Skocz do zawartości
grzegorz111111

Bardzo Tani Monitor Crt 22 Calowy Nowy 350zl !

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec nadszedl czas na zmiane monitorka stara 17 calowa belinea ma juz lekko rozmyty obraz najbardziej widac to w rogach ;/

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85823679

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85452792

Wielkie piekne bydle :-P

Czytalem calkiem sporo o tym monitorku i zdania sa podzielone jedni pisza ze bardzo dobry drudzy ze nienajlepszy (podobno po pewnym czasie rozmywa sie w nich obraz ;/ tak jak w 19 calowych belineach)

Czy oplaca sie go kupic ? Mial ktos z nim doczynienia ? Moze lepiej doplacic 100-200zl i kupic jakis inny 22 calowy monitor moze mniejszy (wolal bym jak najwiekszy :P ) .Bede go urzywal do www gier filmow ! :D

Ps. LCD nie chce mam sporo miejca po za tym CRT podobno maja lepsza jakosc obrazu i mniej oczy sie mecza ?

Edytowane przez grzegorz111111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Monitorki fajne, potwierdzam zaniki ostrości (można to spokojnie ustawić w domciu jak ktoś ma zacięcie)

Niepokoi mnie jeden fakt -że są z allegro, osobiście kupując chciałbym taki sprzęt sprawdzić na miejscu

żeby potem nie było "widziały gały co brały", bo w innym przypadku to trochę loteria jaki się trafi

(zbieżność, geometria) chyba że się dogadasz ze sprzedawcą co i jak. :)

ps. Co do jakości kolorów CRT górą, natomiast ostrość, geometria i co najważniejsze wzrok to niestety wygrana LCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tych monitorów to nie podobają mi się wogóle, ale to kwestia gustu. Słyszałem, że ładnie świecą ale sam nie sprawdzałem.

A w linku w moim sigu macie co mi przyszło z zakupu monitora 21"

Może ktoś pomoże?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LCD:

1. Silne pola elektromagnetyczne -brak.

2. Pola elektrostatyczne -brak.

3. Cząstkowe promieniowanie X -brak.

To co jest zaletami LCD jest niestety wadami monitorów CRT (nawet z najlepszymi ekranami p/z).

Edit. Tak na szybko warto zajrzeć tu

Edytowane przez Arekservice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miesiąc przy takim monitorze i straciłbym wzrok :) W tej chwili technologia LCD tak się rozwinęła, że spokojnie konkuruje z CRT. To nie to samo co pare lat temu. Niestety za monitor LCD powyżej 19" trzeba jeszcze dużo zapłacić i to chyba jedyna wada dla której ludzie jeszcze zastanawiają się pomiędzy LCD a CRT. Jeszcze troche czasu i firmy takie jak samsung, lg, philips przestaną sprzedawać kineskopy bo to już jest poprostu stare i nie pasuje do XXI wieku. Słyszeliście żeby ktoś wypuścił na rynek nowy monitor CRT? bo ja nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość maciekkk

Testy Chip'a dowiodły że monitory LCD są źródłem większego pola elektromagnetycznego (min z zasilaczy) niż CRT ostatniej generacji. LCD poniżej 2000 zł to jest pomyłka, szczególnie na tandetnych matrycach TN. Ja kupie LCD dopiero jak bedzie mnie stać na conajmniej 24 calową panoramę na S-IPS albo PVA. Poza tym marketing was zaślepia, ja kupiłem Samsunga ostatniej generacji, moge siedzieć przed nim 15 godzin i ani nie mam czerwonych oczu, ani mnie głowa nie boli, wzrok idealny, więc całe gadanie o szkodliwości CRT jest bzdurą pozsycaną chęcią zysku producentów lcd... które w tej chwili jest marne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze to powiedz mi dlaczego w monitach CRT ostatniej generacji znikają z pcd wszystkie bardziej zaawansowane

układy korekcji zbieżności, dynamicznej ostrości, układy korekcji fazy i wiele innych.

Mam na codzień do czynienia z CRT'kami i widzę jakie są podstawowe parametry np zbieżność, ostrość

nie mówiąć już o równomierności swiecenia luminoforu. Niestety technologia lampy kineskopowej powoli

ale stanowczo odchodzi do lamusa i nic na to nie poradzimy.

ps. W firmie mam 770p -bardzo fajny monitorek, w domciu Soniacza G220 i powiem jedno, komfort pracy

jest bez porównania lepszy na LCD oczywiście trzeba sobie wszystko ustawić do swoich potrzeb i jest ok. :D

Ale się rozpisałem. :? A teraz idę spać :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobił się mały OT ale pamiętaj że przy monicie 22" będziesz musiał siedzieć w znacznej odległości (1 m)

inaczej dostaniesz oczopląsu od np czytania czegoś, fakt filmy i gry to wypas na dużym ekranie.

reszta wskazówek w poście nr2. :)

Edit. Tak jak pisałem wcześniej dobrze by było sprawdzić monita czy wszynio ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LCD:

To co jest zaletami LCD jest niestety wadami monitorów CRT (nawet z najlepszymi ekranami p/z).

LCD mają większe pole elektromagnetyczne. :wink:

ps. dla ciekawskich:

bo CRT mają całą elektronikę wraz zasilaniem dość dobrze ekranowaną a LCD nie i całe pole pochodzi w LCD właśnie z zasilania ( transformator ) -> pomiary przeprowadzone przez tomshardware.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle a co powiesz o cewkach odchylających na bani też są ekranowane (o ekranie już nie wspomnę) tam są dosyć duże wartości

indukcji oraz prądów odchylających (niestety macha kinola trochę przepuszcza). :?

Edit. Kedyś jak miałem CRT'ka to w pobliżu magnetofon ładnie "zbierał ramkę" po zamianie na LCD objaw ustąpił (tego typu urządzenia są wrażliwe na pola magnetyczne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA tylko mówię o pomiarach przeprowadzonych przez THG. Nie każdy CRT jest naprawdę dobrze ekranowany ( Hyundai 17" 95khz ( nie pamiętam modelu ) vs. CTX 19" EX 950F - znacznie lepiej ekranowany.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LCD:

1.bzdura generuje

2.bzdura jest tylko jest niwelowany przez filtr antystatyczny

3.promieniowanie retgenowskie ? kaloryfer w domu bardziej ci zaszkodzi niz monitor ...

rok po 12 godzin siedzenia przed monitem to tyle co dzien oipalenizny na sloncu.. dla mnie topic do zamkniecia...

Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi