Rosio Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Cytat Czemu kupa luda używa MSI KT3 ULTRA czemu bo to sa fajne plytki a i stosunek cena/wydajnosc odpwiedni ale znalazlem w niej pare minusow dla harcore overclockerow: zasilanie 2 fazowe a nie 3 fazowe przez co napiecia sa troche dziwne (trzeba miec naprawde porzadna zasilke zeby napiecia byly rock stable) no i max Vcore do 1,85V (niby wszyscy o tym wiedza ale to jest minus) no i jeszcze ze Vcore mozna ustawic max o 0,1V wiecej niz ustawienia defaultowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Kłócicie sie o nic chłopaki ;) Żadne mobo teraz nie jest bez wad (jeśli chodzi o OC) ! KT333 ma buga i powyżej 200 występuje zjawisko "AGP tearing" czyli maksymalne artefakty mimo, że na KT400 ta sama grafa może pracować. KT400 ma kaszanienie się dysku powyżej 200. Jedno i drugie wypada nieco blado przy nForce2 jeśli chodzi o wydajność. nForce2 ma jednak buga, albo teraźniejsze moba są niedopracowane bo stabilność przy 200+ kuleje i podobno strasznie system dostaje czkawki przy fsb200+. Tak w skrócie 8) Co by nie gadać nie ma ideału. Jak nie przekracza się fsb=200 to nie ma znaczenia jaki chipset. Ważna zaś (dla OC i dla mnie) jest marka, dostępne napięcia, odczyt temp z diody, generalnie jakość i to co lubię najbardziej to mnogość opcji w BIOS'ie ;) . Myślę jednak, że KT400 jest nowocześniejszy i mimo, iż wszyscy opierdzielaja go za v-link to ma on możliwość opcji "bus parking" i jeśli producent mobo to wykorzysta to transfery dyskowe wzrastają znacznie jeśli chodzi o poprzedników. Dawałem niedawno linka do wyniku mojej macierzy w Sandrze, on mówi sam za siebie. Dodam tylko, że w codziennym działaniu system windows najbardziej (oczywiście jeśli mamy odpowiednią ilość RAM'u ;) ) zyskuje na szybkości działania z powodu wysokiej wydajności podsystemu dyskowego ! Takie moje 3 grosze ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 raptor mial 212 Mhz`ów o ile sie nie myle :-) na GA-7VAX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Cytat raptor mial 212 Mhz`ów o ile sie nie myle :-) na GA-7VAXA przeczytałeś, że powyżej 195 ma błędy w rejestrze ! Na tym forum był już mój screen z szyny 215 i co z tego ! Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Jezeli mialbym do wyboru Kt333 i Kt400 to wybralbym Kt333 od Asusa lbo Epoxa . Jednak jezeli do wyboru bedzie jeszcze Mobo na Nforce 2 to napewno jest to najlepsze rozwiazanie (szczegolnie na stale zablkowana szyna PCI ) . Tyle ze za miecha wyjdzie nowy chipset od Via i wtedy pogadamy , nie ma sensu teraz placic za Kt400 . Tylko jezeli zdecyduje sie ktos na plyty na kt333 , powinien zwrocic uwage na rev plyty , jak wiemy plyty na kt333 sa caly czas produkowane ( dziwne nie ;) ciekawe czemu ) i nowe rev napewno sa tak samo przyszlosciowe jak te same plyty na kt333 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Cytat A przeczytałeś, że powyżej 195 ma błędy w rejestrze ! Na tym forum był już mój screen z szyny 215 i co z tego ! Pozdrawiam, taaaa bede uwazniejszy :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Cytat Jezeli mialbym do wyboru Kt333 i Kt400 to wybralbym Kt333 od Asusa lbo Epoxa . Jednak jezeli do wyboru bedzie jeszcze Mobo na Nforce 2 to napewno jest to najlepsze rozwiazanie (szczegolnie na stale zablkowana szyna PCI ) . Tyle ze za miecha wyjdzie nowy chipset od Via i wtedy pogadamy , nie ma sensu teraz placic za Kt400 . Tylko jezeli zdecyduje sie ktos na plyty na kt333 , powinien zwrocic uwage na rev plyty , jak wiemy plyty na kt333 sa caly czas produkowane ( dziwne nie ;) ciekawe czemu ) i nowe rev napewno sa tak samo przyszlosciowe jak te same plyty na kt333 . skad pewnosc ze za miech bedzie nowy czipset? i co bedzie dawal :)...co do tego czy kt333 a kt400 to sie nie zgodze bo niby czemu nie kt400? skoro cena jest bardzo podobna - praktycznie zadna roznica. A Nforce2 to moze i fajne...ale dosyc drogie to juz zalezy czy bede miec kase w co watpie :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 OK!! :-) WPADLEM na zajebisty sądze pomysl ;-) otoz mam Sblive`a 5.1 ktorego przy pomyslnym wietrze za 100 opyle na allegro. Dzieki tej stowie jest calkiem prawdopodobne ze moglbym kupic ASUS`a A7N8X na Nforce2. Ktory ma calkiem zajebisty ten dzwiek a czipset jest wydajny jak <span style="color:red;">[ciach!]