Nargil Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) W koncu zalozylem sobie wode w kompie. Zastanawialem sie czy umieszczac tutaj topic, bo jest to tylko wersja testowa, a potem bede troche przerabial uklad. Calosc prezentuje sie tak: To pudelko od motoroli na dole miesci w sobie dysk z homemade blokiem (fotki strzele przy rozbiorce) opatulony gabka akustyczna ( taka jak na tylnej i przedniej sciance ). Poczatkowo chcialem to zrobic z plyty hdf, ale troche mi jej zabraklo ( mialem tylko taki odpad z hurtowni ). Moze do rev 2 zrobie to tak jak planowalem. Pompka jest podlaczona troche na dziko. W rev 2 chce z lewej strony wkrecic kolanko (lub luk) 1/2" i umiescic ja zupelnie przy tylnej sciance w jakims koszyku. Bloczek to prison pro. Jedna sruba sie ciezko dokreca (cos z gwintem). Za to nalezy sie kynkowi solidny klaps ;P Nagrzewnica wyglada obskurnie na zdjeciu ( wynika to z faktu ze zdjecie wyszlo bardzo ciemne i kontrast/jasnosc/poziomy zostaly przeze mnie podbite w programie graficznym ). Shroud jest zrobiony z hdf'u 3mm. Z przodu siedzi fander 120. Niestety nie wiem na ile obrotow go puscilem bo przewod za krotki by go podlaczyc do gniazda z monitoringiem obrotow. W kazdym razie prawie @minumum. Generalnie nagrzewnica daje rade, ale w rev 3 ( gdy zmienie grafika na taka ktora w passive nie hula ) dokupie bix'a i dam go na tylna scianke nad zasilaczem. Wezyki to jakies tam tanie za ~1.30zl/m. Troche latwo sie zaginaja. Temperaturki prezentuja sie tak: Pasta to tylko zwykle srebro za 4 zl, wiec moznaby troche zjechac. Dla porownania na zalmanie 6000alcu @low ( i tak byl duzo glosniejszy od fandera ) mialem do 65/78 (dioda/anti burn shield). Zatem mam ~23 stopnie mniej na cpu. Temperatura nieobciazonego dysku na pajaka wynosila 39*, wiec mysle ze 44-45* (45 tylko przez chwile sie pojawilo) nie bedzie dla niego zabojcza temperatura. Edytowane 8 Lutego 2006 przez Nargil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 po 1 nie ma fot... po2 w wc bardzo istotna jest pasta pod blokami i takie "srebro" za 4zl mozę dać w efekcie wydajnosć dobrego ac a nie wc...zwłaszcza w stresie... Bęą foty to reszte popodziwiam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Fakt - bez fot, to nie zaklada sie tematu o WC :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) omg ludzie... fotki byle przed chwila jak postowalem, ale ... zniknely :D W ogole to przy edycji to forum zmienia bbcode na html, a html traktuje jakozwykly tekst i wychodza wtedy glupoty. Aha jeszcze jedna rzecz ktorej nie opisalem - trojnik. Niestety w sklepie nie mieli skrecanych i zmuszony bylem kupic wtykowe ( z zastrzezeniem ze moge oddac ). Moze jestem beztalenciem, ale przez to $#%$ dwa razy z dna obudowy zrobilem basen :P. Poza tym zastanawiam sie czy w rev 2 nie dac drugiego trojnika z drugiej strony nagrzewniczki. Strasznie ciezko sie odpowietrza. Jak sie potrzasnie babelki wylatuja, leca przez pompke, blok, hdd i znow wlatuja do nagrzewnicy gdzie zostaja. Co do pasty. Miedzy idle po starcie systemu a stres 7* Moim zdaniem do tego procka nie bardzo warto inwestowac w paste. Cudow z niego nie bedzie, a priorytetem byla cisza. Predzej dodam jakiegos bix'a bo plynaca woda jest dosc ciepla. Edytowane 8 Lutego 2006 przez Nargil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 wc fajne, ale chyba sam wiesz że jeszcze duuuużo rzeczy do poprawy jest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Jak dla mnie Wc jest okay, nie ma okna pewnie, wiec po co ma byc ladna chlodniczka. imo jest okay, zamonyuj tyylko jakos pompe i koniec ;] cos ma w sobie to wc, ze mi sie podoba nie wiem dlaczego ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 No całkiem w porządku kibelek, jak założenie mbyła cisza to chyba układ spełnia swoje zadanie w 100% Na focie za duzo nie widać ... ale tak sie zastanawiam czy w budzie jest jakiś pusty otwór na wentyl przez który powietrze by mogło być zasysane do środka. Bo jeżeli dobrze rozumiem to ten fander na froncie wypuszcza powietrze na zewnątrz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) wdmuciach!e z zewnatrz do srodka budy przez nagrzewnice. Fakt faktem w budzie cieplej, ale generalnie woda jest przez to lepiej chlodzona Edytowane 8 Lutego 2006 przez Nargil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 wdmuciach!e z zewnatrz do srodka budy przez nagrzewnice. Fakt faktem w budzie cieplej, ale generalnie woda jest przez to lepiej chlodzonaNa a to cieplejsze powietrze ma jakies ujście? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) Poki co otwarty bok obudowy ;P A jak zamkne to zobaczymy. Zawsze jest zasilator 3x fan. Ten fander na low az tak nie wieje :) Z czasem jak juz pisalem dam cos ze stajni bix na tyl/top za zasilaczem. Zastanawiam sie tez nad fanderem 92 w miejsce gdzie na tylnej sciance jest pianka. Zalman 92 tam pasuje idealnie, ale jest za glosny :) edit: wyciagnalem filtr przeciwkurzowy (dosc gruba gabka/pianka) sprzed fandera i zyskalem pare ladnych stopni: Edytowane 8 Lutego 2006 przez Nargil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dresik.pl Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 co to jest za pompka?? Model - ewentualnie gdzie dostać i za ile:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellon Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 (edytowane) No to jest taka c.w.u. odrazu przez Ciebie przekreślona, bo "podobno cieżko się odpowietrzają" :wink: Leszno 15Wr14C na Allegro ceny różne od 185 do 260 zł. Jest to to samo co Grundfos UP 15-14B. http://www.allegro.pl/item106158237_pompa_..._lata_gwr_.html http://www.allegro.pl/item106677163_pompa_..._up_15_14b.html Akurat jest sytuacja na allegro że Grundfos jest Tańszy od Leszno, ale to różnię bywa. Czasami mozna Leszno bez gwarancji i faktury nową dostać za 185. Aż z edytowałem posta, ale sory nie chcę być nie uprzejmy ale czy przeczytałeś temat: „Nareszcie Cicha Pompka !” tam jest zgromadzona cała wiedza związana z tematem, opisane doświadczenia szeregu użytkowników z różnymi typami pompek na przestrzeni wielu lat. :rolleyes: Edytowane 27 Maja 2006 przez bellon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 tylko ta pompka powinna pracować w poziomie bo zaniedługo będzie głośna jak cholera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...