Skocz do zawartości
SilentManiac

Cichy Sprzęt, Ale Do Gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich po raz pierwszy na forum Tweak.pl. Od dawna czytam Wasze forum, znalazłem tu bardzo dużo przydatnych informacji. Po zebraniu ich wszystkich mam pewien "plan" i chciałbym o nim z Wami podyskutować... :D

Na początek wywiad środowiskowy:

potrzebuję sprzętu do gier (oczywiście używać go będę również do Internetu, edycji dokumentów, słuchania mp3 i oglądania filmów, ale te zadania nie wpływają na mój wybór) takich jak ścigałki samochodowe (od GTR po NFSMW), strategie (od jakichś RTSów po Civilization IV) i być może od czasu do czasu FPP (Half-Life 2?). Rzecz w tym, że chcę grać na TV LCD o rozdzielczości natywnej 1360x768... :?

Jednocześnie chciałbym, aby sprzęt był jak najbardziej cichy.

Wszystko to "ukształtowało" mój "plan zakupów", który obecnie wygląda tak:

ARCTIC COOLING - SILENTIUM T2

DFI LanParty UT NF4 Ultra-D

AMD Opteron 144 socket 939 BOX

Arctic Cooling Freezer 64 Pro

GeIL Dual 2 x 512MB ULD PC-400 CL2

Radeon X800GTO HiS 128MB DVI + TV Full BOX (PCI-E) IceQ

Samsung SpinPoint 200 GB (8MB cache, Serial ATA II)

WD Raptor 36.7 GB Serial ATA

Benq DW1650-0B3 + Software (Black)

Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Music

Logitech Cordless Desktop S 510 Media Remote

Aerocool Cool Panel 2 - Czarny

Przewidywana cena: max. 5.ooo zł

Kilka uwag:

• Opteron będzie oczywiście kręcony (stąd też taka płyta).
  • Pamięci może do wymiany - nie wiem, czy te wystarczą do kręcenia Opterona.
  • Karta grafiki też będzie kręcona (jeśli się dobrze zakręci, to można uzyskać wydajność GTO2->X850XT, ale czy to prawda?). Zależy mi jednak na cichym chłodzeniu (bardziej w nocy i w trakcie filmów, w czasie gier też by się przydało... :rolleyes: )
  • Nad Raptorem jeszcze myślę, może nie będę go brał. Może lepiej wydać kasę na pamięci lub kartę graf?
Moje pytania:
  • Czy zasiłka w tej obudowie uciągnie taki sprzęt? Nie będę powtarzał informacji o samej obudowie, było tego trochę na forum, zaznaczę jedynie, że moc "normalna" wynosi 350W, szczytowa 450W i (o ile dobrze pamiętam) 18A na +12V. Wiem też, że nie jest wymienny - czy w przyszłości wystarczy do X2 i powiedzmy 7800GT ?? <_< :oops:
  • Czy pamięci są wystarczające? Myślę również o PDP Patriot XBLK 2 x 512MB DDR 400MHz CL2-5-2-2, ale te już są droższe o jakieś 150zł.
  • Jak z kartą grafiki? Muszę mieć tryb 1360x768 lub podobny z AA i FSA, żeby to ładnie wyglądało na 32'. Jakie ustawienia na przykład w NFSMW na takim sprzęcie i w takiej rozdziałce będę musiał mieć?
Myślałem też o chłodzeniu wodnym, ale jednak chyba odpuszczę sobie - trzebaby dodać do zestawu jakieś 500zł. Szczególnie, że w tej obudowie nie ma z tyłu miejsca na 120. Wprawdzie myślę o chłodnicy na górnej ściance i tam powinno wejść 2x120, ale to chyba jak zmienie więcej rzeczy w kompie (może proc na X2, kartę?).

Co do obudowy, to nie jestem jeszcze na 100% zdecydowany, więc jeśli będziecie się starać, to może pożegnam się z tym pomysłem. :D

Oczekuję również innych wszelkich uwag co do sprzętu... :unsure: :D

Edytowane przez SilentManiac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastaw bardzo dobry, ale zmień tego X800GTO na GTO2 od szafirka. :D

Właśnie o tym myślę - kosztem tego Raptora... Tylko ciekaw jestem, jak będzie z głośnością GTO2? :huh:

A zasilacz, jak chcesz mieć cichy to polecam tagana 380W.

Niestety, ta obudowa ma niewymienny zasilacz... I tylko to mnie martwi, jeśli chodzi o tę obudowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mowie o zmianie obudowy dlatego ze kiedys kuisz sprzet bardzo bardzo mocny i bedizesz musial od poczatku kupowac zasilacz zobudawa a tak to kup obudowe i bardzo dobry zasilacz:) tagan 430 W starczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja proponuje rezygnacje z raptora a przeznaczenie tego na patrioty, gto2, lepsza bude, zasilke, cokolwiek. kupowanie tego 2 dysku nie manajmniejszego sensu a jest kilka innych rzeczy na ktore ta kase mozna przeznaczyc i caly zestaw poprawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej no wlasnie ...:P przeznacz to na cos bardziej pomocnego np 1gb pamieci w jednej kosci...:) i zmien bude bo kiedys(jak bedziesz chcial zmienic zasilke) bedziesz zalowal ze tego nie zrobiles przy zakupie.Acha no i dysk wes juz na SATA2 a nie na ATA ..:) a pozatym 200 gb ci nie starczy ??:)

Edytowane przez s4t1n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, jestem otwarty na sugestie, ale chciałbym się jednak zamknąć w 5.ooo zł w sumie.

Co do Raptora, to umieściłbym go w specjalnej kieszeni w Silentium i myślę, że nie byłoby tak źle. Ale...

Zastanawiam się nad następującymi zmianami:

Cooler Master Centurion 5 - Niebiesko/Czarny

Tagan TG480-U01 Black

zamiast ArcticCooling Silentium :cry: żal jednak tej obudowy, bo ładna jest... :)

SAPPHIRE X800GTO2 PCI-E DDR3 256MB 256BIT TV DVI Full (czy o ten model Wam chodzi ??? :huh: )

zamiast Raptora i x800gto

i na tym trzeba będzie zmienić jeszcze śmigiełko pewnie, więc już się zamykam na 5.ooo zł (więcej nic już chyba nie wsadzę).

Aha, tego Tagana wziąłem takiego dużego, bo jest teraz w promocji i jest tylko 66zł dopłaty z 420... Dobry model?

Warto na taką kartę grafiki dawać chłodzenie pasywne? Przy założeniu, że jednak coś tam będę kręcił? Boję się hałasu... :blink:

Co teraz myślicie? Obudowa dobra do cichego kompa? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na ta karte tylko i wyłącznie zalman vf700 miedziany, na male obroty jest cichy i wydajny... samemu tak sobie zakładam.

gto2 lepiej kupic np z komputronika z gwarancja moda ;)

co do obudowy - ja bym kupil w tej cenie jakiegos chiefteca z allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plexi wyglada fajnie po schowaniu lub owinięciu 99 do 100% kabli. a ponieważ jest cała z plexi to nie ma ich gdzie schować :) owszem fajny jest efekt rozświetlenia katodą ale kosztem widocznego bałaganu w budzie... no i kurz trzeba wycierać co jakiś czas jak się chce żeby to jakoś wyglądało!

budy z plexi tylko jak ktoś jest na tym punkcie zboczony :)

z mojej strony polecam kupienie np. czegoś takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83778832 albo http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83778849 albo wielu innych w podobnej cenie, najlepiej w wersji long.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testowałem kiedyś taką obudowę i mam o niej złe mniemanie, abstraciach!ąc od wyglądu (kwestia gustu), bałaganu w kablach i konieczności regularnego sprzątania, takie obudowy są mało funkcjonalne i często kiepsko wykonane...

jeżeli ktoś naprawdę to lubi, to najlepiej zrobić to samemu według własnych upodobań. ja nie lubię a tymbardziej nie umiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi