam z przodu plastikową a reszta metal i na obu sie super trzyma tylko na plasatiku szybciej schnie .Cały dzien robory i obudowa skonczona zaczolem od 9 a skonczylem o 18 .Najlepij malowac w poziomie kałdziesz np bok osudowy na taborecie (ja tak zrobiłem) teraz ajkas gazeta na niego i malujesz i tak karzda czesc tylko w poziomie.Nie odpryskuje do czasu kiedy lakier dobrze stwardnieje, tydzien to za malo by stwierdzic jednoznacznie, ze nieodprysnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 a jak otzrymac taki fajny matowy kolorek budy (czarny) jak ma sir Afeen (sorki jesli zle napisalem nicka - juz zmienilem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 no za miesiac powiem wam czy cos odpadlo (oby nie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 a jak otzrymac taki fajny matowy kolorek budy (czarny) jak ma sirAffen (sorki jesli zle napisalem nicka) Kupujesz czarny,matowy spray.. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Electron Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 ja pomalowałem obudowe zwykłym sprayem bez podkładu ,pozniej połozyłem na to lakier bezbarwny-wazne jest zeby pomieszczenie w którym malujesz było w miare czyste <bez kurzu>bo kurz szybko sie osadza i robia sie brzydkie kuleczki.A co to za przyjemnosc jesli oddajesz obudowe do malowania???Ja uwazzam ze jak modyfikowac to robic wszystko samemu -bo wtedy jest najwieksza przyjemnosc i satysfakcja.Uczyc sie trzeba na własnych błedach:-))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ash Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 No to teraz smialo sie moge zabierac do malowania swojej budy. Wiem juz jak to zrobic :) Mam nawet pomysl jak to ma wszystko wygladac. Jak skoncze to podrzuce fotki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 a jak otzrymac taki fajny matowy kolorek budy (czarny) jak ma sir Afeen (sorki jesli zle napisalem nicka - juz zmienilem) Nic nie szkodzi :wink: Ja malowalem czarnym matem "Fast Finish" (DHO Kraq). Nie byłem zadowolony z efektu (troche niejednorodna powieżchnia) i przeszlifowałem wszystko papierem 2000, a potem Automaxem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 a ja kupilem dupli-color :-) w castoramie taka dupna puszka bo 50% gratis bylo i tez dupli-color lakier samochodowy, oby dwa czarne maty. Najpierw oczywiscie solidnie przetarlem papierkiem :) zeby czyszciucha byla. Nawaliłem chyba z 5 warstw :D najpierw tym zwylkym potem lakierem. Dosyc takie cienkie warstwy zeby uniknac zacieków. Bałem sie ze bedzie problem z plastikiem, ale ten lakier musialbyc na jakims gownie :) i po 2 dniach tak sie plastiku chwycil ze za cholere nie da sie go zdrapac :)...na weekend daje kumpeli zeby mi cos malneła na boczku :) bo ja niestety zbyt utalentowany nie jestem ;-). Jak skoncze wszysdtko lacznie z okienkiem (ktore tak nawiasem mowiac moglem zrobic przed malowaniem) to postraam sie pokazać fotki. Mam pytanie do was.....u kogo wywalic dziure w boku BUDY?!?! myslalem o tym zeby do szklarza isc po prostu :) zeby wycial i od razu cos dopasował a ja bym potem uszczelke kupił. Co polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 Nic nie szkodzi :wink: Ja malowalem czarnym matem "Fast Finish" (DHO Kraq). Nie byłem zadowolony z efektu (troche niejednorodna powieżchnia) i przeszlifowałem wszystko papierem 2000, a potem Automaxem. sorki juz poprawilem ale i tak jak ktos mnie cytowal to jest moj blad :( Wiecie co teraz to juz maluje bude na 100% tyle co się od was dowiedzialem to by mi nikt nie powiedzial :) wielki thx dla wszystkich :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 Mam pytanie do was.....u kogo wywalic dziure w boku BUDY?!?! myslalem o tym zeby do szklarza isc po prostu :) zeby wycial i od razu cos dopasował a ja bym potem uszczelke kupił. Co polecacie?szklana szyba to jest to :D nie rysuje się, łatwo utrzymać w czystości i nie jest droga Możeśż wstawić szybę na uszczelkę, zrobiłem to Wczoraj Makonarowi. wygląda to tak lub podkleić szybę od spodu + jakieś fajne wzorki np takie jak Thorn BTW ja w swojej będę robił coś podobnego A i pamiętaj by pomalować przed wstawieniem okna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...