Rosio Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2002 mam takiego proca :D (jak widac w configu) kreconego mnoznikiem ale po przeczytaniu artykulu na http://www.in4.pl/recenzje/tuning/2.htm o trybach synchronicznych i asynchronicznych kompa, zastanawiam sie czy da sie mojego proca podkrecic poprzez FSb? Jesli tak to na ile no i jak? Czy wystarczy stopniowo zwiekszac FSb az do zawisu kompa czy trzeba sie jeszcze bawic dzielnikami? Bo tego sie najbardziej obawiam bo nie wiem jak to sie robi? P.S. Temp. proca max 49 stopni podczas gierzenia a napiecie wg. Viahm 1.72V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Podkrecanie mnoznikiem ogolnie mowiac jest mniej wydajne niz FSB. czemu ? Ano dlatego, ze przy zmianie FSB (podwyzszeniu) wszystkie komponenty zostaja podkrecone (pci, pamieci, itp) Twoj procek chodzi teraz na 9x100 jakbys obnizyl mnoznik na 7 i daj magistrale 130 (moze sie da) to masz 910 i jest o wiele szybszy. Ale pewnie sie nie da tyle FSB przy takim mnozniku z tego procka wyciagnac. Sprobuj 6x140 i pusc pamieci na CL2- dostanie kopa az sie zdziwisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2002 ale z dzielnikami? nie chce spalic twardiela ani grafy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WINKiel Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2002 ale z dzielnikami? nie chce spalic twardiela ani grafy Musisz po prostu tak ustawic dzielniki, aby PCI bylo jak najblizej 33MHz, AGP jak najblizej 66 a pamieci najblizej 133. That's it. Wiekszosc kart graficznych wytrzymuje taktowanie AGP rzedu 100MHz, wiec o to sie specjanie martwic nie musisz. Natomiast przy wysokim ustawieniu PCI niestabilna prace systemu moze powodowac zintegrowana karta dzwiekowa lub np. sieciowka, tuner itp. Uszkodzenia dysków zdarzały sie, ale to bardzo sporadycznie przypadki i zazwyczaj były to Szajsungi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2002 ale z dzielnikami? nie chce spalic twardiela ani grafy Musisz po prostu tak ustawic dzielniki, aby PCI bylo jak najblizej 33MHz, AGP jak najblizej 66 a pamieci najblizej 133. That's it. Wiekszosc kart graficznych wytrzymuje taktowanie AGP rzedu 100MHz, wiec o to sie specjanie martwic nie musisz. Natomiast przy wysokim ustawieniu PCI niestabilna prace systemu moze powodowac zintegrowana karta dzwiekowa lub np. sieciowka, tuner itp. Uszkodzenia dysków zdarzały sie, ale to bardzo sporadycznie przypadki i zazwyczaj były to Szajsungi :) Tak, racja, zapomnialem o dzielnikach napisac. Zrob tak jak mowi przedmowca Winkiel. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Musisz po prostu tak ustawic dzielniki, aby PCI bylo jak najblizej 33MHz, AGP jak najblizej 66 a pamieci najblizej 133. That's it. sorrki ze mecze ale gdzie sie ustawia dzielnik? Zworkami czy w biosie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Calkowicie podzielam opinie poprzednika bo ja sam mam P4, Athlona i Durona 8) 8) 8) 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2002 A co do szajsungów to ja mam pamieci i dysk. Pamieci ida do 160 i jeszcze wiecej z radiatorem 8) 8) 8) 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WINKiel Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2002 A co do szajsungów to ja mam pamieci i dysk. Pamieci ida do 160 i jeszcze wiecej z radiatorem 8) 8) 8) 8) Spoczko, ja mam DDR 333MHz Szajsunga i nie narzekam ;-) Pamieci akurat maja dobre - takze na grafach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WINKiel Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2002 sorrki ze mecze ale gdzie sie ustawia dzielnik? Zworkami czy w biosie? Z reguły w BIOSie. Może najłatwiej Ci bedzie jak wytłumacze na przykładzie Twojej płyty. W sekcji Frequency/Voltage Control masz opcje Auto Detect DIMM/PCI Clk - to jedno i oprocz tego masz jeszcze CPU Host/PCI Clock. Teraz jasne? ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...