</span>a mac ! za przeproszeniem. Pomysl chyba nie zly? :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Jak będzie CIe stać po tym jak sprzedasz live'a to pomysł faktycznie zajebisty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Hej Szymon nie bądź pała bierz gigabyte 7vax :) POtraktój to jako żart. Z tą pałą oczywiście :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 pisze na dwa posty :-) http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=213256#213256 sprawdz to tez. Jak tam napisalem juz mi sie w łebie pierdzieli...moze faktyzcnie powinienem zostac przy tym gigabicie :-) niech mi ktos z CZYSTYM SUMIENIEM POWIE ZE MA ON TAKIE SAME MOZLIWOSCI PODKRECANIA JAK ASUS (na KT400) :-) no i czemu TEN NFORCE JEST TAKI ZAJEBISTY?!?!?! :-) czy jego zajebistos polega tylko na dual-DDR?? bo i tak z tego prawdopodobnie nie skorzystam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Dla mnie zajebistość nForce'a polege na zablokowanym PCI i wydajności :D. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gulises Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 a ja mam szybkie pytanie : CO wybrac ----- Chaintech Apogee DEluxe ------Gigabyte Ga-&7VAX Jutro musze zdecydowac!! HELP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Cytat a ja mam szybkie pytanie : CO wybrac ----- Chaintech Apogee DEluxe ------Gigabyte Ga-&7VAX Jutro musze zdecydowac!! HELP pewno ze gigabyte chaintech zawsze był, jest i bedzie (pomimo ostatnich w miare udanych wyrobach) low-endowym producentem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gulises Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 hymmmmmmmm , dalej niejestem przekonany. Niechodzi mi tu o wyposarzenie chaintecha , choc jest w miare imponujace ( przez 15 minut ) ale o sama mozliwosc ustanie napiec itp. Niewiem jak w gigabycie bo niemialem je w blaszaku. Zalerzy mi na dobrym podkreceniu 0.13 XP . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 to jak chcesz dobrze krecic to zostaje Ci albo epox albo abit choc i na tym gb niektórzy mają imponujace wyniki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dunaj Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Moim zdaniem z NForce jeszcze należałoby się wstrzymać pisali gdzieś że wydajność owszem, ale stery i zapewne biosy muszą jeszcze udoskonalić, żeby tylko z tego nie wyszło takie cudo jak SIS Xabre, albo ostatni Matrox :):):) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gulises Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 heh , Epoxa wogule nieznam , zatrzymalem sie na 266A u nich , abita nielubie teraz ... cóz zostaje mi juz tylko gigabyte , choc dodam ze tego chaitecha mialbym w cenie gigabyte`a. Musze sie z tym przespac i jutro podjac decyzje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 Cytat Jezeli mialbym do wyboru Kt333 i Kt400 to wybralbym Kt333 od Asusa lbo Epoxa . Jednak jezeli do wyboru bedzie jeszcze Mobo na Nforce 2 to napewno jest to najlepsze rozwiazanie (szczegolnie na stale zablkowana szyna PCI ) . Tyle ze za miecha wyjdzie nowy chipset od Via i wtedy pogadamy , nie ma sensu teraz placic za Kt400 . Tylko jezeli zdecyduje sie ktos na plyty na kt333 , powinien zwrocic uwage na rev plyty , jak wiemy plyty na kt333 sa caly czas produkowane ( dziwne nie ;) ciekawe czemu ) i nowe rev napewno sa tak samo przyszlosciowe jak te same plyty na kt333 . za miecha MOZE wyjdzie KT400 A ale nie musi !!!!!!!!! nie pracujesz w VIA wiec praktycznie nie wiesz kiedy i nie mozesz tego stwierdzic na podstawie cos tam huczalo w ktoryms kosciele. a do nas nie zapomnij wszystko dochodzi z opoznieniem wiec dolicz do tego nastepny 1 miesiac min. - dostajemy wynik niewiadoma N + 1 miesiac czyli praktycznie nie wiadomo kiedy. po tym czasie znow sie pojawi cos nowego , podobno tez za miesiac ;-) i tak w kolko , mozna tak czekac w nieskonczonosc . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 Cytat Kłócicie sie o nic chłopaki ;) Żadne mobo teraz nie jest bez wad (jeśli chodzi o OC) ! KT333 ma buga i powyżej 200 występuje zjawisko "AGP tearing" czyli maksymalne artefakty mimo, że na KT400 ta sama grafa może pracować. KT400 ma kaszanienie się dysku powyżej 200. Jedno i drugie wypada nieco blado przy nForce2 jeśli chodzi o wydajność. nForce2 ma jednak buga, albo teraźniejsze moba są niedopracowane bo stabilność przy 200+ kuleje i podobno strasznie system dostaje czkawki przy fsb200+. Tak w skrócie 8) Co by nie gadać nie ma ideału. Jak nie przekracza się fsb=200 to nie ma znaczenia jaki chipset. Ważna zaś (dla OC i dla mnie) jest marka, dostępne napięcia, odczyt temp z diody, generalnie jakość i to co lubię najbardziej to mnogość opcji w BIOS'ie ;) . Myślę jednak, że KT400 jest nowocześniejszy i mimo, iż wszyscy opierdzielaja go za v-link to ma on możliwość opcji "bus parking" i jeśli producent mobo to wykorzysta to transfery dyskowe wzrastają znacznie jeśli chodzi o poprzedników. Dawałem niedawno linka do wyniku mojej macierzy w Sandrze, on mówi sam za siebie. Dodam tylko, że w codziennym działaniu system windows najbardziej (oczywiście jeśli mamy odpowiednią ilość RAM'u ;) ) zyskuje na szybkości działania z powodu wysokiej wydajności podsystemu dyskowego ! Takie moje 3 grosze ;) swiete slowa :))) w pelni sie zgadzam :) szybki dysk to podstawa i daje nieraz wiecej niz doddatkowy RAM - moj kolega ma Celka 400 i 64 MB ram i chodzi mu XPek, uywa Corela , oglada filmy DivX i to wszystko pod systemem XP - chodzilo calkiem spoko:) ale to glownie zasluga dysku Seagate Barracuda 4 - 7200 rpm,duzy transfer wewnetrzny i 2mb cache daje jednak niezlego kopa calemu podsystemowi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 Szymon Ty to za duzo kombinujesz - lepiej nie czytaj juz nic na forum idz do sklepu po tego Epoxa na nForce 2 albo g7vax na kt400 - przy takim niezdecydowaniu i zamieszaniu , tylu zwolennikach tego, tamtego, siakiego chipsetu to chyba nie kupisz do nastepnej gwiazdki i zwariujesz ;-) osiolkowi w zloby dano troche owsa, troche siana i co...... ZDECHL ;-) zdaj sie na slepy los i niech Ci sprzedawca wylozy wszystkie plyt na lade, zakryj sobie oczy i wylosuj lapa ktoras .......... o shit !!!!! eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeECS ;-))))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 Cytat Szymon Ty to za duzo kombinujesz - lepiej nie czytaj juz nic na forum idz do sklepu po tego Epoxa na nForce 2 albo g7vax na kt400 - przy takim niezdecydowaniu i zamieszaniu , tylu zwolennikach tego, tamtego, siakiego chipsetu to chyba nie kupisz do nastepnej gwiazdki i zwariujesz ;-) osiolkowi w zloby dano troche owsa, troche siana i co...... ZDECHL ;-) zdaj sie na slepy los i niech Ci sprzedawca wylozy wszystkie plyt na lade, zakryj sobie oczy i wylosuj lapa ktoras .......... o shit !!!!! eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeECS ;-))))) dokładnie szymon chyba masz juz w głowie taki kocioł ze sam juz nie wiesz co kupic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 NIE!!!! :-) Własnie ze juz wiem :) mialem chwilowy kryzys :twisted: ale juz minął i wszystko mam jasne!! EPOX 8RDA+ to jest moj TYP! :D prawdopodobnie po sprzedaniu SBlive`a bedzie mnie na niego stac :P. W koncu plytka glowna to podstawa :) i musi byc dobra!! tak wiec dziekuje wszystkim za pomoc! jak w koncu poskladam wszystko to sie pochwale :) Chyba ze przez ten miesiac co wypadnie ehehe i znow bede miec jakis problem ale watpie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 Szymonie czy jestes pewien swojej decyzji ????!!!!!!!!!!!! ;-))) moze sie zastanow jeszcze - moze odpowiedz B) albo c).... ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 grrrrrrrrrrrrrrrrrrr............... :-) POPROSZE E!!!! jak epox :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 Cytat grrrrrrrrrrrrrrrrrrr............... :-) POPROSZE E!!!! jak epox :-) Bierz tego cholernego Epoxa i przestan czytac to forum :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 Cytat Cytat Jezeli mialbym do wyboru Kt333 i Kt400 to wybralbym Kt333 od Asusa lbo Epoxa . Jednak jezeli do wyboru bedzie jeszcze Mobo na Nforce 2 to napewno jest to najlepsze rozwiazanie (szczegolnie na stale zablkowana szyna PCI ) . Tyle ze za miecha wyjdzie nowy chipset od Via i wtedy pogadamy , nie ma sensu teraz placic za Kt400 . Tylko jezeli zdecyduje sie ktos na plyty na kt333 , powinien zwrocic uwage na rev plyty , jak wiemy plyty na kt333 sa caly czas produkowane ( dziwne nie ;) ciekawe czemu ) i nowe rev napewno sa tak samo przyszlosciowe jak te same plyty na kt333 . za miecha MOZE wyjdzie KT400 A ale nie musi !!!!!!!!! nie pracujesz w VIA wiec praktycznie nie wiesz kiedy i nie mozesz tego stwierdzic na podstawie cos tam huczalo w ktoryms kosciele. a do nas nie zapomnij wszystko dochodzi z opoznieniem wiec dolicz do tego nastepny 1 miesiac min. - dostajemy wynik niewiadoma N + 1 miesiac czyli praktycznie nie wiadomo kiedy. po tym czasie znow sie pojawi cos nowego , podobno tez za miesiac ;-) i tak w kolko , mozna tak czekac w nieskonczonosc . Nio w nieskonczonosc ;) VIA, która praktycznie skasowała już projekt chipsetu KT400A , przywróciła go do łask. Stało się tak po premierze chipsetu SiS746FX, który obsługuje pamięci DDR400. W tej chwili jest to jedyny chipset, który obsługuje standard PC3200 po zatwierdzeniu go przez JEDEC. VIA postanowiła wypuścić pierwsze wersje testowe układów KT400A jeszcze w tym miesiącu. Nie przesądza to jednak rozpoczęcia produkcji masowej. Jedyna różnica między KT400 a KT400A to kontroler pamięci, który w wersji A oficjalnie obsługuje pamięci DDR400. Wprowadzenie do sprzedaży nowszego chipsetu oznacza więc 'śmierć' zaledwie 3-miesięcznego układu KT400. W związku z tym VIA cały czas rozważa możliwość wypuszczenia poprawionej wersji. Być może będziemy musieli zaczekać na premierę do chwili pojawienia się Athlona XP z jądrem Barton i magistralą 400MHz DDR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 rozwaza ;-))) wg mnie zmiana tylko kontrolera pamieci to za malo i za pozni i VIA to nic nie da hehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 Hie juz druga firma ich zrobila, to sie musza do roboty ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> a nie kase tluc . Pozatym ciekaw jestem ,jak ten Sis sie bedzie sprawowal . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 Cytat Hie juz druga firma ich zrobila, to sie musza do roboty ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> a nie kase tluc . Pozatym ciekaw jestem ,jak ten Sis sie bedzie sprawowal .Z wstępnej recenzji to nieźle, ponadto będzie maił tak samo jak nForce2 mozliwość zablokowania AGP/PCI !! Ważne tylko by właściwi producenci płyt (Abit, Epox, Asus) wydali swoje płyty na tym chipie. Do tej pory większość unikała rozwiązań SIS dla AMD :( Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...