konio68 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Kumpel się zapytał no i spłodziłem coś takiego na bazie przepływomierza cieczy: Zliczanie odbywa się za pomocą podczerwieni i turbinki pracującej w tunelu. Urządzenie podaje nam impulsy jak wentylator w zależności od prędkości strumienia. Oczywiście można napisać aplikacje która zamieni obroty turbinki na litry na godzinę np. podłanczamy to poprostu w gniazdko od wentyla na płycie i system odczytuje obroty turbinki. W przypadku gdy pompa zwalnia albo się wyłancza , dostajemy alarm za pomocą np mbm5 czy biosa kompa. Dołożyłem podświetlanie - dla przykładu niebieskie i oto jak wyszło. Całość ciągnie ok 45mA więc malutko. Teraz na jego bazie zrobie regulator ,który w zależności od temp cieczy będzie regulował nap pompy czyli jej obrotami i np załanczał dod. wentylator chłodnicy , bądz przyspieszał obroty wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 dla mnie bomba :) Tylko troche to duze chyba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) WOW jestem w szoku ... fajnei to wygląda! Gdzies juz o tym patencie czytałem. Ile byś chciał za tekie coś? Edytowane 8 Lutego 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 wymiary 45x40x80 a podejścia węży 8mm średnicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 witam wsio super, ale przy zalozeniu ze plyn jest bb niestety :( zanieczyszczenia moga powodowac zaklocenia a przez to nieoczekiwane reakcje... Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) witam wsio super, ale przy zalozeniu ze plyn jest bb niestety :( zanieczyszczenia moga powodowac zaklocenia a przez to nieoczekiwane reakcje... Pozdro grunt to czlowieka dobic jak na cos wpadnie :P eh....................... Nie lepiej by było zastosowac swiatłowod? tak zeby pod naporem cieczy sie wyginal i zmieniał natezenia na diodie telekomunikacyjnej. Ale wsio fajne, tylko jakis program i fajna zabawka jest ;) Edytowane 8 Lutego 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) aj popsules wszsytko. Nie lepiej by było zastosowac swiatłowod? tak zeby pod naporem cieczy sie wyginal i zmieniał natezenia na diodie telekomunikacyjnej. Ale wsio fajne, tylko jakis program i fajna zabawka jest ;) oczywiscie ze lepiej, tylko to jest opatentowane, wiec zastosowanie za zgoda, oplata sie da a inaczej poplyniesz za naruszenie zasad patentu ;) edit tam od razu dobic... bdb wykonanie, podoba mi sie :) Edytowane 8 Lutego 2006 przez samhain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 grunt to czlowieka dobic jak na cos wpadnie :P eh....................... Nie lepiej by było zastosowac swiatłowod? tak zeby pod naporem cieczy sie wyginal i zmieniał natezenia na diodie telekomunikacyjnej. Ale wsio fajne, tylko jakis program i fajna zabawka jest ;) Co do zanieczyszczeń to nie powinno być problemów , żadnych , paprochy nie wpłyną na zliczanie tak samo jak barwa płynu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Co do zanieczyszczeń to nie powinno być problemów , żadnych , paprochy nie wpłyną na zliczanie tak samo jak barwa płynu. nie powinno a jednak sa... porob testy ;) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 nie powinno a jednak sa... porob testy ;) Pozdro Dioda nadawcza jest ustawiona na dość małe promieniowanie - można zwiekszyć je 10 krotnie , a nawet jak jakimś cudem zaliczy paproch to i tak nie będzie miało to znaczącego wpływu na wynik pomiaru. bo np: przy 500 obr na min jak zaliczy z 20 impulsów błędych to nie ma to znaczenia , a jak stanie pompa to masz spadek do zera praktycznie .Dlatego wachania żędu np;500-530 obr na min to pikuś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Dioda nadawcza jest ustawiona na dość małe promieniowanie - można zwiekszyć je 10 krotnie , a nawet jak jakimś cudem zaliczy paproch to i tak nie będzie miało to znaczącego wpływu na wynik pomiaru. bo np: przy 500 obr na min jak zaliczy z 20 impulsów błędych to nie ma to znaczenia , a jak stanie pompa to masz spadek do zera praktycznie .Dlatego wachania żędu np;500-530 obr na min to pikuś. brales pod uwage gestosc i kolor cieczy? niechodzi o barwniki... paproch to nie problem bo przeleci i to sie podnosi pod blad pomiaru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 brales pod uwage gestosc i kolor cieczy? niechodzi o barwniki... paproch to nie problem bo przeleci i to sie podnosi pod blad pomiaru Liczy nawet przepływ ciemnego mocnego piwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Liczy nawet przepływ ciemnego mocnego piwa. kefir policz... i mowie serio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) kefir policz... i mowie serioEj no ale bez przesady .... kto w wc ma kefir?!! :D :D :D Rozumiem samo borygo w różnych kolorach i z barwnikami .... ciemne piwo ok ... może jeszcze coca cola ... ale nie kefir! :lol2: :lol2: Edytowane 8 Lutego 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Ej no ale bez przesady .... kto w wc ma kefir?!! :D :D :D Rozumiem samo borygo w różnych kolorach i z barwnikami .... ciemne piwo ok ... może jeszcze coca cola ... ale nie kefir! :lol2: :lol2: dokładnie - odbierz PW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Panowie...potrzebuje troche danych na temat WC , aby zrobić regulaor obiegu i chłodzenia na podstawie temperatury cieczy. I tu moje pytanka. Na jakie napięcia są najczęściej pompy. I teraz potrzebuje waszej opini co do tematu. podaje 2 warianty układu: pierwszy , działał by tak - pomiar i sterowanie ,nie zależnie od załadowanego systemu i tu: Czujnik tem analogowy , który by regulował napięcie zasilania pompy[czyli jej przepływ] + obroty wentylatora lub wentylatorów w zależnosci od temperatury , a licznik działał by jak teraz , czyli liczył impulsy i podawał do biosu. drugi: pomiar za pomocą czujnika DS i tu większe pole do popisu - funkcje jak w poprzednim + odczyt temperatury poprzez COM i załanczanie dodatkowego chłodzenia przy przekroczeniu progu temperatury cieczy, alarmy itd.Pełna kontrola. Oczywiście obroty wentyli czy pompy regulowałyby się automatycznie w zależności od temperatury cieczy. W drugiej opcji , układ aby zapobiec przegżaniu odpalał by się na maxa do momentu załadowania systemu i odczytu danych. Licze na opinie fachowców od WC , a temat podjołem bo zainteresował mnie nim kumpel. Oczywiście pomiar można przenieśc na LCD za pomocą lcd smartie czy jakiegoś innego gotowego programu. W obecnej wersji jako licznik przepływu użądzenie działa ok i pięknie pokazuje obroty w biosie kompa. Mam nadzieje że sie dogadam co do testów licznika w WC fizycznie , i jak wszystko będzie ok to zabieram sie za zrobienie tego sterowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 pompy są w sumie na 230V i coolriver która robi sie dosyć popularna na 12V ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 bedziesz to produkować? sprzedajesz to teraz na allegro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Narazie traktuje to jako hooby , bo mnie kumpel zainteresował tematem , muszę wybadać popyt na takie coś no i czy to będzie opłacalne , nawet jak już to nie będzie to napewno produkcja hurtowa , raczej amatorsko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 a jaka kwota? sam bym był w przyszłosci takim czyms zainteresowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pico_pl Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85821602 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85821602 Własnie to oglądałem. ciekawe za ile pujdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Nie chciałbym tu robic jakiejś reklamy , co do ceny to nie mam pojęcia. Na razie dogadałem się co do testów tego licznika w kompie z WC z jednym z użytkowników Forum. Głównie chodzi mi o bezawaryjność - tzn wytrzymałość w układzie z WC. Potem zabiore się za stwożenie licznika z pom temperatury i sterowaniem wentylami i pompą. Jak na razie co do kosztów , to nie mam pojęcia.........wszystko zależy od ilości itd. Jak temat wypali i będzie chodziło ok to umieszcze oferte w stosownym miejscu a nie tu. Bo to nie giełda tylko wątek o użądzeniu. Własnie to oglądałem. ciekawe za ile pujdzie.No właśnie to jest wybadanie jakie jest zainteresowanie tematem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) No i klamka zapadła, co do funkcji i czujnika... Będzie tak w przyszłości. Przepływomierz będzie miał dodatkowo zamontowany cyfrowy czujnik temp. DSxx. Pomiar przepływu jak teraz , do biosu płyty. Pomiar temperatury - poprzez COM do systemu do programu do obsługi DS. Załanczanie dodatkowego chłodzenia w przypadku przegżania Cieczy , [ 2 kanały - czyli 2 wyjścia progowe] czyli np. chłodniczka ma 3 wentyle , i odpowiednio sie odpalają w zależnosci od potrzeby - próg ustawiany przez użytkownika w programie do obsługi DS. Wyświetlanie i monitorowanie danych: W systemie za pomocą MBM5 [ temperatura i przepływ ] Na LCD za pomocą programów typu LCDsmartie, LCDstudio , czy HypeLCD. Do tego co zajęciu dojdzie praktycznie wtyczka do COM i 2 Gniazda do podłonczenia wentylatorów chłodnicy , no i troszeczke elektroniki.Oczywiście można jeszcze dołożyć czujnik analogowy do regulacji przepływu pompy , ale nie wiem czy jest sens. Co sądzicie o takim rozwiązaniu. Edytowane 9 Lutego 2006 przez konio68 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) Co do regulacji napiecia dla popki to nie wiem czy takie potrzebne. Zazwyczej te pompeczki nie są zbyt mocne, tak wiec i nie są głośne. Poza tym (tak mi sie przynajmniej zdaje) wiekszość użytkowników ma pompki na 220V A sterowanie wentylami zależnie od temperatury cieczy moim zdaniem bomba :) Edytowane 9 Lutego 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) Co do regulacji napiecia dla popki to nie wiem czy takie potrzebne. Zazwyczej te pompeczki nie są zbyt mocne, tak wiec i nie są głośne. Poza tym (tak mi sie przynajmniej zdaje) wiekszość użytkowników ma pompki na 220V A sterowanie wentylami zależnie od temperatury cieczy moim zdaniem bomba :) No to ok , pompka pozostaje bez regulacji , natomiast dochodzą 2 wyjścia na sterowanie wentyli. oczywiście w razie awarii pomki , licznik przepływu spowoduje allarm w systemie. Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie obciążalności prądowej - ile m/w pobiera taki duży wentyl. Edytowane 9 Lutego 2006 przez konio68 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 No to ok , pompka pozostaje bez regulacji , natomiast dochodzą 2 wyjścia na sterowanie wentyli. oczywiście w razie awarii pomki , licznik przepływu spowoduje allarm w systemie. Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie obciążalności prądowej - ile m/w pobiera taki duży wentyl. http://fander.pl/120 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie obciążalności prądowej - ile m/w pobiera taki duży wentyl.proponowałbym coś co "zniesie" 6W przy 12V - tyle mają te głośniejsze, np. Delty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Ok to widzę to Tak; Standartowo 2 wentyle na chłodnicy: Załanczamy kompa - odpalają się oba Załaduje sie system a temp np ma 35 C - wyłancza się drugi wentyl , chłodzi jeden. Temperatura rośnie do np 36 - załancza się drugi na 6V. W granicach temperatury np od 36 - 45 wentyl nr 2 reguluje swoje obroty automatycznie , jednak gdy temp spada poniżej 35 pozostaje jeden włonczony a 2 sie wyłancza. do systemu przekazywane jest: Przepływ cieczy Prędkość obrotowa wentyla nr 2 Temperatura Cieczy I to wszystko odczytujemy sobie programikiem typu MBM5 + programik do obsługi DS Dla tych co chcą przenieść wskazania na swojego LCD w kompie , robią to za pomocą np LCDstudio. Tak to m/w widzdze- całość spokojnie się mieści w tej przepływce co na fotkach - wychodzą 4 kable 1 . 3pin do płyty od przepływki 2 . zasilanie wentyla 3 . Sygnał prędkości wentyla do płyty 4 . COM do czujnika DS. Próg zadziałania 2 wentyla ustawiany w sofcie od DS indywidualnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 troche spore te temperatury wody, i tez niejestem pewien czy nie lepiej jest podpiac wszsytkie wentyla na raz, bo jeden na 12vjest golsniejszy od 2 na 6vz reguly, a przeplyw poetrza podobny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...