Skocz do zawartości
kornographyc

Problem Z C'n'q

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dzisiaj zmieniłem mobo na Epoxa 8KDA3I rev 3.3 i kupiłem do tego Semprona 3000+, jednak mam problem z funkcją C'n'Q. Czy ktoś może mi odpowiedzieć czy moja płyta główna obsługuje tę funkcję? Nie mam takiej opcji w BIOS'ie (kwestia BIOS'u? - mam najnowszy). Schemat zasilania mam w Windows XP ustawiony na minimalne zarządzanie energią, ściągnęłem nawet sterowniki ze strony AMD i nic.

Zależy mi na tej funkcji, będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Jeszcze takie małe pytanie - czy rev 3.3 też jest dobry tak jak rev 3.2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakie masz zasilanie >3 fazowe ?? masz 3 cewki ,jakie masz opcje zmian napiec

VDD

Vcore

AGP

Vdimm

Vchpset

to ci powiem czy >>doble ogolnie slyszalem ze jest polepszona w stosunku do poprzedniej rewizji >>tez wlasnie zamowilem 3,3

jak bedzie Okej to sobie zostawie jak nie pojdzie na handel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Dzisiaj zmieniłem mobo na Epoxa 8KDA3I rev 3.3 i kupiłem do tego Semprona 3000+, jednak mam problem z funkcją C'n'Q. Czy ktoś może mi odpowiedzieć czy moja płyta główna obsługuje tę funkcję? Nie mam takiej opcji w BIOS'ie (kwestia BIOS'u? - mam najnowszy). Schemat zasilania mam w Windows XP ustawiony na minimalne zarządzanie energią, ściągnęłem nawet sterowniki ze strony AMD i nic.

Zależy mi na tej funkcji, będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Jeszcze takie małe pytanie - czy rev 3.3 też jest dobry tak jak rev 3.2?

C&Q będzie działało jedynie z jedną kością Ramu.(pojawi się stosowna zakładka w biosie)

Polecam poradnik Raptora A64 - Płyty, procesory, porównania = Poradnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XiAo_20 mam 3 fazowe zasilanie (przynajmniej na takie mi wygląda) - płyta wygląda identycznie jak tutaj.

Co do napięć to:

Vcore +0,35/-0,1

AGP 1,8V

Vdimm 2,8V :?

Vchipset 1,75V

Na nowym Sempronie 3000+ udało mi się wczoraj w nocy, operując mnożnikiem i szyną FSB osiągnąć 8x320 przy napięicu 1,55V. Mnożnik można ustawić nawet na 4x! :wink: Niestety w manualu opisany mam jakiś inny BIOS, a w moim nie mogę znaleźć jakiejś blokady na taktowanie pamięci (w BIOS'ie opisanym w manualu jest taka opcja <_< ). W tej rev. zmienili chyba kodek dźwięku, bo ten nie jest taki najgorszy :wink:

Piit dzięki! Rzeczywiście z jedną kością działa... ale niestety mam zajęte dwa banki pamięci :sad: W jednym temacie ktoś pisał (chyba o innym epoxie), że nie mogą być zajęte trzy banki pamięci do tej funkcji, a teraz już nie mogą być zajęte nawet dwa?! Dlaczego tak jest, nowy BIOS może coś wskurać? Przy wyłączonej funkcji C'n'Q wszelka zmiana mnożnika z poziomu Windowsa kończy się zwisem :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że gdy opcja C'n'Q nie jest włączona w BIOS'ie to każda zmiana mnożnika z poziomu systemu operacyjnego kończy się zawieszeniem komputera, przynajmniej jeśli chodzi o RMClocka, bo CristalaCPUID jeszcze nie próbowałem.

Gdybym wcześniej wiedział, że z funkcją C'n'Q będą problemy to nie brałbym Semprona 3000+, tylko jakiegoś niższego który i tak podkręci się tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kornographyc thx za info a wiec bez vmoda na RAM sie nieobejdzie

dobrze ze plytke juz mam w doma D:: teraz jakiegos sempa z mnoznikiem 9 musze dorwac>> radiatorki na ALL mosfety nalozyc

chipset widze ze pozadnie przylega duzy radiator wiec luz

mowicie ze beda problemy z 3x256MB ram kurka troche mnie to martwi

oby bylo OK inaczej trzeba bedzie sie ogladac za jedna koscia 512

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi