Skocz do zawartości
scibi

512 DDR SAMSUNG - POMÓŻCIE!!!

Rekomendowane odpowiedzi

ano wielkie THNX :D:D temacik zalozony calkiem ladny, ale to jeszcze nie koniec, wszystko sie zacznie jak zaczne testowac i sie z wami podziele sposytrzezeniami :):D ale czasu dupnie malo, jak cos to mysle ze dopiero w piatek cos powiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

scibi bez kitu napaleniec z ciebie :D, to całkiem jak ja :D. Hehe pamiętam jak miały do mnie rpzyjechać pamięci DDR400 Xterme'a to prawie się posikałem :D zrywając opakowanie :D. A tak btw to przez ciebie mój athlon ma teraz w stresie z 5C więcej ! :evil: :D . Więcej prosze takich topiców nie zakładać ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dostalem pamiec nastepnego dnia :))) koszty przesylki 28 zl z vatem :) Krecic kreci sie w miare, chodzi na 173 na maks timingi:) a mak co mi sie udalo wyciagnac to 201 Mhz :lol: Zamawiam chyba jescze jedna kosc 8) Jutro może zamieszcze wyniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FUCK!! nie wiem o co chodzi, czego to wina... na fsb 133 wszystko looz na CL2. gdy sobie wrzucilem marne fsb 140, to komp sie nie uruchomil!!! Wlacza sie, jest wykryta grafika na poczatku (widac) a potem monitor jakby przechodzi w stan czuwania... komp pracuje ale za cholere nic nie widac :(:( Musialem clear CMOS zrobic i chodze teraz na fsb133 i CL2... :(:( to wina tych "superowych" pamieci??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FUCK!! nie wiem o co chodzi, czego to wina... na fsb 133 wszystko looz na CL2. gdy sobie wrzucilem marne fsb 140, to komp sie nie uruchomil!!! Wlacza sie, jest wykryta grafika na poczatku (widac) a potem monitor jakby przechodzi w stan czuwania... komp pracuje ale za cholere nic nie widac :(:( Musialem clear CMOS zrobic i chodze teraz na fsb133 i CL2... :(:( to wina tych "superowych" pamieci??

jestes pewien, ze to przez te nowe ramy ? moze to stare nie wytrzymuja ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie nie jestem pewnien... jeszcze sobie wezme wyprobuje na samych samsungach, rozne timingi, fsb rozne dam i zobacze... ale czy takie sa objawy jak z ramem?? Jak na starych pamieciach wlaczylem timingi najostrzejsze to dzialalo wszystko tylko w windzie wywalalo, a tu zeby sie nawet nie wlaczylo... nie mam pojecia :(:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Sam byłem zainteresowany kupnem tych kości 512MB Samsung'a.

Okazało sie że mój kumpel je kupił no i wczoraj je dostał.

Po krótkiej rozmowie pozwolił mi je przetestować w moim domciu :D

Testy wykonywałem na moim mobo - Gigabyte Ga-7VAX na procku AXP 2000+ (Palomino :? )

No więc miałem na to ok 2 godziny - wziąłem sie do roboty.

Najpierw wszystkie timingi na standardowe i sprawdziłem jakimś programem (BurnInTest) czy wszystko gra. Okazało sie ze tak.

(A w Sandrze wyniki ok 2100MB i 2050MBs na wykresach)

Potem wziąłem se zmieniłem tylko Cl na 2.0 dalej na 333Mhz.

No i ... zonk :!: Zrestartowałem kompa a tu nawet do Biosa (ver F9) mi nie chce wejść. Włączyłęm kompa bez ramów a potem je wsadziłęm of course jeszcze raz. Odpalił.

Na wszystkich timingach na maxa odpalił mi w końcu z pamięciami na 266 Mhz. Wszystko gra do fsb 145 (dalej nie wiem bo mi chyba proc nie wytrzymuje - coś sie wiesza). Sandra - wyniki podobne do wyników powyżej na 333Mhz na standardowych ustawieniach.

Sprawdziłem potem pamięci na 400Mhz na cl 2.5 ... i komp odpalił.

Tylko ze te pamięci sie chyba jakoś dławiły bo w Sandrze wyszły fatalne wyniki (poniżej 1600MB/s oba wykresy).

Mówiąc szczerze liczyłem ze te pamięci będą ciut lepsze.

Ogólnie wyniki tego Samsunga 512MB są tylko troche lepsze od moich pamiątek 256MB Cl 2.5 no name z tym ze tych pierwszych jest 2 razy więcej :wink:

Co o tym wszystkim myślicie :?:

Teraz to już kompletnie nie wiem czy je dla siebie zamówić czy nie.

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a no ustawienie opcji nie, ale muszem wyjac stara pamiatke, no i sie pobawic, a teraz jest najgorszy moj tydzien w szkole i nawet na to nie ma czasu... :( ale jak juz powiedzialem wezme sie w piatek za testy czyli po jutrze... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Potem wziąłem se zmieniłem tylko Cl na 2.0 dalej na 333Mhz. No i ... zonk :!:  Zrestartowałem kompa a tu nawet do Biosa (ver F9) mi nie chce wejść.

To mi się nie podoba, moje Samsungi (kliknij na link poniżej) spokojnie radzą sobie z taktowaniem 356MHz (2x178MHz) przy CL2, a także z 400MHz (2x200MHz) po niewielkim podniesieniu Vmem, również CL2. Chociaż uzyskane rezultaty też mogą zależeć od płyty głównej... Mimo to raczej wstrzymam się z zakupem tych pamięci, podejrzewam że są to "przemalowane" Samsungi PC266, które również dobrze sobie radzą z 400MHz @CL2.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co włączyłem bez żadnych cudów i u mnie Sandra na A7V333 i TBird1,33 pokazuje tak:

Bank 0(1,2,3) 256MB DDR-SDRAM 7-1-1-1R 4-1-1-1W 2.0-3-3CL 2CMD

2x166MHz

Int/Float 2107/2023 MB/s

Będę kombinował dalej.

Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NetWalker - na 400Mhz uruchomiły się, ale nie do końca. Wyniki sa tragiczne bo płyta działa "w trybie awaryjnym" czyli przy standardowym taktowaniu pamieci (czyli by SPD) itd... A uruchomiła się w trybie awaryjnym bo pamieci poprostu nie wyrabiaja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ma od nowosci ustawione by SPD czyli ze co?? to jest tryb awryjny ?? moze jeszcze cos powiesz o tych ustawieniach w biosie...

'By SPD' oznacza, że timingi pobierane są z pamięci eeprom (taka mała 8-nóżkowa kostka na DIMM-ie), czyli są takie jakie zaleca producent pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...