Skocz do zawartości
Krzol

Socket 754 Czy 939?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Montuje komp przeznaczony głównie do brac biurowych/multimedia. Jako, że od dwóch lat przestałem się interesować nowinkami w hardware'rze, mam kilka dylematów.

Primo:

Który socket jest bardziej przyszłościowy? Czy może AMD ciągnie dwa równolegle na raz? Co wybrać, by za rok nie zostać z ręką w nocniku?

Secundo:

Na jakim chipsecie oprzeć konfigurację, by było jak najwydajniej i stabilnie?

Co powiecie o takim konfigu:

Procek: AMD Sempron 3000+ OEM (S939, 64-bit)

MOBO: Gigabyte K8NF-9, nForce4-4x, DualDDR400, SATA, RAID, FW, GBLAN, ATX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Montuje komp przeznaczony głównie do brac biurowych/multimedia. Jako, że od dwóch lat przestałem się interesować nowinkami w hardware'rze, mam kilka dylematów.

Primo:

Który socket jest bardziej przyszłościowy? Czy może AMD ciągnie dwa równolegle na raz? Co wybrać, by za rok nie zostać z ręką w nocniku?

Secundo:

Na jakim chipsecie oprzeć konfigurację, by było jak najwydajniej i stabilnie?

Co powiecie o takim konfigu:

Procek: AMD Sempron 3000+ OEM (S939, 64-bit)

MOBO: Gigabyte K8NF-9, nForce4-4x, DualDDR400, SATA, RAID, FW, GBLAN, ATX

1. s 939

2. NForce-4

Co do podanego konfigu to spoko. Może bym tylko wziął procesor w wersji BOX - dostajesz wentylator i 3 lata gwarancji. Płyta główna OK, sam taką miałem i sprawowała się bez zarzutu. Poza tym masz na nią 3 lata gwary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jest sens przesiadac sie na s939 jak juz za pol roku wchodzi M2 czy nie lepiej troche poczekac, dozbierac i kupis sobie super nowoczesną platforme? jak juz koniecznie chesz sie przesiasc na s.939 to jak masz zamiar soe bawic w OC to DFI LP, a jezeli nie to moze bys sie na jaiego asroka skusił jak komputep ma sluzc do prac biurowych i multimedialnych...

po co zmienaic sprzet jak mam sluzyc glownie do bira i multimediów?:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na M2 lepiej nie czekaj, no chyba że jesteś magnatem paliwowym i chcesz kupić procka wartego tyle ile krajowa roczna średnia zarobków B) po prostu bierz sempa na s939+ płytka Asrock dual sata :wink: jest to rozwiązanie wydajne i przyszłościowe B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi