Skocz do zawartości
pewnie83

Jak Rozdzielic Łacze Poprzez Serwer Na Linuxie?

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Mam 1 łącze i jedynym sposobem jakim moge rozdzielic sygnał jest postawienie serwera ( mam 1 słabuitki komputer). Tylko nie wiem jak to wszystko podlaczyc i jak skonfigurowac linuxa . Jestem zielony.

Podsumowanie ::

* mam 1 słaby komp

*mam 2 komputery z 2 sieciowkami

co mam jeszcze dokupic ewentualnie. Prosze o jakas strone z opisem tego problemu krok po kroku. Provaiderem jest siec Multimedia (Lublin)

Dziekuje z góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba tych ludzi pojebało

800 zł Opłata za utratę, zniszczenie lub uszkodzenie Urządzenia (sprzętu operatora) - kara umowna

2000 zł Opłata za samowolne podłączenie większej liczby terminali (komputerów) niż liczba określona w Umowie Abonenckiej

zjebiesz Dlinka za 150 zł a kare zapłacisz 800 o prze luzaki.

Boże skąd sie tacy biorą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie Multimedia nie zezwala na dzielenie, ale facet który podpisywał ze mna umowe powiedział tak po koleżensku ze jak postawie serwer to oni nie wykryją ze mam podlaczone wiecej kompów, bo beda w zasadzie widzieli tylko jednego.

Ale w sumie moga mi sie włamac do sieci i wtedy sprawdzic ze wiecej mam podlaczonych komputerów - ale to jest łamanie prawa (bo jest to tak czy siak włamanie) !!

Wracajac do tematu, nie da sie sporzadzic jakiejs dyskietki startowej (sciagnac gdzies z neta) i zniej odpalic tego linuxa??? Popodłaczac to ja umiem kablami te komputery tylko za nic nie znam sie na konfiguracji tego serwera. Podpowiedzcie cos , wiem ze to jest co dla niektorych łatwe .... no ale jak ktos ma chwilke czasu ... to prosiłbym o jakas rade .

Ps. dziekuje wszystkim za podpowiedzi jakie dotychczas otrzymałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe fajnych lolkow tam zatrudniaja :

cytat "facet który podpisywał ze mna umowe powiedział tak po koleżensku ze jak postawie serwer to oni nie wykryją ze mam podlaczone wiecej kompów, bo beda w zasadzie widzieli tylko jednego.

" :PPPPPPPP

Edytowane przez avecezary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Facet był w porządku , powiedział jak tylko to obejść. Co mu wisiało powiedzieć!- płaca mu tylko za podpisanie umowy, pracuje tylko na akord, wiec reszta go w zasadzie wali, czy firma na tym straci czy nie(zreszta nic na tym nie straci bo ja i tak nie płaciłbym podwojnego abonamentu. )

A słuchajcie nie ma takiego prawa ze w jednym lokalu można dzielic sobie łącze bez przeszkód ... ? Wiem napewno ze nie mozna dzielic poza lokalem , zgodnie z prawem!!!!

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm..

podzielic sie da bez problemu ( router, serwer na FreeBSD albo linux )

ale MULTIMEDIA jak mala firma ( do tepsy ) raczej zwraca uwage na dzielenie lacza, wiec jak masz w umowie ze nie mozesz to TWOJE ryzyko :((((((9

a wykryc no problem

P.S.

w regulaminie jest ze : TERMINAL..........

Terminal – komputer, odbiornik telewizyjny lub inne podobne urządzenie umoż-liwiające Abonentowi korzystanie z Usługi Multimedia Internet.

26) Terminal Internetowy – niezbędne do świadczenia Usługi Multimedia Internet, urządzenie łączące Terminal z Siecią poprzez Gniazdo Sieciowe/Gniazdo Dodat-kowe

i.........dalej

§15. Rozwiązanie Umowy Abonenckiej

2) podłączenia przez Abonenta do Sieci lub Sprzętu Operatora więcej niż jedne-go Terminala;

a wiec chyba mozna, a przynajmniej nie jest jasno napisane ze nie :PPPPPPPP

Edytowane przez avecezary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi