THORGAL Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Co bylo powiedziane to bylo Ja mam co mam i sobie chwale A niby skad ta wiadomosc ze pamieci 400 nie beda standardem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Kt 400 jest poronione i niedopracowane , malo kto to kupuje przesada wg mnie z ta krytyka kt400 - jesli za ta sama cene mialbym wybierac pomiedzy mobo na kt333 a kt400 to wzialbym nowsze ewidentnie. kt 400 nazwalbym uwspolczesnionym kt333 z dodaniem paru bajerow - lepsza przepustowosc v-link,AGPx8, lepszy uklad dzwiekowy niz na kt 333 :) a co do plyt na kt400 to wg mnie najlepszy gigabyte 7vax - cenowo i wydajnosciowo na kt333 - Soltek drv5 a jesli cos bardziej przyszlosciowego to nForce2 - niestety duzo drozszy od mobo na kt400 :-/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Ludzie tu <span style="color:red;">[ciach!]</span>l*** o kt400 i o ich problemach.A ja jakoś niemiałem z nią problemu.Odrazu jak kupiłem, wsadziłem wszystko, odpalam i gra gitara.Zaro niestabilności.Dobrze Szymon że wstawiłeś te fotki, może niektórzy zrozumieją co nie co..... Ogólnie polacam bo jestem bardzo zadowolonym urzytkownikiem. swiete slowa Fumfel (zreszta sam Ci polecalem to mobo G7VAX). w testach na prawie wszystkich portalach zarowno zagranicznych jak i naszych ta plyta jest rekomendowana i zebrala najlepsze recenzje i bila w testach o pare punktow plyty na kt400 takich firm jak asus i abit w tym takze mobo na kt333 :P co do samego kt333 to ten uklad to juz przeszlosc i muzeum - VIA juz tego nie produkuje - w miejsce kt333 wkladaja lekko wykastrowana wersje kt400 tak zeby posiadal ta sama specyfikacje co kt333. zdejmujac wiec radiator z chipsetu plyty na kt333 mozna wiec sie lekko zdziwic i zobaczyc napis kt400 :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 forum przegladalem dokladnie w zwiazku z tymi gigabyte`ami i mieli tam ludzie problemy ale nie weiele i raczej smieszne. Nic powaznego...fumfel - przyklad zadwolonego user`a :D. Po za tym zerknij na te testy na benchmarku.pl plyta dostala 5 na 5. W necie z reszta jest tego wiecej , po za tym podkreslam ponownie CENE tej plyty. Co do asusa to faktycznie tez czytam tu i ówdzie ze ten na kt400 nie spisuje sie najlepiej. Gorzej niz GIGABYTE na pewno :P problemy swiezo kupionego modelu z fabrycznym (czyt. starym) BIOSem to zawyzony odczyt napiecia Vcore i bodajze temp. ; najnowszy BIOS wniosl wiele poprawek np do opcji Top Performance wywolujacej niestabilnosc u niektorych uzytkownikow. takie problemy to zadne problemy- ja przynajmniej nie natrafilem na jakies powazne uchybienie. Jedyne co mnie martwi to tylko poziom nagrzania mostka poludniowego bo jest dosc cieply no ale byc moze to normalna temp tego southbridge 8235. co do Asusa to zdecydowanie za drogi , zreszta wszyscy inni konkurenci rowniez wliczajac Epoxa, Solteka, Microstara,Abita a po co przeplacac skoro za znacznie mniejsza cene Gigabyte oferuje przewaznie wiele wiecej niz konkurencja np LAN 100 mb i na dobitke to jeszcze wymiata wydajnosciowo rywali. w Komputroniku w promocji byla jakis czas temu najbardziej wypasiona wersja - GA7VAXPU z Serial ATA, RAID i Firewire + LAN 100 mb za 595 zl - za to samo wyposazenie u innych producentow placi sie prawie tyle co druga plyta wiec delikatnie mowiac NIECH SPADAJA :P Gigabyte na KT 400 rulez :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 jestem co raz pewniejszy tego gigabyte`a :-) teraz tylko czekam na kase i kupuje :D THORGAL - jak pisalem widomosc o KT400 byla na www.benchmark.pl -skad dokladnie to CI juz nie powiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 forum przegladalem dokladnie w zwiazku z tymi gigabyte`ami i mieli tam ludzie problemy ale nie weiele i raczej smieszne. Nic powaznego...fumfel - przyklad zadwolonego user`a :D. Po za tym zerknij na te testy na benchmarku.pl plyta dostala 5 na 5. W necie z reszta jest tego wiecej , po za tym podkreslam ponownie CENE tej plyty. Co do asusa to faktycznie