rastafarianin Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Chcę wyciszyś i mocno schłodzić mojego procka, a raczej radiator. Wpadłem na następujący pomysł: kupię sobie Fandera 120mm i przejściówkę 120mm na 80mm. I to będzie wiało na radiator, tylko zastanawiam się, czy jest sens montować przejściówkę, czy może "na chama" zamontować wentylator. Myślę właśnie o 120mm , bo ogólnie rzecz biorąc jest ona o wiele wydajniejszy od typowej 80-tki. Fander 120mm Przepływ powietrza: od 52.6 do 114.1 m3/h Przepływ powietrza: od 31 do 67 CFM Poziom hałasu: 15.1 do 28.8 dB(A) Czyli ustawiam obroty na min i przy 15.1dB mam 31CFM.(Wentylatory 80mm mają średnio max 30CFM [oprócz Tt-73CFM przy 48dB :)]) I tak przy okazji wiecie może z jaką mocą trzeba wiać na boxowe chłodzenie Athlona XP+ aby temperatura była znośna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Sa wogole przjsciowki 120 -> 80 ? Ja sie jeszcze nie spotkalem. :/ Jak chcesz zmniejszyc temp. na CPU to zadbaj ocyrkulacje powietrza w budzie a nastepnie wymien cooler na lepszy. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barty Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Widze, ze kolega THEJAJO niedoinformowany, a zabiera glos ;) Akrylowy adaptor wentylatora 80-120mm Blue Pomysl dobry, ale sprawdzi sie w przypadku dobrego radiatora, np calego miedzianego, na alu nie ma co wiac 120, imho przerost formy nad trescia... No i trzeba pomyslec nad tym, czy mocowanie radiatora do plyty wytrzyma takie obciazenie, gdyz ciezar bedzie bardzo daleko od zapinki co spoteguje sily, podobnie wibracje 120... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blank2424 Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 szkoda, żen ie napisałeś jaki masz procesor. czyli czy jest sens zmieniaćwiatrak jak da Ci to spadek 2 stopni. a wentyl + przejściówka = nowy radiator z wentylem na procka:] więc czy jest sens??? napisz jakiego masz procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 ale po co na to patrzec? przeciez jezeli nawet ma stary konfig ale ma kaske to moze sie pobawic i kupic taki zestawik... pozniej sie to rozbiera zmienia kompa zaklada fandera pro czy tam ninje i fanderek idzie do obudowy na wyciag :P ja tak mysle przynajmniej :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Widze, ze kolega THEJAJO niedoinformowany, a zabiera glos ;)Juz doinformowany. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...