Skocz do zawartości
Xenon_

i440 BX a FSB 143

Rekomendowane odpowiedzi

poprostu coś niewyrabia płyta procek ram itp. zmniejsz szyne tak bardzo aż komp bedzie stabilny, jeżeli to proc to zopatrz się w dobre chłodzenie i ewentualnie zwiększ (jeżeli nizwiększyłęś) napięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź czy masz w BIOSie wlaczony Cache L2.

I czy chodzi na Full czy Half Speed  :)

L2 włączone jak widać :lol:

Dołączona grafika

update : AGP taktowane mam 89Mhz czy to nie jest przyczyna restarow ?

Jaka wartosc jest dopuszczalna ? mile widziane linki ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A chyba pisałem Tobie ( nie pamiętam ) ,że jak masz proca z L2 cache na płytce obok proca czyli nie w samym procu to można ją łatwo spalić albo zablokować ( te pamięci nie są chłodzone !!), a co do AGP to głuwnie zalerzy od karty grafiki. Mój GF256DDr kisi nawet na 100 ale są grafiki co siadają już na 75 mhz . Na mojej płytce też mam 89 i nigdy nie było problemów . Restarty mogą być od tych pamięci L2 Cache.

Torpido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jestem pewien ...lepiej zjedź puki nie jest za pużni z FSB bo zjarasz L2 cache . Ona uciebie jest w postaci czarnych kostek obok proca i dlatego hodzi z połową częstotliwości bo wtedy nie umieli robić szybszych pamięci o strukturze kondensator tranzystor (tak jak SDR) .Pamięć L2 we wnętrzu uwczesnego proca ma strukturę tranzystor-tranzystor-tranzystor a umieszczenie w tamtych czasach jej we wnętrzu było technologicznie nie opłacalne. Brak chłodzenia i podwyrzszone napiecie spowoduje zjaranie twojego L2 wyobraż sobie co będzie jak puścisz pamięci na płycie nie na 3.3 v ale na 4 a FSB nie na 133 tylko na 150 i to bez chłodzenia . To nie odwracalna strata ..

Torpido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko musialby rozkrecic obudowe proca by dochlodzic L2 znajduje si eona z tylu procka i byc moze nei wyrabia (wlasciwie to praiw pewne)

agp to i 100 spoko wytrzyma ale zasada jak lepsza karta wieksze agp

nie spali sie nawyzej bedzie sie kislo (wisklo) przy odpalaniu jakiejsc zlozonej grafy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...