tez czytam tu i ówdzie ze ten na kt400 nie spisuje sie najlepiej. Gorzej niz GIGABYTE na pewno :P Ja też jestem bardzo zadowolony :) Jak na tą płytę to takie FSB chyba niezłe jest ?? zawyzony odczyt napiecia Vcore i bodajze tempCo do vcore to zawyża na Palomino na TBred jest już dobrze, a temperatura wydaje się w normie - biorąc pod uwagę odczyt z diody termicznej. I jeszcze jedno Vcore - AUTO - 1,59V, 5% - 1,69V, 7.5% - 1,78V, 10% - 1,87V. Czyli wygląda na w normie stepping A0 ma 1.6V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dunaj Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 No proszę co się stało, nagła akceptacja KT400, aż nie chce się wierzyć,- przecież jeszcze nie dawno to był syf :):):), może jak niektórzy dowiedzieli się, że ich KT333 to wykastrowane KT400 to zmiękła im rura :):):) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 8O - takie FSB by mnie zadowloalo :-) dobre pamięci :-) kurde ten AIUGA faktycznie ma odblokwany mnoznik :-) ja nadal w to uwierzyc nie moge :P to jest ten procek prawda? tak off-topic po co CI ten longhorn :-) sciagnalem to kiedys nagralem i waliło sie rowno ;-)...chyba ze masz jakas nowsza wersje...to byla alpha iles tam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 8O - takie FSB by mnie zadowloalo :-) dobre pamięci :-) kurde ten AIUGA faktycznie ma odblokwany mnoznik :-) ja nadal w to uwierzyc nie moge :P to jest ten procek prawda? AIUGA, pamieci to SEITEC DDR333 - chodza na 422 2-2-6-2-2, ale powyżej FSB195 po restarcie zgłasza że był błąd rejestru i odtworzono z kopii zapasowej - jak zmienie ram na DDR400 to się wyjaśni czy wina pamięci czy płyty tak off-topic po co CI ten longhorn :-) sciagnalem to kiedys nagralem i waliło sie rowno ;-)...chyba ze masz jakas nowsza wersje...to byla alpha iles tam. To jest XP SP1 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Tak właśnie Limerro mi doradzał kupna tego mobo.No cuż można powiedzieć że jestem mu dłużny piwo :) Raptor rzeczywiście ładnie go wykręciłeś :) Też tak bym chciał... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Aha jeszcez jedno Raptor.Kręcisz proca tym programem easyTune4?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 i w biosie i easy tune4 - w tle pracuje seti jak coś jest nie tak to w chwilę po podkręceniu widzę - zwis :D. Jeżeli chodzi ok to wrzucam ustawienia stabilne do biosu i dalej zabawa przez ET Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Jakoś ja się boje tego programowego podkręcacza :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 uwazam ze kt400 to jest to samo co kt333, szczegolnie jezeli obadywa chipsety pracuja przy mostku poludniowym 8235 - jedyna roznica to chyba obsluga agp 8x bo v-link przy tym mostku na kt333 ma tez 533mb/s, a do obslugi ddr400 to moja plyta na kt333 jakos tak przypadkiem takie pamieci tez obsluguje........ wcale nie twierdze ze kt400 jest gorsze, ale nie uwazam ze jest takie duzo lepsze - dla mnie sa to praktycznie rozwnozedne chipsety i przy kupnie nowej plyty powinna decydowac cala konstrukcja a nie chipset (jednak jak bym kupowal plyte to pewnie byla by na kt400 - no bo w sumie numerek wyzej i nowsza :P ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 to nie jest softwareowy - on kęci tak jak bios Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 czemu fajna sprawa :-) tylko wydaje mi sie ze sam windows moze glupiec i niektore ustawienia mogly by dzialac ale bezposrednio z biosu a przesz ET nie. Ale mnie sie ta zabawka podoba. Raptor te pamieci SEITEC drogie sa? :-) i wiekszosc sie tak kreci? czy miales po prostu farta :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 wcale nie twierdze ze kt400 jest gorsze, ale nie uwazam ze jest takie duzo lepsze - dla mnie sa to praktycznie rozwnozedne chipsety i przy kupnie nowej plyty powinna decydowac cala konstrukcja a nie chipset (jednak jak bym kupowal plyte to pewnie byla by na kt400 - no bo w sumie numerek wyzej i nowsza :P ) no tym bardziej jezeli mozna kupic gigabyte`a za 400 zł z calkiem nie zlymi mozliwosciami na KT400 :-)...naprawde fajna ta plytka. Mam nadzieje ze w praktyce tez bedzie mi sie tak dobrze sprawowac jak WAM ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 czemu fajna sprawa :-) tylko wydaje mi sie ze sam windows moze glupiec i niektore ustawienia mogly by dzialac ale bezposrednio z biosu a przesz ET nie. Ale mnie sie ta zabawka podoba. Raptor te pamieci SEITEC drogie sa? :-) i wiekszosc sie tak kreci? czy miales po prostu farta :P Chyba miałem farta z pamięciam - a co do kręcenia to można niezłe numery wycinać - w biosie masz np. zakresy fsb 100-132,133-165,166-250 w zależności jak zworki ustawisz. I np przy 133-165 można za pomocą ET ustawić 170 i chodzi :) wiadomo że PCI i AGP są już na 42 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 raptor mam do ciebie pytanko/prosbe kiedys widzialem zdjecia na tomshardware.com z testami plyty GA-7VAX i tam na laminacie byla tabelka ze mozna ustawic fsb za pomoca tych przelacznikow na 100/133/166/200mhz :twisted: czyli na chlopski rozum powinno wlanczac dzielnik 1/6 (na kt400 ?? moze jakas blokada fsb/pci/agp sam nie wiem ) ja na swoim laminacie mam tylko ustawienia 100/133/166 (kiedys zapodalem ten topic i u innych tez bylo tak samo :( ) mozesz ustawic zworki na to nieopisane ustawienie i zobaczyc czy sie zbotuje ? moj proc ma niestety zablokowany mnoznik i troche ciezko mi sprawdzic bo 10.5 x 200 to nie wstaje ;) link do tego zdjecia z tabelka http://www6.tomshardware.com/cpu/20020821/...thlonxp-08.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 raptor mam do ciebie pytanko/prosbe kiedys widzialem zdjecia na tomshardware.com z testami plyty GA-7VAX i tam na laminacie byla tabelka ze mozna ustawic fsb za pomoca tych przelacznikow na 100/133/166/200mhz :twisted: czyli na chlopski rozum powinno wlanczac dzielnik 1/6 (na kt400 ?? moze jakas blokada fsb/pci/agp sam nie wiem ) ja na swoim laminacie mam tylko ustawienia 100/133/166 (kiedys zapodalem ten topic i u innych tez bylo tak samo :( ) mozesz ustawic zworki na to nieopisane ustawienie i zobaczyc czy sie zbotuje ? moj proc ma niestety zablokowany mnoznik i troche ciezko mi sprawdzic bo 10.5 x 200 to nie wstaje ;) link do tego zdjecia z tabelka http://www6.tomshardware.com/cpu/20020821/...thlonxp-08.html próbowałem - nic z tego - nie działa - a tabelka była na VAXP - z tego co czytałem gdzieś też nie działa - pewnie przygotowali laminat pod KT400A stąd ten opis zworek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 albo bios specjalnie urypali bo znalazlem cos takiego "Gigabyte (GA-7VAX) turns out to be the overclocking pro - it is the only board to offer the option of running the Athlon at 200 MHz FSB without simultaneously overclocking PCI and AGP." i jeszcze z jakiegos forum "RAM speed: as I understand it, the whole 333 vs. 400 thing is a bit tricky. In most reviews I have come across Athlon boards are first tested at or around 166/166MHz (bus/ram). Then the ram speed in KT400 boards is bumped up to 200 while the system bus stays at 166 - this is supposed to be a "400" mode. The buses become asynchronous, which means that more ofter than not signals do not arrive at the same time. Although the theoretical memory bandwidth has increased, the waiting to synchronise with the other bus actually slows the system down. It is a bit like commuting with an interchange. If the connecting trains suddenly start departing more often, the travel actually takes you longer because they are out of sink and you waste time waiting. A "synchronous 400" mode with 200MHz system bus and 200MHz memory is the best there is, but very hard to achieve. For starters you need an unlocked Athlon XP and not many people can be bothered dicking around with the cpu bridges anymore. What I am getting at is that running KT400 boards at 166/200 does not make sense. Much better to stay at 166/166 and tweak the ram timing settings in the bios. ' a to jest o pierwszej wersji na kt400 (thg).... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 A ja powiem tak :) Asusa bez sensu kupować. Zbyt przereklamowane płyty i zbyt drogie ... Kup albo GigaByte GA-7VAX za około 430zł lub za około 370zł DFi AD77Pro. Obydowie płyty na KT400. Bardzo dobre dla "podkręcaczy" i bardzo stabilne i po bardzo atrakcyjnych cenach ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 A ja powiem tak :) Asusa bez sensu kupować. Zbyt przereklamowane płyty i zbyt drogie ... Kup albo GigaByte GA-7VAX za około 430zł lub za około 370zł DFi AD77Pro. Obydowie płyty na KT400. Bardzo dobre dla "podkręcaczy" i bardzo stabilne i po bardzo atrakcyjnych cenach ... Ten gigabyte jest do [gluteus maximus]. Moj kumpel go ma i chce sie ga jaknajszybcviej pozbyc. jest tyle problemow ze stabilnoscia ze hej. W dodatku zawyza mu napiecia i temperatury!!!! Plyta jest SUX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 sam jestes SUX niech sobie kolego bios nowy wgra u mnie 1600+ i GA-7VA chodzi od 3 miesiecy na fsb 166 i zero problemow jak dla mnie ma male mozliwosci podkrecania (GA-7VAX jest troche lepsze bo ma zmiane mnoznika ) no ale duzo wiecej na AC i tak bym z tego proca nie wyciagnol plyta za 390zl i proc za 270zl (teraz pewnie jeszcze taniej ) i od 3 miesiecy mam athlona 2100+ na fsb 166 na AC jak dla mnie super :twisted: prosta ale wydajna i stabilna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 a GA-7VAX kosztuje nie wiele wiecej , wstawiam 1700xp AIUGA i mamy jeszcze wiecej :-) za nie wielką sumę. tak jak raptor :-) Sheep - jestes w zdecydowanej mniejszosci :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 szymon jesli zdecydowałeś sie na gigabyte to zapewne bardzo dobry wybór.sam miałem kiedys ga7vrxp(kt333) i złego słowa powiedziec nie moge Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 tak prawdopodobnie zdecydowalem sie :-) po za tym bede miec wiecej kasy na ddr`ki jak kupie ta plytke. A pamieci tez hccialbym jakies dobre. Ale chyba 2700 co nie (kingstony np. albo samsungi) ? bo te DDR400 to podobno zbedny wydatek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 ja bym nie lykal KT400 niby co w nim przyszlosciowego?? AGP 8X ktore to jest tylko i wylacznie chwytem marketingowym a nie daje zadnego przyspieszenia??? Ja bym lykal na KT333 i tu klania sie Epox 8k3a najlepiej z "+" ma raid :) A jak chcesz jakies bardziej przyszlosciowe rozwiazanie to powinienes raczej pomyslec nad nForce2 Epox i Asus juz maja na naszym rynku swoje plytki z wlasnie tym chipsetem :) dobrze gadasz, dac ci wodki :wink: :Pracja a wódy raczej dużo :D BTW Czemu kupa luda używa MSI KT3 ULTRA :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 ja bym sie teraz jeszcze zastanawial nad kt 333 jak agp 8x cie nie interesuje , vlink 533 jest w nowych 333 chyba no i proc tez pojdze bez problemu na 166 razem z pamiecia na 333 a za 450zl mozna dostac wypasiona plyte od msi :) MSI KT333 ULTRA2-BR http://www.polbras.com/cgibin/shop?info=ms...er&sid=7cf155a3 wydajnosc pewnie podobna co gigabyte a ma Bluetooth :twisted: , Raid i irde na plycie(gniazdko do podlaczenia irdy , gigabyte nie ma jak sie chce irde to trzeba przez coma podlanczac ) ;) dokupic oddzielnie bluetooth +raid +irda (taka podlanczana do coma) kosztuja pewnie z 400zl ja bym teraz bral ta plytke zamiast gigabyte , wyposazeniem bije ja na glowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 gigabyte ma wszystko czego mi trzeba :-) ani bluetooth, ani raid a podczerwien to juz wcale :-) nie jest mi potrzebne. Chce tania , WYDAJNa , nawet dobra do OC plytke na KT400 :-) i wlasnie GA-7VAX wydaje mi sie najlepsza. CIezko bedzie mnie teraz odwieźć od tego typu. Jedyne co mnie martwi to ten wiatrak na chipset, nie wiem czy nie wymienie go na wiekszy radiator czy cos...nie lubie dodatkowych decybeli w kompie :-) mozna go zwolnic jakos programowo? i dac np. wiekszy radiator? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...