adamek69 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Witam! Jak widać, jestem nowym użytkownikiem forum i jeszcze nikogo tutaj nie znam, mam nadzieję że w najbliższym czasie to się zmieni :) Z tego co widzę, wszyscy gonią jak psy za pomysłami marketoidiotów i producentów.... kupno dwurdzeniowych procesorów, 64bitowych platform, wymiana 3/4 komponentów komputera dla PCI-E.... wszyscy się napalili na sprzęt na sockecie 754/939, a tu boom.... w kwietniu premiera nowej podstawki AM2 bo panowie z AMD się obudzili że na rynku ddr2 jest. PORAŻKA! A przecież 939 miało być takie przyszłościowe :angry: <_< Strach pomyśleć co będzie w 2007r kiedy to intel wypuści ddr3... pewnie czeka nas (was :) ) przesiadka z AM2. I tak można w kółko. No, to były takie moje przemyślenia, teraz do rzeczy: Nie mam zbyt wiele kasy na modernizacje sprzętu (powiem wprost - w ogóle jej nie mam, bo jeszcze zbieram :) ) Otóż sprawa jest taka. Posiadam takowy sprzęt (zakupiony ~6lat temu): Płyta główna: ASUS A7M266 Procesor: AMD Athlon (k7) 1400MHz Karta graficzna: Gainward GeForce FX5600 64MB (niektórzy krzyczą że to zabytek i porażka. Mi wystarcza mi w zupełności, do niedawna pracowałem na gf2 mx400) Dysk: Maxtor DiamondMax 9+ 80GB RAM: 2x512MB HYNIX (oznaczeń nie podam bo nie pamiętam, ale z tego co wiem to są podatne na kręcenie) Chodzi o to, że procesor jest za słaby :( . Chciałbym wymienić go na AMD Ahlona 3200+ Barton, ale za tym idzie wymiana płyty głównej (obecna wyciągnie FSB max 133MHz, phi!!). Myślę nad zakupem ASUS A7N8X-XE + Barton 3200+. Co wy na to???? Nie chcę się pchać w jakieś nowe technologie typu ddr2/pci-e/amd64/amd64x2/pentiumD lub inne nowostki. Poprostu jest mi to niepotrzebne. Na codzień pracuję na Linuksie, więc z grami mam mało wspólnego (co najwyżej gram w Enemy Territory, Americas Army, jak kupue nowy proc to może liznę Quake4). Proszę o radę bo w głowie mam już kisiel :) Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejSnk Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) Chodzi o to, że procesor jest za słaby :( . Chciałbym wymienić go na AMD Ahlona 3200+ Barton, ale za tym idzie wymiana płyty głównej (obecna wyciągnie FSB max 133MHz, phi!!). Myślę nad zakupem ASUS A7N8X-XE + Barton 3200+. Co wy na to???? Nie chcę się pchać w jakieś nowe technologie typu ddr2/pci-e/amd64/amd64x2/pentiumD lub inne nowostki. Poprostu jest mi to niepotrzebne. Na codzień pracuję na Linuksie, więc z grami mam mało wspólnego (co najwyżej gram w Enemy Territory, Americas Army, jak kupue nowy proc to może liznę Quake4). Proszę o radę bo w głowie mam już kisiel :) Pozdrawiam! kup sobie Sempa 2600+ i Gigabyta K8NS Edytowane 8 Lutego 2006 przez andrzejsnk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIT3R.PL Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 ASRock K8 939Dual-SATA2 ULI M1695 (230 zł) + Sempron 3000+ OEM 64bit socket 939 (380 zł) = masz rozwiązanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Napisz dokładnie ile kasy chcesz przeznaczyć na to! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Chodzi o to, że procesor jest za słaby :( . Chciałbym wymienić go na AMD Ahlona 3200+ Barton, ale za tym idzie wymiana płyty głównej (obecna wyciągnie FSB max 133MHz, phi!!). Myślę nad zakupem ASUS A7N8X-XE + Barton 3200+. Co wy na to????ja na to, ze za cene samego procka masz praktycznie semprona64 z dobra plyta glowna, wiec nie wiem czy jest jakikolwiek sens pakowac sie w bartona. sempa podkrecisz, zainstalujesz linuxa 64 bitowego i jazda ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek69 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) Witam! Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi! Będę miał ~1200zł do wydania. OK, więc procesor sempron 3000+ 64bit 939, ale czy warto pchać się w "stary" socket 939 jeżeli za niedługo wychodzą nowostki takie jak AM2?? BTW. Jeżeli mówimy o zmianie płyty głownej to preferuje tylko ASUS/ABIT, proszę o porade co dobrać pod tego sempronka. Pozdrawiam. Edytowane 8 Lutego 2006 przez adamek69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peterka Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Przesiadka z socketA na socketA jest bez sensu. Po prostu socket754 oferuje wiekszą wydajność za porównywalą cene. Nowe Bartony są bardzo drogie i lepiej za to kupić semprona64. Jeżeli jeszcze mógłbyś wsadzić bartona/Thoroughbreda do swojej płyty to by się to kalkulowało jakoś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 OK, więc procesor sempron 3000+ 64bit 939, ale czy warto pchać się w "stary" socket 939 jeżeli za niedługo wychodzą nowostki takie jak AM2??Czekać można do usranej śmierci, ma być w kwietniu niby <_< BTW. Jeżeli mówimy o zmianie płyty głownej to preferuje tylko ASUS/ABIT, proszę o porade co dobrać pod tego sempronka.ASRock dual sataII to jest bardzo dobra płyta, stawiam ją zaraz po dfi i epoxie, ale jak brać pod uwage cene i możliwości wygrywa ze wszystkimi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1xxx_xxx1 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 BTW. Jeżeli mówimy o zmianie płyty głownej to preferuje tylko ASUS/ABIT, proszę o porade co dobrać pod tego sempronka. O ile mi wiadomo, to Asrock to ta sama firma co Asus. Asrock ma poprostu produkować tanie płyty. Polecam zestaw Asrock K8 DUAL&SATA II i Semprona 3000+ s.939 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 O ile mi wiadomo, to Asrock to ta sama firma co Asus.To chyba coś takiego jak labtec i logitech, asrock nie jest zły, bierz i nie narzekaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek69 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) Odnośnie ASROCK 939DUAL-SATA2. --> Na jednym z forum TG [http://stores.tomshardware.com/rating_getp...580/id_type=M// ] przeczytałem: "Strengths: Price, bios options, dual video option with no sacrifices, future cpuupgrade port (M2)" "Strengths: Excellent price vs other socket 939 boards. Has AGP and PCI-E X16 slot. Also upgrade port for future AMD M2 socket." "Strengths: 939 socket is ready for next upgrade" Podobnie jest w kilku innych postach! Co to oznacza?? Że płyta wspiera socket AM2 (po upgrade biosu albo siak?)?? Pozdrowka. Edytowane 8 Lutego 2006 przez adamek69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) prawdopodobnie jesli wyjdzie AM2 to Asrock wypusci nowy bios i wprowadzi do sprzedazy jakis modul/przejsciowke z 939->AM2. jesli sie nie myle to Asrock mial podobny patent z jakas plyta na socket 754, gdzie mozna bylo "zupgrade'owac" ja do 939. Edytowane 8 Lutego 2006 przez tomos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek69 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) Witam! W związku z tym iż dostałem gwarancje że będę miał więcej kapuchy do wydania na sprzęt, złożyłem nowy zestaw, intelowski. Intel Pentium D 920 (S775) 2.80 GHz (2x2MB cache) tray LUB Intel Pentium 4 650 (S775) 3.40 GHz HT (2MB cache) BOX + Asus P5WD2-E Premium Intel 975X LUB Intel D955XBKLKR Black Creek LAN + Raid + IEEE-1394 bulk Co Wy na to?? Jaką kombinacje mi polecacie?? Do AMD jakoś nie jestem przekonany, ze względu na ich zmiany z tymi podstawkami <_<. Będę się musiał jednak liczyć z kupnem karty graficznej na PCI-E i wymianą RAMu. Jakie karty (oczywiście nvidii) polacacie i jakie kości wziąć pod tą płytę? Pozdrawiam! Adamek69. Edytowane 9 Lutego 2006 przez adamek69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Będę się musiał jednak liczyć z kupnem karty graficznej na PCI-E i wymianą RAMu. Jakie karty (oczywiście nvidii) polacacie i jakie kości wziąć pod tą płytę?Za dużo zachodu, nie wiem czemu jesteś taki uparty (bez urazy), nie ma co brać intela skoro amd kopie go w grach jak leci <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Jeśli to ma być do gier to tylko AMD. Widzę, że na proca i płytę przeznaczasz ok. 2000 zł, więc polecam Opertona 165 i DFI LanParty nF4 Ultra-D. Powiec, ile masz jeszcze kasy na resztę, czyli grafę, RAM, zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...