Skocz do zawartości
piwek86

Procek, Chlodzenie, Plyta, Pamiec I Grafika Pod Oc Do 4000zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pisze na tym forum bo potrzebuje waszej pomocy. Od dluzszego czasu nie interesowalem sie co nowego wychodzi na rynku komputerowym, a dwa miesiace temu wyjechalem do Anglii i jestem offline. Prosilbym zebyscie zasugerowali mi jakis zestaw, tak jak w temacie. Komputer ma sluzyc glownie do grania. Milo by bylo gdyby ktos tez napomnial cos o SLI. Wiem tylko tyle, ze plyty z ta opcja obsluguja dwie karty graficzne, ale jak z wydajnoscia i mozliwosciami podkercania to nie mam pojecia. Co do procesroa to podajcie od razu serie jakich najlepiej szukac, a RAMu minimum 1GB (2x512). Czekam na jakies sugestie i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie zastanawiam po co polecac komus dwurdzeniowy procesor skoro on pisze, ze wykorzystywac kompa bedzie glownie do grania... Nie takie jest zastosowanie dwurdzeniowek. A przynajmniej narazie nie wykorzystuja tego gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polece coś takiego:

Athlon64 3700+ SanDiego lub Opteron 144 s.939

Epox EP-9NPA+Ultra

PDP Patriot 2x1GB

GF7800GT

Seasonic S12-500

AC Freezer 64Pro

Razem: około 3700zł reszta które zostaje idzie na pokrycie kosztów przesyłki lub fajną bude.

Można się o GTX'a postarać biorąc opka i tego Tagana co @Mariusz radził

Edytowane przez Maciag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do procesora to juz decyzja podjeta i bedzie to San Diego 3700+. Szukac jakis konkretnych serii do krencenia czy wszystkie sa porownywalne? I czy ten AC Freezer 64Pro ktory podawaliscie nadaje sie do chlodzenia procka po OC? Cena mnie jakos nie przekonuje bo pamietam jeszcze Zalmany po 200zl...

Plytka to DFI Ultra-D lub SLI-D, zalezy ktore rozwiazanie jest wydajniejsze: 1x GeForce 7800 GTX czy 2x GeForce 7800GT? Co do pamieci, to jak wyzej wymienione Patrioty sie kreca? Moze warto dorzucic te pare stowek i wziac te? Wpadlem tez na pare postow w ktorych pisalo ze Patrioty zle wspolpracuja z DFI. Ktos cos o tym wie? Na koniec co bedzie lepsze: Seasonic S12 430W czy Tagan TG480W U22, bo kosztuja tyle samo?

Z gory dzieki za pomoc i podpisem sie nie sugerujcie bo tamten sprzet zostal w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do procesora to juz decyzja podjeta i bedzie to San Diego 3700+. Szukac jakis konkretnych serii do krencenia czy wszystkie sa porownywalne? I czy ten AC Freezer 64Pro ktory podawaliscie nadaje sie do chlodzenia procka po OC? Cena mnie jakos nie przekonuje bo pamietam jeszcze Zalmany po 200zl...

Plytka to DFI Ultra-D lub SLI-D, zalezy ktore rozwiazanie jest wydajniejsze: 1x GeForce 7800 GTX czy 2x GeForce 7800GT?

Z gory dzieki za pomoc i podpisem sie nie sugerujcie bo tamten sprzet zostal w Polsce.

Spójrz na moją sygnature, 2700 MHz a temperatura w granicach 32 stopni chyba najlpesza rekomendacja ( dodam jeszcze że buda to codegen i z tyłu budy jest cieniutki wyciąg ) Co do SLi to dwa 7800GT będą na pewno wydajniejsze od jednego X ale nie pamiętam ile smarków było, myśle że na aukcjach allegro znajdziesz pare ładnych porównań.

P.S JA mam chłodzenie NIE Pro więc wyniki jeszcze bardziej przekonują :)

Edytowane przez Shiningami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plytka to DFI Ultra-D lub SLI-D, zalezy ktore rozwiazanie jest wydajniejsze: 1x GeForce 7800 GTX czy 2x GeForce 7800GT? Co do pamieci, to jak wyzej wymienione Patrioty sie kreca? Moze warto dorzucic te pare stowek i wziac te? Wpadlem tez na pare postow w ktorych pisalo ze Patrioty zle wspolpracuja z DFI. Ktos cos o tym wie? Na koniec co bedzie lepsze: Seasonic S12 430W czy Tagan TG480W U22, bo kosztuja tyle samo?

Ramy to je te polece. AC Freezer 64Pro nadaje się do chłodzenia procka po O/C. Ultra-D da się zrobić moda na SLI więc po co przepłacać(ale z drugiej strony będzie po gwarancji) zamiast GTX bierz X1900XT i wykręć zegary do poziomu XTX'a.

Edytowane przez Maciag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To juz mamy San Diego, DFI SLI-D(R, Expert), GeForce 7800GT(druga dokupie w ciagu miesiaca), ale ciagle nie mam pamieci i zasilacza (Seasonic S12 430W czy Tagan TG480W U22). Co do pamieci to wpadlem na Allegro na te. Jak sie podobaja? Ta sama cena co te, ktore kolega podawal powyzej. DFI obsluzy je bez problemu, czy musze kupic DDR400?

Edytowane przez piwek86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem bez sensu brac 2x 7800 gt.Przeciez 1900xt bedzie szybszy a pozatym bedzie pobieral mniej pradu.Na twoim miejscu wzialbym teraz 1900xt i dfi z chipsetem do crossfire a jak masz kase na taki sprzet to za pol roku dokupisz sobie nastepna kartę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi