Skocz do zawartości
SilentManiac

Arcticcooling Silentium I Jej Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Pytałem już o ten zasilacz w tym wątku, ale niestety nie uzyskałem odpowiedzi, więc tutaj zadam już konkretne pytanie... :)

W obudowie tej jest zasilacz Seasonic o parametrach:

- 350W ciągłej mocy;

- 450W chwilowej szczytowej

- o ile dobrze pamiętam, 18A na +12V

Co ciekawe, producent pisze coś takiego:

Numerous in house and independant tests have proven that today's PC consumes at most 230 Watt (P4 3.8 GHz, Geforce 6800 Ultra).

W związku z tym mam pytanie, czy taki zasilacz jest w stanie uciągnąć następujący konfig:

- AMD Athlon X2 3800+

- 2 x GeForce 6800 GS

- dysk ok. 200Gb

- wypalarka DVD

- chłodzenie wodne (CPU, GPU, MB)

Jest to konfiguracja docelowa, obecnie chodziłoby to z:

- AMD Opteron 144

- 1 x GeForce 6800 GS (lub x800gto2)

- dysk 200Gb, wypalarka DVD

- chłodzenie powietrzne

Z proponowanych tutaj kalkulatorów mocy komputerów wynika, że druga konfiguracja powinna ruszyć bez problemów, pierwsza wypaśna będzie bardzo problematyczna...

Mam rację? :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zasilacz to Seasonic 350 W zrobiony dla AC. Jest bardzo wydajny i przy stresie napiecia trzyma jak skala (odchylenia max 1%). Polecam ta bude bo sam ja posiadam. Jestem z niej bardzo zadowolony.

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W związku z tym mam pytanie, czy taki zasilacz jest w stanie uciągnąć następujący konfig:

- AMD Athlon X2 3800+

- 2 x GeForce 6800 GS

- dysk ok. 200Gb

- wypalarka DVD

- chłodzenie wodne (CPU, GPU, MB)

Jest to konfiguracja docelowa, obecnie chodziłoby to z:

- AMD Opteron 144

- 1 x GeForce 6800 GS (lub x800gto2)

- dysk 200Gb, wypalarka DVD

- chłodzenie powietrzne

Ten zasilacz to Seasonic 350 W zrobiony dla AC. Jest bardzo wydajny i przy stresie napiecia trzyma jak skala (odchylenia max 1%).

|AMD Sempron 3000+, ASRock 939Dual-SATA2 rev. 1.05 bios P1.50, Patriot 2x512MB CL2.5 KH Dual, MSI GeForce FX 5900XT 390/700@475/785|

DarkArrow - nie chcę cię martwić, ale twój konfig jednak nieco mniej prądu bierze ;)

SilentManiac - przy docelowym obciążeniu zasilacz nie wytrzyma, słabszy konfig pociągnie (ale wiatraki będą chodziły w dużą prędkością).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest slabszy wiem... ale nie patrz na to proc jest podkrecony, a ten stary fx jest nawet bardziej zachlany na prad niz gf 6800 :P

Chce tylko powiedziec, ze ten zasilacz jest podobny do HuntKey'a 350 W, ktory wyciaga 400 W (posiada zapas mocy).

Zapraszam na zenfist.pl tam mozesz sobie poczytac o zasilaczach Seasonic. Kompa co masz teraz powinien uciagnac bez problemu, ale po ulepszeniu juz nie bedzie tak ciekawie. W tej budzie AC wieja na niego 2 wentyle AC (przewiewaja go). Sa na ceramicznych lozyskach (nie sa glosne).

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość maciekkk

imho to SLI i dualcore to może być za dużo... poza tym buda nie jest świetna, dużo 80tek... do normalnego kompa - owszem, ale do takiej konfiguracji... lepiej chiefteca i jakaś porządną zasiłkę - np seasonic 450W... ale jak tam sobie chcesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko trzeba dokladnie przemyslec... tez mialem wielkie obawy co do tego zasilacza w tej budzie, a okazal sie lepszy od mojego starego szefa 420 W, ktorego mialem w starym kompie. W pozniejszym czasie czeka mnie wymiana grafy wiec mam nadzieje, ze sie nie zawiode :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość maciekkk

Imho to zawalili zarówno w obudowie jak i zasilaczu te małe 8 centymetrowe wentylatory... brrr... gdyby były 12 to dawno bym tę budę kupił :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho to zawalili zarówno w obudowie jak i zasilaczu te małe 8 centymetrowe wentylatory... brrr... gdyby były 12 to dawno bym tę budę kupił :/

obudowa jest za mała na 120 i obawiam sie że wieksze pasywane chłodzenie sycle nina tam nie wejdzie

żeby zrobili za tą kase wiekszą bude BT bez zasilacza to bym pewnie kupił a ten gniotek ma tylko 2 miejsca 5,25 to sie ledwo 2 cdromy zmieszczą. a kieszeń na hdd ? albo jakiś panel? albo możliwość montażu zwykłego zasilacza to nie jest pomyślane wolał bym tego złotego dragona za 160zł

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obudowa jest za mała na 120 i obawiam sie że wieksze pasywane chłodzenie sycle nina tam nie wejdzie

120 faktycznie nigdzie nie założysz, ale z tyłu są 2x80 które przy obrotach mniejszych niż 120 mogą wyrzucić więcej powietrza (zależnie od sprawności wentyli, ale ArticCooling robi dobre wentylatory). Podobnie w zasilaczu mamy 2x80.

ten gniotek ma tylko 2 miejsca 5,25 to sie ledwo 2 cdromy zmieszczą. a kieszeń na hdd ? albo jakiś panel? albo możliwość montażu zwykłego zasilacza to nie jest pomyślane wolał bym tego złotego dragona za 160zł

Pomyślane to wszystko jest, bo nie każdy montuje mnóstwo napędów - zależy co potrzebujesz. Ja jeśli bym się zdecydował na nią, zamontowałbym tylko nagrywarkę i być może panel do sterowania wentylami (lub zbiornik w przypadku chłodzenia wodą). Kieszeń na dysk? Wolałbym dysk zewnętrzny na USB lub FireWire.

Jedyne co mnie martwi w tej obudowie to właśnie brak możliwości wymiany zasilacza, który (jestem teraz tego pewny) nie uciągnie dwujajowca + SLI. Mimo to obudowa wciąż mnie pociąga i mam ogromny dylemat.

A tak już zupełnie na marginesie - mam w tej chwili barebone i gdyby nie to, że jest na s478 (cięzko dostać na to p4 HT, poza tym to gorący procek) to bym się w tym bawił.

Bo dla mnie modding to wsadzić powerny sprzęt w małą obudowę - takie MINI wśród samochodów. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszkę już OT, ale odpowiem... :-)

Bo to wychodzi drożej... Buda + zasiłka ok. 400W + płyta główna (co jest odpowiednikiem gołego barebone) jest ok. 400zł tańsze, a otrzymuję znacznie więcej miejsca na chłodzenie wodne i inne elementy. Myślałem o zastosowaniu do barebone zestawu ThermalTake Rocket -0 dB(A) ale w sumie to już są kosmiczne wydatki, szczególnie że przy dobrej zwykłej budzie równie dobrze będzie się sprawować chłodzenie powietrzne. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi