Skocz do zawartości
waryniak77

Fx 5200 Ultimate

Rekomendowane odpowiedzi

mam kartę fx 5200 ultimate prolink( pixelview)

pisałem juz na forum o tym problemie ale zauważyłem że takie karty ja moja (identyczne) maja inny bios

np: nv34 p162-2n to jest mój bios

nv34 p162-1nz taka kupiłem i qrde też niemogą zmienić biosu a karta jest identyczna

ja wgrywałem bios to własnie rozpoznało ten problem i niezaktualizowało

pomóżcie co mam robic albo z jakimi parametrami mam wgrać bios

Są też inne oznaczenia do tych kart, więc sądzę ze bios podejdzie

wgrywam bios z parametrami nvflash -4 -5 -6 <naza biosu.rom>

kiedys miałem starszą wersję nvflash i skasowałem bios na karcie ( nvflash -e co oznacza erise (chyba tak sie pisze ???kasować)

bo aktualizacja niepozwalała zamienić biosu wiec go wykasowałem z myślą ze go wkońcu wgra :(

NIEZROBIŁEM KOPI BIOSU :(

pomóżcie proszę może można wgrać z innymi parametrami

a przy okazji co można wyciągnąc z tej karty moje ustawienia to 301/602 a oryginalne to 250/500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystko robisz na własną odpowiedzialność:

1. sformatuj dyskietkę z zaznaczoną funkcją "Utwórz sysk startowy systemu Ms-DOS" po WinXP.

2. Skopiuj na dyskietke nvflasha i CWSDPMI powinien byc w archiwum z nvflashem.

3. otwórz notatnik i wpisz "nvflash -b bios.rom" bez cudzysłowiów i wybierz zapisz jako wybierz wszystkie pliki i wpisz nazwe autoexec.bat i skopiuj na dyskietkę.

4. Uruchom komp z botowaniem z dyskietki uruchomi się i do pliku bios.rom skopiuje ci twój aktualny bios grafiki (na wszelki wypadek)

5. przenieś go z dyskietki i wrzuć bios który chcesz wgrać i wyedytuj autoexec.bat wpisując "nvflash -u -p bios.rom" gdzie bios.rom to nazwa biosu do wgrania (nalepiej pod nvflash 4.41) może sie ciebie zapytać czy napewno wtedy wpisz dużymi literami YES

i zacznie wgrywac nowy bios.

UWAGA!!! Wszystko robisz na własne ryzyko. Jak masz podkręcony komp to przywróć fabryczne ustawienia aby był stabilny i się czasem nie wyłączył.

Tyle :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi