Skocz do zawartości
CyberKozA

Monitor Poleasingowy Z Allegro Ibm P260 21" Flat Screen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako że moja domowa 15' już dogorywa, od jakiegoś czasu nosze się z zastąpieniem tego potworka czymś nieco nowszym.

Buszując po allegro znalazłem monitor IBM P260 21" FLAT SCREEN

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84246203. Cena jest w zasadzie szokująco niska, więc poważnie zacząłem się zastanawiać nad jego kupnem. Tylko to kołaczace sie po głowie pytanie: "Coś z nim jest nie tak, tylko co?"

Potraficie mi pomóc?

I generalnie odpowiedzieć na pytanie czy poleasingowe monitory to dobry interes?

Zaznaczam ze większość czasu w ciągu dnia spędzam w pracy przy iiyamie VM pro 513. Do domu potrzebuje pooglądać filmy i czasem coś w Photoshop'ie maźnąć. No i czasem jekieś szybkie fpp <_< .

Zależy mi na szybkiej odpowiedzi, zamin kasa z wypłaty wyjdzie na inne cele :)

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie mozna stwierdzic ze polisingowy monitor moze:

- byc mocno zuzyty - pracowal dlugo a mogl pracowac non stop - efekt wypalony kineskop (luminofor) = ciemny obraz (jak nikt w nim nie grzebal) albo jasny obraz/brak czerni tylko ciemny braz/sliwkowy (jak podkrecili jasnosc potencjometrem wewnatrz monitora) -> albo nic nie widac albo daje po oczach

- miec kineskop ze zniszczona warstwe antystatyczna/antyodblaskowa - starta/porysowana

- miec kineskop z uszkodzona maska - w IBM z serii P stosowano kineskopy SONY Trinitron z maska szczelinowa - cala maska "opiera sie" tu na 2 poprzecznych drucikach - przy niewlasciwym transporcie w skrajnym przypadku maska mogla sie przemiescic wzgledem tych drucikow i wtedy ... kupa :( (probemy z geometria i zbieznoscia kolorow)

- itd

wniosek - najpierw ogladasz potem kupujesz zgodnie z powiedzeniem widzaly galy co braly :P

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, też bym wolał go najpierw oglądnąć, ale możliwości są raczej nikłe.

Najwyżej wezmę za pobraniem, posadzę kuriera na fotelu i odpale monitorek na 0,5 h. Jak coś będzie nie tak to po prostu odmówię przyjęcia paczki. Chyba mogę tak zrobić, nie?

Osoba sprzedająca i sama aukcja wygląda zachęcająco, ale to raczej nie jest wyznacznikiem jakości monitora <_< .

A pytanie z odrobinkę innej beczki:

Na co dokładnie zwracać uwagę przy zakupie takiego monitora (poleasingowego), i jeżeli nie model przezemnie wymieniony, to jaki?

Interesują mnie rozmiary 19'-21'. Zaznaczma przy tym że nie dysponuję w tej chwili gigantyczną kasą... W zasadzie jestem spłukany :cry: bo okres w firmie nie sprzyja dużym premiom <_< .

Więc co polecicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, też bym wolał go najpierw oglądnąć, ale możliwości są raczej nikłe.

Najwyżej wezmę za pobraniem, posadzę kuriera na fotelu i odpale monitorek na 0,5 h. Jak coś będzie nie tak to po prostu odmówię przyjęcia paczki. Chyba mogę tak zrobić, nie?

Osoba sprzedająca i sama aukcja wygląda zachęcająco, ale to raczej nie jest wyznacznikiem jakości monitora <_< .

A pytanie z odrobinkę innej beczki:

Na co dokładnie zwracać uwagę przy zakupie takiego monitora (poleasingowego), i jeżeli nie model przezemnie wymieniony, to jaki?

Interesują mnie rozmiary 19'-21'. Zaznaczma przy tym że nie dysponuję w tej chwili gigantyczną kasą... W zasadzie jestem spłukany :cry: bo okres w firmie nie sprzyja dużym premiom <_< .

Więc co polecicie?

CyberKozA,ale pojechałeś z tym kurierem.żADEN,ALE TO żADEN kurier nie pozwoli Tobie otworzyć paczki.

A co do zakupu takiego monitora to w zasadzie kupujesz kota w worku,Benek opisał wszystkie głowne sprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" Istnieje, także możliwość wysyłki sprzętu za pobraniem, co umożliwia sprawdzenie sprzętu w obecności kuriera."

hmm zapytaj jaka firma transportowa sie tym zajmuje, zadzwon na wlasna reke i zapytaj czy faktycznie jest taka mozliwosc

ostatnio kupilem monitor na allegro, faktycznie kurier pozwolil mi otworzyc paczke ale tylko po to by sprawdzic czy nie ma uszkodzen zew.spowodowanych transportem [typu pekniety kineskop ;) ]

poza tym monitor tak naprawde do dobrych testow musi byc rozgrzany

jest zima...nie uruchamiaj monitora odrazu, powinienes odczekac minimum 1,5 godziny

wiec sam rozumiesz...kurier raczej bedzie juz w innym miejscu

aukcja wyglada super

ja bym bral, gwarancja, wszystko wyglada super

ja mialem male przygody, ale zwrocono mi kase, kosztowalo mnie to tylko tydzien przestoju i troche nerwow

taka rade z mojej strony....

kup lepiej monitor w swoim miescie, kurde docenilem to po tej malej przygodzie, poza tym koszty transportu odpadaja i mozesz wszystko sprawdzic!

druga sprawa...nie kupuj monitora na aukcji w ktorej pisze np. "mala ryska". Dla kogos to bedzie "mala" a dla Ciebie to SZRAMA NA SRODKU EKRANU [wlasnie cos takiego mialem]. Ma pisac "100%sprawy" itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Z kurierem się dogadałem bez problemu i ustaliliśmy że czekał nie będzie, ale jeżeli coś by było nie tak to telefon i wdepnie do mnie zabrać paczkę. Oczywiście sprawdzenie stanu zewnetrznego (czyli otwarcie pudła) przebiegło bez problemu (kurier nawet pomógł mi wyciągnąć monitor z pudła :P)

Chyba więc z kurierem nie "pojechałem". Tak samo każda paczka z komputronika jest sprawdzana, czy z innych sklepów tak samo. Nie pierwszy raz korzystam z kuriera. Nawet nie pięćdziesiąty podejżewam... Nawet listonosz musi pozwolić ci sprawdzić czy paczka jest kompletna i nienaruszona. Takie prawo. Mi chodziło o to czy kurier zaczeka aż monitor się nagrzeje i będę mógł go przetestować.

A w masterlinku, za dodatkową opłatą kilku złotych kurier poczeka ile trzeba. Musi to jesdank zaznaczyć w liście przewozowym osoba wysyłająca paczkę.

2. Co do konieczności odczekania przed włączeniem monitora i nagrzania go do testów: Nie róbcie ze mnie idioty. To nie jest mój pierwszy monitor....

3. W Rzeszowie raczej się takich zabawek masowo nie sprzedaje. A właśnie taką "masową" aukcją byłą ta na której zakupiłem monitor.

4. Na kineskopie była rysa, i to nie w powłoce antyrefleksyjnej, ale w szkle. Telefon do sprzedawcy, dwa zdania. Dwa dni później do moich drzwi zastukał kurier z nowym monitorem a stary zabrał. Tym razem wszyskto ok. Oczywiście bez kosztów dodatkowych.

Sam monitor: Ze wględu na cenę, zdecydowałem się na Fujitsu-Siemens 21P3. 230zł to nie majątek a za rok i tak będę chciał kupić nówkę. Potrzebuję do DTP i gr. rastrowej. Teraz i tak musiałem zmienić sprzęt (płyta/ram/cpu), więc ten monitor jest dla mnie tylko przejściowym.

Kontrast jest ok. Nieco za ciemny, ale da się to skorygować w ustawieniach, i jest w porządku. Boli mnie jedynie delikatne przebarwienie czerwieni. Z lewej strony ekranu można dostrzec pasek szerokości kilku cm, gdzie czerwień jest jakby lekko rozwodniona. Jednak np moja dziewczyna tego już nie widzi, więc chyba czepiam się zwyczajnie. Gdy jest wyświetlany kolorowy obraz, efekt ten staje się zwyczajnie niewidoczny.

Również zbieżność kolorów nie jest rewelacyjna. Nie mniej jednak jest ona na tyle dobra że obraz jest ostry i wyraźny. Kolory nie rozchodzą się.

Ogólnie: Za te pieniądze jestem usatysfakcjonowany. 230 zł za 21'' to raczej niewygórowana cena.

No i wreszcie moge się z babą na łożu rozwalić i bez problemu możemy pooglądać jakiś film :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie zakupilem taki monitor. Czekam na niego, gosc mial go wyslac w czwartek/piatek w zeszlym tygodniu, ale przez swieta stwierdzil, ze wysle dopiero w ten wtorek, takze na czwartek powinienem miec go w domu. Smieszne pieniadze... Z wysylka za ok. 290 zl. Ma ktos ten monitor? Jak wrazenia? Znajomy ma 5 takich w pracy i mowi, ze bardzo dobre. Kineskop Sony Trinitron flat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak go dostaniesz to podziel sie opnią, bo sam zamierzam kupic sobie jakis monitorek na allegro. Bawie sie ostatnio troche z grafika i przydalby sie na poczatek jakis dobry monitor na trinitonie. Obawiam sie jednak ze bedzie mocno wyeksplatowany a nie mam niestety mozliwosci obejrzenia go na zywo. Mozecie mi polecic jakiegos dobrego sprzedawce i jakiś dobry monitor dla grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Antar1us

Wymienilem kabel ze zwyklego na ten z 'gruchami' przy obydwu koncach;> (filtry przeciwzakloceniowe) i dzieki temu obraz jest jeszcze lepszy niz przed wymiana. Moge takze uzyskac wyzsza rozdzielczosc (2048/1536 przy 70Hz!). Jestem zadowolony! Monitor za 250 zl, a jakos jest tak swietna, ze kazdemuz czystym sumieniem moge polecic ten monitor!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zadowolony! Monitor za 250 zl, a jakos jest tak swietna, ze kazdemuz czystym sumieniem moge polecic ten monitor!

a jak z geometria , mora , pompowamie , przebarwieniami kolorow : czerwony , zielony , bialy ?

jezeli mozna to prosilbym o nick sprzedawcy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi