Skocz do zawartości
Szymon

ASUS A7N8X

Rekomendowane odpowiedzi

Do 2.2v na procka , na ramy tesh jest w stanie wiecej zapodac, z benchmarkow wynika ze osiaga wyzsze FSB.Z tych samych benchmarkow wynika ze Asus jest delikutasnie szybszy przy tych samych ustawieniach.Epox jest tanszy.Padly mi ostatnio dwa asusy ,stracilem zaufanie ;[

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

firma Epox robi swietne mobo dawniej na rynek typu lowend teraz konkuruje z asusem. Model 8k3a juz pokazal pazurki nie mowiac o 8k5a czy o 8k9a swietne plyty stabilne, wydajne bdb do o/c. Nawet bylby sklonny powiedziec ze te obecne modele sa chyba nawet lepsze od asusa, 8rda+ mysle ze napewno taki jest. No i do tego wszystkiego cena chyba mowi sama za siebie!

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe im wiecej Ci pisza tym mniej wiesz:)

kierujac sie ekonomia wybierz Gigabyte 7VAX - cena ok. 420 zl a moze i taniej na gieldzie :)

kierujac sie overclockingiem kup Epoxa 8rda+ na nForce2 - 560 zl

rozni sie od Asusa tym ze posiada mostek poludniowy MCP-T czyli z Firewire i APU czyli SPRZETOWYM wspomaganiem obrobki dzwieku (DSP) i ma dekoder Dolby Digital 5.1, mozliwosci jak Audigy :)

tego wlasnie nie ma Asus A7N8X - ma jedynie w wersji Deluxe ale kosztuje sporo wiecej od wersji standard o ktorej tu sie mowi.

co do Firewire to raczej Ci sie nie przyda - poza tym wychodzi nowy standard Firewire :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie...poki co pozostaje przy GA-7VAX jezeli kasas pozwoli to spyle tego mojego LIVE`a 5.1 i kupuje Epoxa 8rda+ (powiadasz ze ma lepsze mowlisoci niz moj LIVE :D ). Nie moge zapomniec niestety ze musze kupic jeszzce jakies pamieci do tego interesu :-) (kingstony 333Mhz sa ok? :D) a za jakis czas planowalem wodne bo mam <span style="color:red;">[ciach!]</span>owy wiatraczek. Juz sobie wszystko mniej wiecej uporzadkowalem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie powiadam ze lepsze niz Live :) z testow i specyfikacji wynika ze potrafi obrabiac jednoczesnie az 256 roznych kanalow(zrodel dzwieku) a to b.duzo :) ja bym sie wstrzymal nad sprzedaza Live.

Jelsi juz to najpierw kup plyte , przetestuj jak Ci sie podoba brzmienie muzyki i jak brzmia efekty w grach i wtedy sam zdecyduj - taka moja rada i mysle ze to najrozsadniejsze rozwiazanie:)

a zapomnialem zapytac jaki procek w to wlozysz???

bo jesli nowego Athlona XP na rdzeniu Thoroughbred czyli wykonany w 0,13 um to polecam wlasnie tego Epoxa na nForce2 - plyta idealnie stworzona do wspolpracy z tym wlasnie prockiem.

mozesz przetaktowac procka samym mnoznikiem bez jakichkolwiek recznych modyfikacji procesora w stylu laczenie mostkow :)

jesli chcesz w to wlozyc jakis slabszy procek - ten co masz w opisie lub Athlona XP Palomino to lepiej chyba wziazc gigabyte 7VAX.

Ja mam na tym Gigabyte obecnie Durona 600 :)

co do pamieci to lepiej kup Twin Mos w Gralu sa za 299 zl :)

najtansze markowe pamieci (same pochlebne opinie jak narazie o nich pisza na forum) i swietnie sie kreca.

a Kingstony tez dobre tyle ze znacznie drozsze:-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec niestety taka opcja odpada...musze sprzedac Live`a ! zeby moc kupic ta plytke bo nie bede miec tyle kasy prawdopodobnie. Procek dokladnie 1700xp+ 0.13 aiuga - kupilem juz na allgero tylko powiedzialem gosciowi zeby sie troszke wstrzymał.

Ten co mialem wczesniej udupiłem prawdopodobnie radiatorem w kazdym razie jest w kolecje do przerobienia na breloczek (wyposazylem sie juz w cooper shim`a na nowy proc:) )

znalazlem cos takiego.

http://www.digit-life.com/articles2/roundu...ce2-dec2k2.html

tutaj ASUS wypada lepiej. Niz EPOX.

na epoxie ile wyciagne FSB maks? a ile na ASUSIE? moze jednak ten asus lepszy :P :)

Wszystko zalezy od kasy...ale czuje ze nawet czasowo kosztem ramu czy czegos...wole kupic jakas lepsza plytke np. na tym Nforce2. Wszyscy zachwalaja tutaj tego EPOX`a a ja patrze pierwszy tescik :) i gorzej :-/. Po za tym asus w polbrasie kosztuje 570zł. A epox?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogolnie Asus zdobywa troszke wiecej punktow niz inne plyty na nForce2 ale roznicy nie zauwazysz namacalnie napewno.

To tylko 50 punktow w tescie, ktory czytales, a rzad wielkosci 13 500 jednostek !!!! wiec bez przesady - blad pomiarowy moze byc tego rzedu !!!

Jesli chodzi o fakty - mozliwosci OC to :

Epox ma magistrale max do 250 MHz Asus do 211 MHz

Epox ma max. napiecie VCore ustawiane do 2,3 V zas Asus tylko do 1,80 V.

Zobacz sobie chyba najlepszy roundup jaki czytalem na necie (a troche juz tego bylo):

http://www.deviantpc.com/reviews/nforce2ro...dup/index.shtml

tu masz wyniki plyt na nForce2 jesli chodzi o mozliwosci OC:

http://www.deviantpc.com/reviews/nforce2ro...oundup/p9.shtml

tu masz konkluzje:

http://www.deviantpc.com/reviews/nforce2ro...undup/p10.shtml

Mowisz ze chcesz sprzedac SBLive, wiec chcesz w zastepstwie porzadny dzwiek na plycie. Niestety Asus posiada mostek poludniowy MCP tylko czyli bez Firewire ale najwazniejsze (przynajmniej dla mnie) to brak APU czyli sprzetowego wspomagania obrobki dzwieku (efekty DSP i dekodowanie Dolby Digital 5.1). Dzwiek to tylko sam kodek AC 97 5.1 na ukladzie Realtek ALC650 - nie taki zly ale tez nie taki najlepszy a brzmieniowo napewno znacznie gorszy od SBLive 5.1 ktory teraz posiadasz !!! Oczywiscie niektorych nie razi to brzmienie ale mnie np tak, zwlaszcza na sluchawkach porzadnej jakosci, bo tak slucham muzy siedzac na kompie zwykle.

Epox posiada i Firewire (tyle ze to dla mnie nieprzydatne) i APU :)

wiec co sie zastanawiasz - bierz Epoxa bo zapewni Ci napewno lepsze wrazenia dzwiekowe niz tylko sam kodek ac97 5.1 .

Dodatkowe plusy zbiera za wiekszy zakres FSB i napiecia co bardzo wazne przy OC. Wiec na Twoim miejscu zdecydowalbym sie definitywnie na to mobo i nie szukal dziury w calym patrzac przez pryzmat 50 punktow przy pracy normalnej. Te 50 punktow straty przerodzi sie na korzysc Epoxa w kilkaset punktow kiedy podkrecisz go znacznie bardziej niz na Asusie :)

Co do tego Epoxa to jest w hurtowni Pronox

www.pronox.pl

i w sklepie internetowym Frazpc :

http://www.frazpc.pl/sklep/opis/5273//

cena 560 zl

narazie to najtanszy sklep internetowy gdzie znalazlem to mobo.

W innych koszt to ok 620 zl - np taki pazerny Komputronik.

acha ponowna uwaga co do Live - jestem w podobnej sytuacji co Ty bo tez chce kupic ta plyte Epoxa i mam SBLive - tyle ze ja go narazie zostawiam i porownam z dzwiekiem na plycie i dopiero wtedy sprzedam :)

tak radze zrobic i Tobie - za tego SBLive to nie dostaniesz wiecej niz 100 zl - kasa nieduza, jak za tak dobra karte dzwiekowa , lepiej zalatw sobie to 100 zl i jak Ci sie spodoba dzwiek na Epoxie to sprzedasz SBLive i wyjdzie Cie na to samo; jak Ci sie nie spodoba to zostawisz i bedziesz dziekowal sobie, ze masz go nadal i nie opyliles jakiemus fagasowi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no faktycznie masz racje z tym epoxem. :-) jest lepszy.

I dzieki za ten sklep frazpc.pl to mi wystarczy.

Co do dzwieku to moze i nie chcialbym sie tego pozbywac ale raczej nie bede miec wyjscia bo nie mam skad skolowac tej 100 na tego epoxa. Zalezy jeszze ile dostane za moja obecna plytke glowna (asus a7v) na allegro widzialem nawet 250 zł . Oraz 256Mb - kingston i 64 mb no name ale jak widac w opisie calkiem niezle sie krecily. Do tego ten live, rodzinne pieniadze (urodziny) i powinno styknac na plytke i 256 mb ddr`ów (bo procek kupuje jeszce w styczniu). Ja nie slucham na sluchawkach nigdy :) dzwiek to tylko od gier i filmow :-). Z przodu mam jakies glosniki (arcus) podlaczone do starego wzmacniacza unitry :) (ktory sam daje pewno wieksze szumy niz te karty na realtek`u) do tego srodek zwykl eglosniczki PRIMAX a tył to dwie 200W kolumny podlaczone do amplitunera technicsa 120W :D. Nom to tyle.......dzieki wszystkim za pomoc! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox ma magistrale max do 250 MHz Asus do 211 MHz 

Epox ma max. napiecie VCore ustawiane do 2,3 V zas Asus tylko do 1,80 V. 

limmero Asus ma takie cos jak overvolt co daje mu moznosc podnoszenia vcore do 2.0V jednak faktem jest ze Epox w o/c jest napewno lepszy. A co do magistrali to nie wiem czy nie jest to przypadkiem 227 mhz a nie 211 (nie wydaje mi sie zeby KT400 mialo wyzsze max fsb od nforce mowie tu o moim A7V8X)

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj blad zwracam honor limmero. Masz racje max fsb to 211 8O a vcore to sie troszkie pomyliles bo 1.85 czyli standard ale jestem zdziwiony myslalem ze a7n8x ma overvolta 8O a tu qpa. czyli ze nie ma nad czym sie zastanawiac tylko brac Epoxa8rda!!!!!

pozdro4all

lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pic polega na tym ze asus na nforce2 ma overvolta tylko slabego - do 1.85 tylko, rda+ ma do 2.2 i fsb do 250 w najnowszym biosie, ale jak komus wystarczy 1.85 ...;)

a tak btw niedlugo wychodzi nforce2 IGP czyli ze zintegrowanym mx440 jak komus potrzeba, a epox 8rda2+ ma miec serial ata i w ogole byc pelen wypas (cena tez wypas ;) ) i bedzie wczesna wiosna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...