wodrzu Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 mam pytanie z czego lepiej korzystac ze starej dzwiekowki na isa czy z wbudowanego codeca via ac 97 2 kanalowy??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulaz Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 to zależy jaka jest ta karta pod ISA , np. jazeli jest to stara sound blasterka awe 64 pod isa to lepiej z niej korzystaj bo nie siedzi na procku tak jak te wbudowane w płyte :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HanSC Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 Od 1996 jade na jednej jedynej :D czyli Sound Balster AWE 32. Karta potega - 30 cm dlugosci , wlasne 16MB Ramu dla probek MIDI. Moze to smiesznie zabrzmi lecz to do tej karty szukalem MOBO z przynajmniej 1 slotem ISA :) Jesli masz na widoku dobra karte ISA np Creativa AWE32, AWE64, AWE64 Gold to smialo wylacz pod BIOSem tego kodeka i laduj karte w ISA. Karty te biora wieksza czesc obrobki audio na siebie nie obciazajac przez to zbytnio proca (w koncu powstaly w czasach kiedy liczylo sie male obciazenie CPU). Mimo malej przepustowosci slotu ISA (max 8MB/s) poradza sobie z dzwiekiem mp3, divix, czy nawet DVD (oczywiscie zapominamy wtedy o Dolby Digital 5.1 itp i zostajemy przy stereo) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Od 1996 jade na jednej jedynej :D czyli Sound Balster AWE 32. Karta potega - 30 cm dlugosci , wlasne 16MB Ramu dla probek MIDI. Moze to smiesznie zabrzmi lecz to do tej karty szukalem MOBO z przynajmniej 1 slotem ISA :) Jesli masz na widoku dobra karte ISA np Creativa AWE32, AWE64, AWE64 Gold to smialo wylacz pod BIOSem tego kodeka i laduj karte w ISA. Karty te biora wieksza czesc obrobki audio na siebie nie obciazajac przez to zbytnio proca (w koncu powstaly w czasach kiedy liczylo sie male obciazenie CPU). Mimo malej przepustowosci slotu ISA (max 8MB/s) poradza sobie z dzwiekiem mp3, divix, czy nawet DVD (oczywiscie zapominamy wtedy o Dolby Digital 5.1 itp i zostajemy przy stereo) Pozdrawiam popieram. dobry sound blaster zawsze bedzie lepszy od ac97. jesli masz awe, to zostan przy nim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Heh jak mi sie kiedys dmsII spalil to jakis miesonc mialem Gravis Ultra i byl zajebisty, zadnych problemów, spoko jakosc dzwinenku napewno lepsza niz tych ac97 bo to jest jusz kiszka, naprawde!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodrzu Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 moja dzwiekowka to jakas yamaha ale nie wiem moze sproboje(dokladnie to jest yamaha OPL) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Porównaj sobie obciążenie procesora podczas odtwarzania muzyki w winampie na zintegrowanej AC97 (PCI) i tej na ISA, a wtedy zobaczysz co będzie lepsze :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 ja tam uwazam zdecydowanie AC'97 za lepszy wyor, sam sie przesiadlem z SB128 na AC'97 6kanałowy i jestem bardzo zadowolony... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Ja mam Sound Blaster AWE 32 z dodatkowym ramem na midi i cóż, po wymianie płyty trudno mi będzie się z nią rozstać :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk100 Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 to zależy jaka jest ta karta pod ISA , np. jazeli jest to stara sound blasterka awe 64 pod isa to lepiej z niej korzystaj bo nie siedzi na procku tak jak te wbudowane w płyte :) co ci siedzi??? Kazda karta siedzi !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shangri_La Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 przy 6 kanałówce to już można zostać ale jak ktoś ma AC97 2kanałowe to jest porażka. dlatego najpierw kupiłem SB live, a dopiero pozniej wymieniłem grafe... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
werki Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 ja mialem awe 64 i wymiatala teraz mam live 5.1 i jakosc tylko troszke lepsza a i tak wogule to ojciec ma dv master(karta tv) i to jest wypas teraz jej nie produkuja ale w 97 kossztowala 12 tys. zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 Pamiętam czasy gdy wszyscy zachwycali się SB AWE32, a później AWE64 (ja miałem wtedy kartę Gravis UltraSound MAX - teraz leży sobie w szufladzie), i obe te karty strasznie szumiały w porównaniu do mojego GUS-a. Oczywiście porównywaliśmy na tym samym wzmacniaczu i kolumnach... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 Jak masz Yamahe to pewnie OPL3SAx albo OPL2 ja miałem tą kart i jest wporządku o niebo lepsza od AC97. Tylko sterowników to już do niej chyba nigdzie nie ma. Moje Yamaha OPL3SAx z WaveTable to był naprawde wypas w zamieszłych czasach i to cudowne midi cud miód i orzeszki :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulaz Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 moja dzwiekowka to jakas yamaha ale nie wiem moze sproboje(dokladnie to jest yamaha OPL) miałem kiedyś taką karte i już po 2 miesiącach się jej pozbyłem, jak sie okazało, że mi na procku siedzi, właściwie to towiedziałem się o tym fakcie jak mi sie half-life zaczoł przycinać jak było dużo muzyki, a tak pozatym to ta yamaha siedzi na procku nawet do 40% jak słuchasz muzyki z winampa to lepiej już niech zostanie to AC97 bo mniej na procku siedzi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulaz Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 to zależy jaka jest ta karta pod ISA , np. jazeli jest to stara sound blasterka awe 64 pod isa to lepiej z niej korzystaj bo nie siedzi na procku tak jak te wbudowane w płyte :) co ci siedzi??? Kazda karta siedzi !!! jak byś się nie domyślał, że chodzi o to jak karta wykorzystuje moc procka :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...